Szereted a kürtőskalácsot? Ki ne szeretné! A ropogós külső, a puha belső, az édes illat… egyszerűen ellenállhatatlan! De mi van, ha tojásallergiád van, vagy egyszerűen csak kerülni szeretnéd a tojást? Ne csüggedj, a jó hír az, hogy a tökéletes, tojásmentes kürtőskalács otthon is elkészíthető! Ebben a cikkben megosztom veled a legjobb receptemet és tippjeimet, hogy neked is sikerüljön a legpuhább, legfinomabb kürtőskalácsot sütni, tojás nélkül is.
Miért pont tojásmentes kürtőskalács?
Sokan kerüljük a tojást különböző okokból. Van, akinek allergiája van, mások a vegán életmódot követik, vagy egyszerűen csak szeretnének egészségesebben táplálkozni. A tojás elhagyása nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a kedvenc édességeinkről. A tojásmentes kürtőskalács ugyanolyan finom, sőt, egyesek szerint még puhább is, mint a hagyományos verzió. Ráadásul elkészítése sem bonyolultabb!
A tökéletes tojásmentes kürtőskalács recept
Íme a bevált receptem, ami garantáltan sikert arat. A mennyiségekkel bátran kísérletezz, hogy megtaláld a számodra tökéletes arányokat.
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt (BL55)
- 25 g friss élesztő VAGY 7 g szárított élesztő
- 100 g kristálycukor
- 250 ml langyos tej (növényi tej is tökéletes)
- 80 g olvasztott vaj VAGY növényi olaj
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília kivonat (elhagyható)
- A forgatáshoz:
- Olvasztott vaj
- Kristálycukor
- Őrölt fahéj
- Darált dió, mandula, kókuszreszelék (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Az élesztő felfuttatása: Ha friss élesztőt használsz, morzsold el egy kis tálban, adj hozzá egy teáskanál cukrot és egy kevés langyos tejet. Keverd össze, és hagyd állni kb. 10 percig, amíg felfut. Szárított élesztő esetén ezt a lépést kihagyhatod, és közvetlenül a liszthez adhatod.
- A tészta összeállítása: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt (vagy a szárított élesztőt), a langyos tejet, az olvasztott vajat (vagy olajat) és a vanília kivonatot (ha használsz).
- A tészta dagasztása: Dagaszd a tésztát kézzel vagy géppel legalább 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha kézzel dagasztod, lisztezett felületen dolgozz. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, és nem ragad.
- A tészta kelesztése: Takard le a tálat egy konyharuhával, és tedd meleg helyre kb. 1 órára, vagy amíg a tészta a duplájára nem kel.
- A kürtőskalács formázása: Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra. Vágj belőle kb. 2 cm széles csíkokat. Tekerd a csíkokat egy kürtőskalács sütőfára (vagy egy henger alakú fémformára), átfedéssel.
- A sütés előkészítése: Kend meg a tésztát olvasztott vajjal. Hempergesd meg a cukorban, majd a fahéjban (vagy a választott feltétben).
- A sütés: Sütőben: Helyezd a sütőfákat egy tepsire, és süsd 180°C-on kb. 15-20 percig, amíg a kürtőskalácsok aranybarnák nem lesznek. Parázs felett: A klasszikus módon, parázs felett forgasd a sütőfákat, amíg a kürtőskalácsok egyenletesen megsülnek. Ez türelmet igényel, de megéri!
- Tálalás: Húzd le a kürtőskalácsokat a sütőfáról, és tálald melegen. Frissen az igazi!
Tippek a tökéletes tojásmentes kürtőskalácshoz
- A liszt minősége: A jó minőségű finomliszt elengedhetetlen a puha, rugalmas tésztához.
- A tej hőmérséklete: A langyos tej segíti az élesztő aktiválódását. Ne legyen se túl hideg, se túl meleg!
- A dagasztás időtartama: A megfelelő dagasztás kulcsfontosságú a glutén kialakulásához, ami a tészta rugalmasságát biztosítja.
- A kelesztés helye: A meleg, huzatmentes hely ideális a tészta kelesztéséhez.
- A cukor mennyisége: A cukor nem csak az édességet adja, hanem segít a külső ropogós réteg kialakításában is.
- Kísérletezz a feltétekkel: A fahéjas cukor csak a kezdet! Próbáld ki a darált diót, mandulát, kókuszreszeléket, kakaóport, vagy akár a színes cukorkát is!
- A sütés hőmérséklete és ideje: A sütési idő függ a sütő típusától és a kürtőskalács méretétől. Figyeld a színt, és vedd ki, ha már aranybarna.
- A sütőfa: A kürtőskalács sütőfa nélkül nehéz elkészíteni, de ha nincs, egy fém henger is megteszi.
Gyakori hibák és azok elkerülése
- A tészta nem kel meg: Ennek több oka is lehet. Lehet, hogy az élesztő lejárt, a tej túl hideg vagy túl meleg volt, vagy a helyiségben túl hideg van.
- A tészta túl ragacsos: Lehet, hogy túl sok folyadékot adtál hozzá. Adj hozzá egy kevés lisztet, és dagaszd tovább.
- A kürtőskalács túl kemény: Valószínűleg túl sokáig sütötted, vagy a sütő túl forró volt.
- A cukor leolvad: Ügyelj arra, hogy a kürtőskalácsokat ne helyezd túl közel a hőforráshoz.
Összegzés
A tojásmentes kürtőskalács sütése otthon nem ördöngösség! Ezzel a recepttel és a tippekkel te is könnyedén elkészítheted a legpuhább, legfinomabb kürtőskalácsot, amellyel elkápráztathatod a családodat és a barátaidat. Ne félj kísérletezni az ízekkel és a feltétekkel, hogy megtaláld a számodra tökéletes kombinációt. Jó sütést!