Előre szólunk: ez a recept nem a gyerekeknek való! A bourbon whisky aromája, a mézes édesség és a fűszerek pikáns keveréke egy olyan ízorgiát teremt, ami csak a felnőtt ínyenceket fogja igazán rabul ejteni. Ha szereted a különleges, kicsit extravagáns fogásokat, akkor ez a bourbon whiskys édes csirke recept pont neked való!
Miért pont a bourbon whisky?
A bourbon whisky egy amerikai whisky fajta, mely leginkább kukoricából készül, és tölgyfahordóban érlelik. Ez az érlelési folyamat adja a bourbon jellegzetes, édeskés, vaníliás, karamelles jegyeit, melyek tökéletesen harmonizálnak a mézzel és a szójaszósszal. Egy jó minőségű bourbon mély, komplex ízeket ad az ételnek, melyek egyszerűen ellenállhatatlanná teszik a csirkét.
Hozzávalók a tökéletes bourbon whiskys csirkéhez
Mielőtt belefogunk a főzésbe, győződjünk meg róla, hogy minden szükséges hozzávaló kéznél van:
- Kb. 1 kg csirkecomb vagy csirkemell filé, kockákra vágva
- 1/2 csésze bourbon whisky (válasszunk egy középkategóriás, de jó ízű bourbont)
- 1/4 csésze szójaszósz (lehetőleg alacsony sótartalmú)
- 1/4 csésze méz
- 2 evőkanál rizsecet
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 kis darab gyömbér (kb. 2 cm), reszelve
- 1 teáskanál szezámolaj
- 1/2 teáskanál pirospaprika pehely (opcionális, ha szereted a csípőset)
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál víz
- Szezámmag és aprított újhagyma a díszítéshez
- Növényi olaj a sütéshez
Előkészületek és pácolás
A bourbon whiskys édes csirke titka a megfelelő pácolásban rejlik. Kezdjük a csirkemell vagy combfilé feldarabolásával. Vágjuk kb. 2-3 cm-es kockákra. Készítsük el a pácot egy nagy tálban: keverjük össze a bourbon whiskyt, szójaszószt, mézet, rizsecetet, aprított fokhagymát, reszelt gyömbért, szezámolajat és a pirospaprika pelyhet (ha használunk). Tegyük a csirkekockákat a pácba, és forgassuk össze, hogy mindenhol befedje. Fedjük le a tálat, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, de akár több órára is. Minél tovább pácolódik, annál ízletesebb lesz a végeredmény!
A sütés művészete
Miután a csirke megfelelően bepácolódott, készítsük elő a sütést. Egy kis tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt a vízzel, hogy egy sima pépet kapjunk. Ez a keverék segít a mártás sűrítésében. Vegyük ki a csirkét a pácból, és tegyük félre a pácot, mert később szükségünk lesz rá. Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsünk fel egy kevés növényi olajat közepesen magas hőfokon. Amikor az olaj forró, adjuk hozzá a csirkekockákat, és süssük addig, amíg minden oldala aranybarna nem lesz. Ügyeljünk arra, hogy ne tegyük túl a serpenyőt, mert akkor a csirke nem fog egyenletesen pirulni. Ha szükséges, süssük több adagban.
A mártás elkészítése
Amikor a csirke megsült, vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre. Öntsük a serpenyőbe a félretett pácot, és forraljuk fel közepes lángon. Folyamatosan kevergessük, hogy ne égjen le. Amikor a mártás forrni kezd, adjuk hozzá a kukoricakeményítős keveréket, és kevergessük tovább, amíg a mártás besűrűsödik. Ez néhány percet vehet igénybe. Ha a mártás elérte a kívánt sűrűséget, tegyük vissza a serpenyőbe a sült csirkét, és forgassuk össze, hogy mindenhol befedje a mártás. Főzzük még néhány percig, hogy a csirke átvegye a mártás ízeit.
Tálalás és díszítés
Tálaljuk a bourbon whiskys édes csirkét forrón, rizzsel vagy tésztával. Szórjuk meg szezámmaggal és aprított újhagymával a díszítéshez. A rizst vagy tésztát is meglocsolhatjuk a mártással, hogy még ízletesebb legyen. Igazi felnőtt ínyencség, ami garantáltan lenyűgözi majd a vendégeidet!
Variációk és tippek
- Ha nem szeretjük a csípőset, hagyjuk ki a pirospaprika pelyhet.
- A bourbon whisky helyett használhatunk más típusú whiskyt is, de a bourbon jellegzetes íze adja a fogás különlegességét.
- A szójaszósz helyett használhatunk tamarit, ami gluténmentes alternatíva.
- A méz helyett használhatunk agavé szirupot vagy juharszirupot.
- Készíthetjük a csirkét sütőben is. A bepácolt csirkét tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 180 fokon kb. 20-25 percig, vagy amíg átsül. Ezután készítsük el a mártást a serpenyőben, és forgassuk össze a sült csirkével.
- Tálalhatjuk párolt zöldségekkel is, például brokkolival, zöldbabbal vagy sárgarépával.
A tökéletes bourbon kiválasztása
A bourbon whisky kiválasztása kulcsfontosságú a végeredmény szempontjából. Nem kell feltétlenül a legdrágább palackot választani, de érdemes egy középkategóriás, jó ízű bourbont választani. Keressünk olyan bourbont, amelynek vaníliás, karamelles jegyei vannak, mert ezek jól harmonizálnak a mézzel és a szójaszósszal. Néhány népszerű bourbon márka, amely alkalmas ehhez a recepthez: Jim Beam, Maker’s Mark, és Wild Turkey.
Összegzés
A bourbon whiskys édes csirke egy különleges és ízletes fogás, ami tökéletes választás egy különleges alkalomra vagy egy hétköznapi vacsorára, ha valami extrára vágyunk. A bourbon whisky aromája, a mézes édesség és a fűszerek pikáns keveréke egy olyan ízorgiát teremt, ami garantáltan rabul ejti az ízlelőbimbóinkat. Próbáld ki ezt a receptet, és varázsolj egy kis luxust a konyhádba!