A lasagne, ez a klasszikus olasz tésztaétel, szinte végtelen variációban készíthető. A hagyományos húsos ragu és a besamel mártás kombinációja mindenki kedvence, de mi lenne, ha egy kicsit elrugaszkodnánk a megszokottól és egy igazán különleges, színes és ízgazdag lasagnéval lepnénk meg a családot vagy a vendégeket? A céklás-kecskesajtos lasagne pontosan ilyen: egy modern, elegáns fogás, ami garantáltan felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújt.
Miért a cékla és a kecskesajt?
Elsőre talán furcsa párosításnak tűnhet, de a cékla édeskés, földes íze tökéletesen harmonizál a kecskesajt karakteres, kissé savanykás ízével. Ez a kontraszt teszi igazán izgalmassá ezt a lasagnét. A cékla élénk színe ráadásul vizuálisan is feldobja az ételt, így már a tálaláskor jó hangulatot teremt.
A tökéletes céklás-kecskesajtos lasagne receptje
Most pedig nézzük, hogyan készíthetjük el ezt a csodás fogást lépésről lépésre!
Hozzávalók:
- 1 csomag (kb. 500g) lasagne tészta (lehetőleg friss)
- 500g cékla (nyers vagy előfőzött)
- 200g kecskesajt (lágy, krémes)
- 50g vaj
- 50g liszt
- 500ml tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- olívaolaj
- friss kakukkfű
- só
- bors
- reszelt parmezán (elhagyható)
Elkészítés:
- A cékla előkészítése: Ha nyers céklát használunk, alaposan mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre vagy reszeljük le durvára. Az előfőzött céklát egyszerűen csak szeleteljük fel. A cékla szeleteket locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg friss kakukkfűvel. Süssük előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 percig, amíg megpuhul.
- A besamel mártás elkészítése: Egy lábasban olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a lisztet és állandóan kevergetve pirítsuk pár percig, amíg aranybarna nem lesz. Lassan, apránként öntsük hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot és főzzük még pár percig, amíg besűrűsödik. Ízesítsük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval.
- A kecskesajtos réteg elkészítése: A kecskesajtot egy tálban törjük össze villával. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, finomra vágott vöröshagymát és ízlés szerint friss kakukkfüvet. Keverjük jól össze.
- A lasagne összeállítása: Egy hőálló tálat kenjünk ki vajjal. Terítsünk az aljára egy réteg besamel mártást. Erre fektessünk egy réteg lasagne tésztát. Kenjük meg a tésztát kecskesajtos krémmel, majd helyezzünk rá egy réteg sült céklát. Ismételjük a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A legfelső réteg legyen besamel mártás, amit megszórhatunk reszelt parmezánnal.
- Sütés: A lasagnét süssük előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
- Tálalás: Hagyjuk a lasagnét kicsit hűlni tálalás előtt, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Tálaljuk friss zöldsalátával.
Tippek és trükkök
- A tészta: Használhatunk friss vagy szárított lasagne tésztát is. A friss tésztát általában nem kell előfőzni, a szárítottat viszont igen. Kövessük a csomagoláson található utasításokat.
- A cékla: Ha időt szeretnénk spórolni, használhatunk előfőzött, vákuumcsomagolt céklát.
- A kecskesajt: Különböző típusú kecskesajtokkal kísérletezhetünk. A lágy, krémes kecskesajt a legideálisabb ehhez a recepthez.
- A besamel mártás: Ha szeretnénk, a besamel mártást gazdagíthatjuk egy kevés tejszínnel vagy mascarponéval.
- Vegetáriánusoknak: Ez a lasagne tökéletes választás vegetáriánusok számára is.
- Gluténmentes változat: Használjunk gluténmentes lasagne tésztát a gluténmentes változat elkészítéséhez.
A céklás-kecskesajtos lasagne variációi
Mint említettük, a lasagne szinte végtelen variációban készíthető. Íme néhány ötlet, hogyan tehetjük még izgalmasabbá a céklás-kecskesajtos lasagnét:
- Dióval: Szórjunk a rétegek közé pirított dióbelet a ropogós textúráért.
- Spenóttal: Adjuk hozzá a rétegekhez friss spenótleveleket a zöld szín és a plusz vitaminok érdekében.
- Gombával: Pirítsunk gombát fokhagymával és kakukkfűvel, majd adjuk hozzá a rétegekhez.
- Ricottával: Keverjünk a kecskesajthoz ricottát a még krémesebb állagért.
- Balzsamecettel: Locsoljuk meg a sült céklát egy kevés balzsamecettel a pikáns ízért.
Miért válasszuk a céklás-kecskesajtos lasagnét?
Ez a lasagne nem csak finom, hanem egészséges is. A cékla tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a kecskesajt pedig könnyebben emészthető, mint a tehéntejből készült sajtok. Emellett a céklás-kecskesajtos lasagne egy látványos fogás, amivel biztosan elkápráztatjuk a vendégeinket. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy akár egy hétköznapi vacsorára is, ha valami különlegesre vágyunk.
Végszó
Reméljük, ez a részletes recept és a tippek segítenek abban, hogy elkészítsd életed legfinomabb céklás-kecskesajtos lasagnéját. Kísérletezz bátran, és találd meg a saját kedvenc variációdat! Jó étvágyat!