A bejgli, ez a tradicionális magyar sütemény, szinte elengedhetetlen kelléke a karácsonyi asztalnak. A klasszikus diós és mákos változatok mellett számtalan variáció létezik, de a legtöbb háziasszony egyetért abban, hogy a tökéletes bejgli titka a finom, omlós tésztában rejlik. Sokan küzdenek azonban azzal, hogy a tészta ne legyen száraz, kemény, vagy éppen repedezett. Ez a recept éppen nekik szól, hiszen egy omlós, tojásmentes tésztát mutat be, ami garantáltan sikert arat!
Miért érdemes tojásmentes tésztát készíteni?
A tojásmentes tészta számos előnnyel jár. Először is, azok számára is élvezhetővé teszi a bejgli fogyasztását, akik tojásallergiában szenvednek. Másodszor, a tojásmentes tészta sokszor lágyabb, omlósabb, mint a hagyományos, tojással készült verzió. Harmadszor pedig, a tojásmentes tészta elkészítése egyszerűbb, és kevesebb alapanyagot igényel.
Az omlós tojásmentes bejgli tészta receptje
Ez a recept egy könnyen elkészíthető, omlós tojásmentes tésztát mutat be, amely tökéletes alapot biztosít a diós és mákos bejgli számára. A hozzávalók könnyen beszerezhetők, és a recept lépésről lépésre bemutatja a készítés folyamatát.
Hozzávalók (2 tekercs bejglihez):
- 500 g finomliszt (BL55)
- 250 g vaj vagy margarin (hidegen, kockázva)
- 100 g porcukor
- 1 csomag (7g) instant élesztő VAGY 25g friss élesztő
- 2 dl tej (szobahőmérsékletű)
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
Elkészítés:
- Az élesztő felfuttatása (ha friss élesztőt használsz): A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Hagyjuk állni 10-15 percig, amíg felfut. Az instant élesztőt nem kell felfuttatni, közvetlenül a liszthez adhatjuk.
- A tészta összeállítása: Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, és a reszelt citromhéjat (ha használjuk). Belemorzsoljuk a hideg, kockázott vajat vagy margarint.
- A tészta gyúrása: Kézzel vagy robotgéppel elkezdjük összegyúrni a hozzávalókat. Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet (vagy a felfuttatott élesztős tejet), amíg össze nem áll egy homogén, rugalmas tészta. Ne gyúrjuk túl!
- A tészta pihentetése: A tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és hűvös helyen (pl. hűtőszekrényben) legalább 2 órát, de akár egy éjszakát is pihentetjük. Ez idő alatt a tészta szépen megkel, és a vaj/margarin megdermed, ami az omlós végeredmény titka.
A diós és mákos töltelék elkészítése
A töltelék minősége legalább olyan fontos, mint a tészta. A jó diós és mákos töltelék nem száraz, hanem szaftos, és ízletes. A következő receptekkel garantáltan sikerül a tökéletes töltelék elkészítése.
Diós töltelék hozzávalói:
- 250 g darált dió
- 150 g porcukor
- 1 dl tej
- 50 g mazsola (rumos vagy citromos lében áztatva)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál fahéj
Mákos töltelék hozzávalói:
- 250 g darált mák
- 150 g porcukor
- 1 dl tej
- 50 g mazsola (rumos vagy citromos lében áztatva)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliás cukor
A töltelékek elkészítése:
- A tejet felforraljuk a porcukorral.
- Hozzáadjuk a darált diót vagy mákot, a mazsolát, a citromhéjat és a fahéjat (diós töltelékhez) vagy a vaníliás cukrot (mákos töltelékhez).
- Alaposan összekeverjük, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt tölteléknek kenhető állagúnak kell lennie. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy kevés tejet.
A bejgli összeállítása és sütése
- A tészta nyújtása: A pihentetett tésztát kettévágjuk. Egyik felét lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, téglalap alakúra.
- A töltelék elosztása: A tésztára egyenletesen eloszlatjuk a diós vagy mákos tölteléket, úgy, hogy a széleken kb. 1-2 cm szabadon maradjon.
- A feltekerés: A tésztát szorosan feltekerjük. A végeit alaposan összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
- Ismétlés: Ugyanezt megismételjük a tészta másik felével is.
- Kenés és szurkálás: A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Kétféleképpen kenhetjük a bejgliket:
- Dupla kenés: Először megkenjük a bejgliket hideg vízzel, majd hagyjuk megszáradni. Ezután megkenjük olvasztott, de nem forró növényi margarinnal vagy olajjal.
- Egyszerű kenés: Direkt olvasztott növényi margarinnal vagy olajjal kenjük le a tekercseket.
A bejgliket villával megszurkáljuk a tetején, hogy a gőz távozni tudjon. Ez segít megelőzni a repedést.
- Sütés: A bejgliket előmelegített sütőben, 180°C-on (légkeveréses sütőben 160°C-on) kb. 30-40 percig sütjük, amíg szép aranybarnára nem sülnek.
- Hűtés: A megsült bejgliket hagyjuk kihűlni a tepsiben, majd szeleteljük fel.
Tippek a tökéletes tojásmentes bejglihez
- A tésztát ne gyúrjuk túl, mert akkor kemény lesz.
- A hideg vaj/margarin elengedhetetlen az omlós tésztához.
- A tésztát hűvös helyen pihentessük, hogy a vaj/margarin megdermedjen.
- A töltelék ne legyen túl folyós, mert akkor kifolyik sütés közben.
- A bejgliket alaposan szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon.
- Sütés közben figyeljük a bejgliket, és ha nagyon barnulnának, takarjuk le alufóliával.
Tárolás
A bejgli a legjobb, ha néhány napig pihentetjük sütés után, hogy az ízek összeérjenek. Hűvös, száraz helyen, légmentesen záródó dobozban tároljuk. Hűtőszekrényben is tárolhatjuk, de akkor a tészta kissé keményebb lesz. A bejgli lefagyasztható, de felolvasztás után a tészta állaga megváltozhat.
Készítsétek el ezt a fantasztikus, omlós tojásmentes bejglit, és kápráztassátok el a családotokat és barátaitokat karácsonykor! Jó étvágyat!