A gyerekek etetése néha igazi kihívás. Szeretnénk, ha egészségesen táplálkoznának, de sokszor csak a „finom” jelző nyitja meg a kaput a tányérjukhoz. Ha pedig valamilyen ételallergiát is figyelembe kell vennünk, például tejallergiát, akkor a helyzet még bonyolultabbá válik. Szerencsére nem kell lemondanunk a finom és tápláló ételekről, ha tejszín nélküli recepteket keresünk! Ebben a cikkben bemutatunk néhány szuper ötletet, amit a kicsik imádni fognak, és amik ráadásul könnyen elkészíthetőek.
Miért válasszunk tejszín nélküli recepteket?
Számos oka lehet annak, hogy valaki a tejszín nélküli receptek mellett döntsön. A leggyakoribb ok a tejallergia vagy laktózintolerancia, ami sok gyereket érint. De akkor is jó választás lehet, ha egyszerűen szeretnénk csökkenteni a telített zsírok bevitelét, vagy ha vegán étrendet követünk.
A tejszín helyettesítésére rengeteg alternatíva létezik. Használhatunk növényi tejszíneket (például kókusztejszínt, szójatejszínt, rizstejszínt vagy zabtejszínt), kókusztejet, avokádót, vagy akár sűrített zöldségpüréket is. A lényeg, hogy kreatívak legyünk, és megtaláljuk a számunkra és gyermekeink számára legmegfelelőbb megoldást.
Receptek, amik garantáltan sikert aratnak
Most pedig nézzünk néhány konkrét receptet, amiket a gyerekek imádnak, és amik tejszín nélkül is tökéletesek!
1. Krémleves zöldségekből
A krémlevesek a gyerekek kedvencei, és tele vannak vitaminokkal. A tejszín helyett használhatunk kókusztejet vagy főtt burgonyát a krémesség eléréséhez.
Hozzávalók:
- 1 kg kedvenc zöldség (pl. sárgarépa, brokkoli, cukkini)
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 1 doboz kókusztej (vagy 2 közepes burgonya megfőzve)
- Olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és olívaolajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, és néhány percig pirítjuk.
- Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Ha megpuhultak a zöldségek, botmixerrel pürésítjük.
- Hozzáadjuk a kókusztejet (vagy a főtt burgonyát), és összeforraljuk.
- Tálaláskor megszórhatjuk pirított magvakkal vagy friss petrezselyemmel.
2. “Sajtos” tészta növényi alappal
A sajtos tészta egy igazi klasszikus, amit minden gyerek szeret. De mi van, ha valaki nem ehet tejet? Semmi gond, van megoldás! Készítsünk növényi “sajtszószt”!
Hozzávalók:
- Tészta (pl. penne, fusilli)
- 1 bögre főtt burgonya
- 1/2 bögre főtt sárgarépa
- 1/4 bögre táplálékkiegészítő élesztőpehely (nagyon fontos a sajtos ízhez!)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- Só, bors, fokhagymapor (ízlés szerint)
- Növényi tej (szükség szerint a megfelelő állag eléréséhez)
Elkészítés:
- A tésztát sós vízben megfőzzük.
- Közben a burgonyát, a sárgarépát, az élesztőpelyhet, az olívaolajat, a fokhagymát, a sót, a borsot és a fokhagymaport egy turmixgépbe tesszük.
- Addig turmixoljuk, amíg teljesen sima nem lesz. Ha túl sűrű, adunk hozzá egy kis növényi tejet.
- A szószt összeforgatjuk a tésztával, és már kész is!
3. Kókusztejes csirkepaprikás
A hagyományos csirkepaprikás is elkészíthető tejszín nélkül, a kókusztej tökéletesen helyettesíti a tejszínt, sőt, még különlegesebb ízt is ad neki!
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell filé
- 2 fej hagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 doboz kókusztej
- Olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk, és olívaolajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, és fehéredésig pirítjuk.
- Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, sózzuk, borsozzuk.
- Felöntjük egy kevés vízzel, és addig főzzük, amíg a hús megpuhul.
- Hozzáadjuk a kókusztejet, és összeforraljuk.
- Tálalhatjuk galuskával, nokedlivel vagy rizzsel.
4. Gyümölcsös smoothie
A smoothie egy szuper módja annak, hogy a gyerekek bejuttassák a napi gyümölcsadagjukat. A tejszín helyett használhatunk növényi tejet, joghurtot vagy akár avokádót is a krémes állag eléréséhez.
Hozzávalók:
- 1 banán
- 1 bögre fagyasztott gyümölcs (pl. bogyós gyümölcsök, mangó)
- 1/2 avokádó (opcionális, a krémesebb állagért)
- 1 bögre növényi tej (pl. mandulatej, zabtej)
- Méz vagy juharszirup (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk.
- Ha túl sűrű, adunk hozzá egy kis növényi tejet.
- Tálalhatjuk azonnal.
Tippek a sikeres tejszín nélküli étkezéshez
Az átállás a tejszín nélküli étkezésre némi tervezést igényelhet, de nem kell aggódni, néhány tippel könnyebbé tehetjük a folyamatot:
- Olvassuk el az összetevőket! Mindig alaposan nézzük meg a termékek címkéjét, hogy biztosak legyünk abban, hogy nem tartalmaznak tejet vagy tejszármazékokat.
- Kísérletezzünk bátran! Ne féljünk kipróbálni új recepteket és alternatív hozzávalókat.
- Vonjuk be a gyerekeket a főzésbe! Ha a gyerekek részt vesznek az ételkészítésben, nagyobb valószínűséggel fogják megenni az elkészült ételt.
- Legyünk türelmesek! Az átállás időbe telhet, de ne adjuk fel!
A tejszín nélküli étkezés nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a finom ételekről. Egy kis kreativitással és odafigyeléssel ugyanolyan ízletes és tápláló ételeket készíthetünk a gyerekeknek, amiket ők is imádni fognak. Jó étvágyat!