Szeretnél valami igazán különlegeset készíteni, ami nemcsak finom, de egészségesebb alternatíva is a hagyományos desszertekhez képest? Akkor a gyümölcsös pite mandulatejes vaníliasodóval a tökéletes választás! Ez a pite nem csak ínycsiklandó, hanem könnyen elkészíthető is, ráadásul a mandulatejnek köszönhetően laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Miért érdemes kipróbálni ezt a receptet?
A válasz egyszerű: mert fantasztikus! Képzeld el a ropogós tésztát, a lédús, édes gyümölcsöket, mindezt egy krémes, vaníliás mártásba burkolva. Ugye, máris megéheztél? Ezen kívül:
- Egészségesebb: A mandulatej kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a tehéntej, így könnyebben beilleszthető az étrendedbe.
- Laktózmentes: A mandulatej természetesen laktózmentes, így laktózérzékenyek is élvezhetik.
- Variálható: A pite gyümölcseit az évszaknak megfelelően válogathatod, így mindig valami újat alkothatsz.
- Könnyen elkészíthető: Nem igényel bonyolult konyhai tudást, így kezdők is bátran nekivághatnak.
A tökéletes gyümölcsös pite receptje
A pite tésztája:
A tökéletes pite alapja a ropogós, omlós tészta. Ehhez szükséged lesz:
- 250 g liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
- 125 g hideg vaj
- 50 g porcukor
- 1 tojás
- 2 evőkanál hideg víz
- Egy csipet só
Elkészítés:
- A lisztet, a porcukrot és a sót keverd össze egy tálban.
- Add hozzá a hideg vajat apró kockákra vágva, és morzsold el a lisztes keverékkel. Fontos, hogy a vaj hideg maradjon, mert így lesz igazán omlós a tészta.
- Üsd bele a tojást, és add hozzá a hideg vizet. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ne dolgozd túl, csak épp annyira, hogy összeálljon.
- Csomagold be a tésztát folpackba, és tedd hűtőbe legalább 30 percre.
- A hűtőből kivéve nyújtsd ki a tésztát egy lisztezett felületen.
- Helyezd a tésztát egy piteformába, és szúrd meg villával az alját, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
- Tedd a tésztát előmelegített sütőbe (180°C) és süsd elő kb. 15 percig.
A gyümölcsös töltelék:
A töltelékhez a kedvenc gyümölcseidet használhatod. Mi most egy klasszikus alma-fahéj kombinációt mutatunk be, de bátran kísérletezz más gyümölcsökkel is.
- 500 g alma (vagy más gyümölcs, például körte, bogyós gyümölcsök, barack)
- 50 g cukor (vagy méz)
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál keményítő (elhagyható, ha nagyon lédús a gyümölcs)
Elkészítés:
- Az almát hámozd meg, magozd ki, és vágd vékony szeletekre.
- Keverd össze a szeleteket a cukorral (vagy mézzel), a citromlével, a fahéjjal és a keményítővel.
- Öntsd a gyümölcsös keveréket az elősütött tésztára.
- Tedd vissza a pitét a sütőbe, és süsd további 30-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz, és a gyümölcs megpuhul.
Mandulatejes vaníliasodó: A koronája a pitének
A mandulatejes vaníliasodó teszi igazán különlegessé ezt a pitét. A krémes, vaníliás íz tökéletesen kiegészíti a gyümölcsök édességét.
- 500 ml mandulatej
- 4 tojássárgája
- 50 g cukor
- 1 vaníliarúd (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
- Egy csipet só
Elkészítés:
- A mandulatejet öntsd egy lábasba. Ha vaníliarudat használsz, vágd ketté, kapard ki a belsejét, és tedd a tejhez a rúddal együtt. Ha vanília kivonatot használsz, azt majd a végén add hozzá.
- Forrald fel a tejet, majd vedd le a tűzről, és hagyd állni 10 percig, hogy a vanília íze átjárja a tejet. (Ha vaníliarudat használtál, vedd ki a rúdat.)
- A tojássárgáját a cukorral és a sóval keverd habosra.
- Lassan csorgasd a forró tejet a tojássárgájához, miközben folyamatosan kevered, hogy a tojás ne főjön meg.
- Öntsd vissza a keveréket a lábasba, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg a sodó besűrűsödik. Vigyázz, ne forrald, mert kicsapódhat a tojás!
- Ha vanília kivonatot használsz, most add hozzá.
- Szűrd le a sodót, és hagyd kihűlni.
Tálalás
A megsült, kihűlt pitét szeleteld fel, és kínáld a hideg mandulatejes vaníliasodóval. Díszítheted friss gyümölcsökkel, például bogyós gyümölcsökkel vagy mentalevéllel.
Tippek és trükkök
- Ha nincs időd tésztát készíteni, használhatsz készen kapható pitetésztát is.
- A gyümölcsök mennyiségét ízlés szerint változtathatod.
- A sodót készítheted előre, és hűtőben tárolhatod.
- Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni a pitét, adhatsz a töltelékhez egy kevés reszelt citrom- vagy narancshéjat.
- A mandulatej helyett használhatsz más növényi tejet is, például szójatejet vagy zabtejet.
Reméljük, hogy ez a recept elnyerte a tetszésedet, és hamarosan elkészíted ezt a fantasztikus gyümölcsös pitét mandulatejes vaníliasodóval! Jó étvágyat!