Szereted a görög joghurt krémes, sűrű állagát, de a tejtermékek nem férnek bele az étrendedbe? Vagy egyszerűen csak kísérleteznél valami újjal? Jó helyen jársz! Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készíthetsz otthon, mandulatejből tökéletes, vegán alternatívát, amely ízében és állagában is vetekszik az eredetivel.
Miért pont mandulatej?
A mandulatej egyre népszerűbb a növényi alapú tejek között, és nem véletlenül. Alacsony kalóriatartalmú, gazdag E-vitaminban, és finom, enyhén édes íze van, ami remekül passzol a joghurtkészítéshez. Ráadásul könnyen beszerezhető szinte minden üzletben. Fontos azonban, hogy cukormentes, adalékanyagoktól mentes, tiszta mandulatejet válasszunk a legjobb eredmény érdekében.
A hozzávalók
Ez a recept rendkívül egyszerű, és csak néhány alapvető hozzávalóra van szükséged:
- 4 bögre (kb. 1 liter) cukormentes, adalékanyagoktól mentes mandulatej
- 2 evőkanál tápióka keményítő (vagy kukoricakeményítő, ha nem találsz tápiókát)
- 2 evőkanál citromlé (frissen facsart a legjobb!)
- 1/4 teáskanál só
- Probiotikum kapszula (opcionális, de erősen ajánlott a joghurt ízéhez és a jótékony baktériumok miatt)
- Édesítőszer (opcionális, ízlés szerint pl. agávé szirup, juharszirup, stevia)
Eszközök, amire szükséged lesz
- Egy nagy lábas
- Egy habverő
- Egy üveg edény vagy légmentesen záródó tároló
- Sűrű szövésű gézkendő vagy finom szűrő
- Gumi vagy madzag a gézkendő rögzítéséhez
- Hűtőszekrény
A készítés lépései
Készítsd el a konyhádat, mert hamarosan kezdünk! Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a folyamatot:
1. A mandulatej előkészítése
Öntsd a mandulatejet a lábasba, és add hozzá a tápióka keményítőt. A habverővel alaposan keverd össze, hogy a keményítő teljesen feloldódjon, és ne maradjanak csomók. Ez nagyon fontos a sima állag eléréséhez!
2. A főzés
Helyezd a lábast a tűzhelyre, és közepes lángon folyamatosan kevergetve melegítsd a mandulatejet. Ne hagyd abba a keverést, mert a keményítő könnyen leéghet az edény aljára! Amikor a keverék elkezd sűrűsödni (kb. 5-10 perc), vedd le a tűzről.
3. A savanyítás
Hagyd a mandulatejes keveréket langyosra hűlni (kb. 30 perc). Ezután add hozzá a citromlevet és a sót. Ha használsz probiotikum kapszulát, nyisd ki és szórd a tartalmát a keverékbe. Alaposan keverd össze.
4. A sűrítés (szűrés)
Bélelj ki egy szűrőt gézkendővel, vagy használj egy erre a célra kialakított, finom szövésű szűrőt. Helyezd a szűrőt egy tál fölé. Öntsd a mandulatejes keveréket a szűrőbe. Csomagold be a gézkendőt, és rögzítsd egy gumival vagy madzaggal. Ezután tedd a tálat a hűtőszekrénybe.
A hűtőszekrényben hagyd a krémet legalább 6-8 órán át, de a legjobb, ha egy egész éjszakán át hagyod lecsepegni. Minél tovább hagyod, annál sűrűbb lesz a végeredmény. A szűrés során a felesleges folyadék távozik, és a krém sűrű, görög joghurt állagúvá válik.
5. A finomítás
A szűrés után vedd ki a krémet a hűtőszekrényből. Óvatosan vedd ki a gézkendőből vagy a szűrőből, és tedd egy tiszta üveg edénybe vagy légmentesen záródó tárolóba. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá édesítőszert ízlés szerint. Keverd össze alaposan.
Tippek és trükkök
- A mandulatej minősége kulcsfontosságú. Minél jobb minőségű, tisztább a mandulatej, annál jobb lesz a végeredmény.
- A probiotikum kapszula nem csak az ízt javítja, hanem a joghurt egészségre gyakorolt jótékony hatásait is növeli. Válasz olyan kapszulát, ami legalább 10 milliárd CFU-t tartalmaz.
- Kísérletezz a szűrési idővel. Ha sűrűbb krémet szeretnél, hagyd tovább a hűtőben.
- Ízesítsd a krémet kreatívan. Adj hozzá vanília kivonatot, gyümölcspürét, kakaóport, vagy fűszereket a saját ízlésed szerint.
- A lecsepegett folyadékot (savót) ne dobd ki! Használhatod turmixokhoz, levesekhez, vagy akár a kenyérsütéshez is.
Hogyan fogyaszd?
A mandulatejes krém sokoldalúan felhasználható:
- Fogyaszd reggelire gyümölccsel, granolával, vagy dióval.
- Készíts belőle mártogatóst zöldségekhez vagy tortilla chipshez.
- Használd süteményekhez, tortákhoz, vagy más desszertekhez.
- Adj hozzá smoothiekhoz a krémes állagért.
- Készíts belőle tzatzikit vagy más joghurtos szószokat.
Tárolás
A mandulatejes krém hűtőszekrényben tárolva 3-5 napig eláll. Ügyelj arra, hogy légmentesen záródó edényben tárold, hogy megőrizze frissességét és állagát.
Összegzés
A mandulatejből készült görög joghurt egy fantasztikus, vegán alternatíva a hagyományos tejtermékek helyett. Elkészítése egyszerű, az eredmény pedig egy krémes, finom és egészséges finomság, amit bátran beilleszthetsz az étrendedbe. Kísérletezz a recepttel, és találd meg a saját kedvenc ízesítéseidet!