Az indiai vajas csirke, más néven Murgh Makhani, egy világszerte kedvelt indiai étel. Gazdag, krémes, enyhén édes és fűszeres szószával hódít, melyben a vaj és a paradicsom tökéletes harmóniában találkozik. Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk a vajas csirke elkészítésének módját, különös hangsúlyt fektetve a házi gyömbérpaszta fontosságára, mely az ízek alapját adja. Nem kell étterembe menned, hogy élvezd ezt a finom fogást, hiszen otthon is könnyedén elkészítheted!
Miért készítsünk házi gyömbérpasztát?
Bár a boltokban kapható gyömbérpaszta is használható, a házi készítésű verzió sokkal frissebb és aromásabb. A bolti termékek gyakran tartalmaznak tartósítószereket és egyéb adalékanyagokat, melyek befolyásolhatják az étel ízét. A friss gyömbér intenzív íze nélkülözhetetlen a vajas csirke autentikus ízvilágához. Ráadásul a házi gyömbérpaszta elkészítése rendkívül egyszerű, és csak néhány percet vesz igénybe.
Házi Gyömbérpaszta Recept
Hozzávalók:
- 100g friss gyömbér
- 1-2 evőkanál víz
Elkészítés:
- A gyömbért alaposan megmossuk és meghámozzuk.
- Apróra vágjuk a gyömbért.
- A gyömbért és a vizet egy turmixgépbe tesszük.
- Addig turmixoljuk, amíg sima pasztát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet.
- A kész pasztát légmentesen záródó edényben tároljuk a hűtőben akár egy hétig is.
A Tökéletes Indiai Vajas Csirke Recept
Ez a recept a vajas csirke autentikus ízét hozza el az otthonodba. A házi gyömbérpaszta mellett a minőségi alapanyagok és a türelem a kulcs a sikerhez.
Hozzávalók:
A csirkemarinádhoz:
- 500g csirkemellfilé, kockákra vágva
- 1 teáskanál gyömbérpaszta
- 1 teáskanál fokhagymapaszta
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál garam masala
- 1/2 teáskanál chili por (ízlés szerint)
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál natúr joghurt
- Só ízlés szerint
A szószhoz:
- 2 evőkanál vaj
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál gyömbérpaszta
- 1 teáskanál fokhagymapaszta
- 400g darabolt paradicsom konzerv
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál garam masala
- 1/2 teáskanál chili por (ízlés szerint)
- 1/2 teáskanál szárított görögszéna levél (kasuri methi)
- 1 dl tejszín
- Só ízlés szerint
- Friss koriander a díszítéshez
Elkészítés:
- A csirkemarinád elkészítése: Egy tálban keverjük össze a csirkemellet a marinád összes hozzávalójával. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, de a legjobb, ha néhány órán át, vagy akár egy éjszakán át pácoljuk. Minél tovább pácoljuk, annál ízletesebb lesz a csirke.
- A csirke sütése: A csirkét süthetjük serpenyőben vagy sütőben. Ha serpenyőben sütjük, forrósítsunk fel egy kevés olajat, és süssük a csirkét aranybarnára, oldalanként kb. 5-7 percig. Ha sütőben sütjük, terítsük szét a csirkét egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 200°C-on kb. 15-20 percig, amíg átsül.
- A szósz elkészítése: Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a vöröshagymát, és dinszteljük üvegesre, kb. 5 percig. Adjuk hozzá a gyömbérpasztát és a fokhagymapasztát, és pirítsuk további 1 percig.
- Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, a cukrot, a garam masalát, a chili port és a sót. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és főzzük kb. 15-20 percig, amíg a szósz besűrűsödik.
- Adjuk hozzá a szárított görögszéna levelet, és keverjük el.
- Adjuk hozzá a sült csirkét a szószhoz, és forgassuk össze, hogy a csirke mindenhol be legyen vonva a szósszal.
- Adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük el. Főzzük további 5 percig, amíg a szósz krémes és sima lesz.
- Tálaljuk rizzsel vagy naan kenyérrel. Díszítsük friss korianderrel.
Tippek és trükkök a tökéletes vajas csirkéhez
- Minőségi alapanyagok: A legjobb eredmény érdekében használjunk friss és minőségi alapanyagokat. A friss fűszerek és a jó minőségű vaj nagyban befolyásolják az étel ízét.
- Marinálás: A csirke marinálása elengedhetetlen a puha és ízletes hús eléréséhez. Ne sajnáljuk az időt, és hagyjuk a csirkét minél tovább pácolódni.
- Ízesítés: Kóstoljuk meg a szószt főzés közben, és ízesítsük saját ízlésünk szerint. Ha szeretjük a csípőset, adjunk hozzá több chili port. Ha édesebben szeretjük, adjunk hozzá több cukrot.
- A szósz sűrűsége: A szósz sűrűségét a főzési idővel szabályozhatjuk. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá egy kevés vizet vagy tejszínt. Ha túl híg, főzzük tovább, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget.
- Tálalás: A vajas csirkét hagyományosan rizzsel vagy naan kenyérrel tálalják. Díszíthetjük friss korianderrel és egy csepp tejszínnel.
A vajas csirke táplálkozási értéke
A vajas csirke finom és tápláló étel, de fontos figyelembe venni a táplálkozási értékeit is. A csirkemell magas fehérjetartalommal rendelkezik, mely fontos az izmok építéséhez és a test működéséhez. A paradicsom gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban. A vaj és a tejszín viszont magas zsírtartalommal rendelkeznek, ezért mértékkel fogyasztandó. A fűszerek, mint a kurkuma, a gyömbér és a fokhagyma, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással rendelkeznek.
Összességében a vajas csirke egy ízletes és kiegyensúlyozott étel lehet, ha mértékkel fogyasztjuk és minőségi alapanyagokból készítjük.
Készítsd el ezt a receptet, és élvezd az autentikus indiai vajas csirke ízét otthonodban! Jó étvágyat!