Szereted a kevert sütiket? Akkor ez a recept neked szól! Ez a málnás-mákos süti nem csak egyszerűen elkészíthető, de a mandulatej hozzáadásával egy igazán különleges, ízletes és puha desszertet varázsolhatsz az asztalra. A mák karakteres íze, a málna édes-savanykás aromája és a mandulatej lágy, diós beütése tökéletes harmóniát alkotnak ebben a süteményben.
Miért éppen mandulatej?
Persze, készítheted ezt a sütit hagyományos tejjel is, de a mandulatej sokkal több, mint egy egyszerű helyettesítő. Először is, a mandulatej önmagában is nagyon finom, enyhén édes, diós íze van, ami remekül passzol a mákhoz és a málnához. Másodszor, ha valaki laktózérzékeny vagy vegán életmódot követ, a mandulatej tökéletes választás. Harmadszor pedig, a mandulatej hozzáadásával a süti még puhább és szaftosabb lesz, hosszabb ideig megőrzi frissességét.
A tökéletes málnás-mákos kevert süti receptje mandulatejjel
Hozzávalók:
- 250 g liszt (lehet teljes kiőrlésű is a még egészségesebb változatért)
- 150 g kristálycukor (vagy más édesítőszer ízlés szerint)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 100 g darált mák
- 250 ml mandulatej
- 100 ml étolaj (vagy olvasztott kókuszzsír)
- 2 db tojás (vagy tojáspótló a vegán változatért)
- 200 g málna (friss vagy fagyasztott)
- Opcionális: citromhéj reszelve (fél citrom héja)
- Opcionális: vanília kivonat (1 teáskanál)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 160°C). Készíts elő egy kb. 20×30 cm-es tepsit, béleld ki sütőpapírral, vagy kend ki vajjal és szórd meg liszttel.
- Egy nagy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a darált mákot.
- Egy másik tálban habard össze a mandulatejet, az étolajat és a tojásokat (vagy tojáspótlót). Add hozzá a citromhéjat és a vanília kivonatot, ha használsz.
- Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd össze egy fakanállal vagy spatulával, amíg éppen összeáll. Ne keverd túl, mert a süti kemény lehet!
- Forgasd bele a málnát a tésztába óvatosan, hogy ne törjön össze. Ha fagyasztott málnát használsz, nem kell felolvasztani.
- Öntsd a tésztát az előkészített tepsibe, és egyenletesen oszlasd el.
- Süsd a sütit kb. 30-35 percig, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.
- Vedd ki a sütit a sütőből, és hagyd hűlni a tepsiben legalább 15 percig, mielőtt felszeleteled.
Tippek és trükkök a tökéletes málnás-mákos sütihez
- A málna helyett használhatsz más bogyós gyümölcsöket is, például áfonyát, szedret vagy ribizlit.
- Ha intenzívebb mák ízt szeretnél, pirítsd meg a darált mákot egy száraz serpenyőben néhány percig, mielőtt a tésztába kevered. Vigyázz, ne égesd meg!
- A sütit gazdagabbá teheted, ha a tésztába reszelsz egy tábla étcsokoládét.
- Ha nem szereted a mandulatejet, helyettesítheted más növényi tejjel (például szójatejjel, zabtejjel vagy rizstejjel) vagy hagyományos tejjel. Azonban a mandulatej adja a legkülönlegesebb ízt!
- A süti tetejét megszórhatod porcukorral vagy készíthetsz rá egy egyszerű citromos mázat.
- Ha a süti teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával a sütés felénél.
A málnás-mákos süti tárolása
A málnás-mákos süti szobahőmérsékleten, légmentesen záródó edényben tárolva 2-3 napig friss marad. Hűtőben tárolva akár 5 napig is eláll, de ilyenkor kicsit szárazabb lehet. A legjobb, ha a sütit frissen fogyasztod, de ha marad, akár le is fagyaszthatod.
Miért válaszd ezt a málnás-mákos süti receptet?
Ez a recept egy igazán különleges és ízletes alternatívát kínál a hagyományos kevert sütikhez. A mandulatej használata egyedi ízt kölcsönöz a süteménynek, miközben a mák és a málna klasszikus kombinációja garancia a sikerre. A recept egyszerűen követhető, így kezdő sütők is bátran belevághatnak. Próbáld ki ezt a málnás-mákos kevert sütit mandulatejjel, és garantáltan elkápráztatod a családodat és a barátaidat!
Készítsd el ma ezt a csodás sütit!
Ne habozz, szerezd be a hozzávalókat és készítsd el ezt a fantasztikus málnás-mákos kevert sütit mandulatejjel! Biztosan nem fogsz csalódni!