A sült kacsamell egy igazi gasztronómiai élmény, amely különleges alkalmakra varázsolhatja az asztalt. Ez a receptünk egy különleges csavart ad a klasszikus fogásnak: krémes céklapürével és gazdag vörösboros mártással tálaljuk. Lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a pompás ételt otthon, könnyedén és magabiztosan.
Miért pont kacsamell?
A kacsamell gazdag ízvilága és selymes textúrája miatt különleges alapanyag. A bőr alatt található zsír megfelelő elkészítéssel ropogósra süthető, míg a hús belül puha és szaftos marad. A céklapüré édessége és a vörösboros mártás mély ízei pedig tökéletesen kiegészítik a kacsamell karakteres aromáját.
Hozzávalók
A kacsamellhez:
- 2 db kacsamell (kb. 200-250g/db)
- Só és frissen őrölt fekete bors
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 ek olívaolaj
A céklapüréhez:
- 500g cékla (nyers vagy előfőzött)
- 1 ek vaj
- 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 ek balzsamecet
- Só és frissen őrölt fekete bors
A vörösboros mártáshoz:
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma (aprítva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 dl marhahúsleves (vagy alaplé)
- 1 ek balzsamecet
- 1 tk barna cukor
- 1 ek vaj
- Só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
1. A kacsamell előkészítése
A kacsamelleket papírtörlővel alaposan szárítsuk meg. Éles késsel vagdossuk be a bőrét keresztirányban, ügyelve arra, hogy a húst ne sértsük meg. Ez segít, hogy a zsír kisüljön, és a bőr ropogós legyen. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg kakukkfűvel.
2. A kacsamell sütése
Helyezzük a kacsamelleket hideg serpenyőbe, bőrrel lefelé. Közepes lángon kezdjük el sütni. Ahogy a zsír olvad, fokozatosan növelhetjük a hőfokot. Süssük a bőrt kb. 8-10 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. A kisült zsírt öntsük le a serpenyőből. Fordítsuk meg a kacsamelleket, és süssük a húst további 3-5 percig, a kívánt átsütöttségtől függően (medium rare: 54-57°C, medium: 57-60°C). Ha szükséges, tegyük a kacsamelleket 180°C-ra előmelegített sütőbe 5-10 percre, hogy elérjük a kívánt hőmérsékletet. Pihentessük a húst legalább 5 percig szeletelés előtt.
3. A céklapüré elkészítése
Ha nyers céklát használunk, mossuk meg, csavarjuk alufóliába, és süssük 180°C-on kb. 45-60 percig, amíg puha nem lesz. Hűtsük le, hámozzuk meg, és kockázzuk fel. Ha előfőzött céklát használunk, csak kockázzuk fel. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk pár másodpercig. Adjuk hozzá a céklát, és pároljuk néhány percig. Öntsük hozzá a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk, és turmixoljuk simára egy botmixerrel vagy turmixgéppel.
4. A vörösboros mártás elkészítése
Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, és pirítsuk meg rajta az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát. Öntsük fel a vörösborral, és forraljuk, amíg a folyadék a felére nem redukálódik. Adjuk hozzá a marhahúslevest, balzsamecetet és barna cukrot. Forraljuk tovább, amíg a mártás besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Szűrjük le a mártást, ha simább textúrát szeretnénk.
5. Tálalás
Szeleteljük fel a pihentetett kacsamellfilét. Kanalazzunk a tányérra a céklapüréből, helyezzük rá a kacsamellszeleteket, és locsoljuk meg a vörösboros mártással. Díszíthetjük friss rozmaringgal vagy kakukkfűvel.
Tippek és trükkök a tökéletes kacsamellhez
- A kacsamell legyen szobahőmérsékletű sütés előtt.
- A bőr bevagdosása kulcsfontosságú a ropogós végeredményhez.
- Ne süssük túl a húst, mert kiszáradhat. A maghőmérő használata javasolt.
- A vörösboros mártáshoz használjunk minőségi vörösbort a gazdagabb íz érdekében.
- A céklapürét ízlés szerint variálhatjuk: adhatunk hozzá egy kis tejszínt vagy kecskesajtot.
Borajánló
Ehhez a fogáshoz egy testes, gyümölcsös vörösbor illik a legjobban, például egy Pinot Noir, Merlot vagy Cabernet Franc. A bor savtartalma remekül ellensúlyozza a kacsamell zsírosságát, a gyümölcsös aromák pedig harmonizálnak a céklapüré édességével és a vörösboros mártás komplex ízvilágával.
Variációk
Készíthetjük a kacsamell mellé narancsos mártást is, ami szintén nagyon jól passzol hozzá. A céklapüré helyett próbálkozhatunk édesburgonya pürével, vagy akár párolt lilakáposztával is. A lényeg, hogy kísérletezzünk és megtaláljuk a számunkra legfinomabb kombinációt!
Összegzés
A sült kacsamell céklapürével és vörösboros mártással egy kifinomult és ízletes fogás, amely elkápráztatja a vendégeket. A receptünk segítségével könnyedén elkészítheted otthon, és garantáltan sikert aratsz vele. Jó étvágyat!