Unod már a szokásos, unalmas köreteket? Keresel valami újat, izgalmasat, ami feldobja a családi ebédet vagy a baráti vacsorát? Akkor a sült kelbimbó baconnel és gyömbéres juharsziruppal a tökéletes választás! Ez az étel nemcsak ízletes, de könnyen elkészíthető, és garantáltan mindenki kedvence lesz.
Miért pont a kelbimbó?
Sokan idegenkednek a kelbimbótól, mondván keserű. Pedig ha jól készítjük el, egyáltalán nem az! A sütés ráadásul kiemeli a kelbimbó édes ízét, és a bacon sós-füstös ízével, valamint a gyömbéres juharszirup édes-pikáns aromájával együtt egy igazán különleges ízélményt nyújt. A kelbimbó ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így nemcsak finom, de egészséges is.
A tökéletes recept
Ez a recept egyszerű, de a végeredmény lenyűgöző. Kövesd a lépéseket, és garantált a siker!
Hozzávalók:
- 500g kelbimbó
- 150g bacon, apróra kockázva
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 2 evőkanál juharszirup
- 1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
- 1 evőkanál almaecet (elhagyható)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
- A kelbimbókat mosd meg, vágd le a szárukat, és felezd vagy negyedeld őket mérettől függően. Ha nagyon nagyok, negyedeld őket, hogy egyenletesen süljenek meg.
- Egy nagy tálban keverd össze a kelbimbót az olívaolajjal, sóval és borssal.
- Terítsd el a kelbimbót egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Szórd a kelbimbó tetejére az apróra kockázott bacont.
- Süsd a kelbimbót 20-25 percig, amíg megpuhul és a bacon ropogósra sül. Fontos, hogy közben egyszer-kétszer forgasd meg a kelbimbót, hogy egyenletesen süljön.
- Amíg a kelbimbó sül, készítsd el a gyömbéres juharszirupot. Egy kis tálban keverd össze a juharszirupot a reszelt gyömbérrel és az almaecettel (ha használsz).
- Amikor a kelbimbó és a bacon megsült, vedd ki a sütőből, és locsold meg a gyömbéres juharsziruppal.
- Óvatosan forgasd össze, hogy a kelbimbók mindenhol be legyenek vonva a sziruppal.
- Tálald azonnal, melegen.
Tippek és trükkök
- A kelbimbókat előzőleg le is forrázhatod 2-3 percig. Ez segít abban, hogy ne legyenek keserűek.
- Ha nincs friss gyömbéred, használhatsz gyömbérport is, de a friss sokkal finomabb.
- Az almaecet helyett használhatsz citromlevet is.
- Ha szereted a csípőset, adhatsz egy kevés chilipehelyet a juharsziruphoz.
- A bacon helyett használhatsz pancettát vagy akár növényi alapú bacon alternatívát is.
- Ha nincs juharszirupod, helyettesítheted mézzel, de a juharszirup adja az igazi ízét.
Variációk
Ez a recept remek kiindulópont, amit kedvedre variálhatsz. Íme néhány ötlet:
- Pecándióval: A sütés vége előtt szórj a kelbimbó tetejére apróra vágott pecándiót.
- Parmezánnal: A sütés vége előtt szórj a kelbimbó tetejére reszelt parmezánt.
- Balzsamecettel: A gyömbéres juharszirup helyett locsold meg a kelbimbót balzsamecettel.
- Csípős szósszal: A gyömbéres juharszirup mellé kínálj csípős szószt.
Mihez tálaljuk?
A sült kelbimbó baconnel és gyömbéres juharsziruppal tökéletes köret húsokhoz, halakhoz, de akár önmagában is fogyasztható. Különösen jól illik sült csirkéhez, sertéshúshoz, lazachoz vagy akár egy grillezett tofu steakhez is. Egy könnyű salátával kiegészítve remek ebéd vagy vacsora lehet.
Miért válaszd ezt a receptet?
Ez a recept azért különleges, mert a sós, édes és savanyú ízek tökéletes harmóniája jellemzi. A ropogós bacon, a karamellizált kelbimbó és a pikáns gyömbéres juharszirup együtt egy igazi ízbombát alkotnak. Ráadásul a recept könnyen elkészíthető, így még a kezdő szakácsok is bátran belevághatnak. Ne félj kísérletezni, és találd meg a saját kedvenc variációdat!
Összegzés
A sült kelbimbó baconnel és gyömbéres juharsziruppal egy igazi jolly joker a konyhában. Készítsd el te is, és győződj meg róla, hogy a kelbimbó igenis lehet finom! Jó étvágyat!