Ki ne szeretné a reggeli amerikai palacsintát? Puha, édes, és végtelen variációban elkészíthető – tökéletes módja a nap indításának. De valljuk be, néha nincs kedvünk a tűzhely mellett állni, palacsintákat sütni, amíg a többiek már rég esznek. Erre a problémára kínálunk most egy remek megoldást: a sütőben sült óriás amerikai palacsintát!
Miért válaszd a sütőben sült palacsintát?
Több oka is van, amiért érdemes kipróbálni ezt a módszert. Először is, időt spórolsz. Egyszerre az egész adagot a sütőbe teheted, nem kell egyesével sütögetni a palacsintákat. Másodszor, kevésbé macerás. Nem kell figyelni, hogy odaég-e az egyik oldala, vagy hogy mikor kell megfordítani. A sütő elvégzi a munka oroszlánrészét. Harmadszor, tökéletes vendégvárásra. Ha nagyobb társaság érkezik reggelire, ez a palacsinta kiváló megoldás, mert mindenki egyszerre kaphat belőle.
A tökéletes sütőben sült palacsinta receptje
Íme egy alaprecept, amit aztán kedved szerint variálhatsz!
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt
- 4 evőkanál cukor
- 4 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 2 csésze tej
- 4 evőkanál olvasztott vaj (vagy olaj)
- 2 tojás
- Opcionális: vanília kivonat, citromhéj, fűszerek (pl. fahéj)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 160°C). Kend ki vajjal vagy olajozd ki egy 25×35 cm-es tepsit (vagy hasonló méretűt).
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót.
- Egy másik tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a tejet és az olvasztott vajat (vagy olajat). Keverd jól össze.
- Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverd addig, amíg éppen csak össze nem áll. Ne keverd túl! A tészta kissé csomós lehet, ez nem baj.
- Öntsd a tésztát az előkészített tepsibe. Egyenletesen oszlasd el.
- Ha szeretnéd, szórd meg a tetejét friss gyümölcsökkel (pl. áfonyával, málnával, banánkarikákkal), csokoládéval, dióval, vagy bármivel, amihez kedved van.
- Süsd a palacsintát 20-25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz, és a közepe megszilárdul. Egy fogpiszkálóval ellenőrizheted, hogy átsült-e: ha tisztán jön ki, akkor kész.
- Hagyd kicsit hűlni, mielőtt szeleteled és tálalod.
Variációk a témára: Így tedd még izgalmasabbá!
Ez az alaprecept remek kiindulópont, de ne félj kísérletezni! Íme néhány ötlet:
- Gyümölcsös palacsinta: Keverj a tésztába apróra vágott almát, körtét, vagy bogyós gyümölcsöket. A tetejére is szórhatsz belőlük.
- Csokoládés palacsinta: Adj a tésztához kakaóport, vagy keverj bele csokoládé cseppeket. A tetejére olvasztott csokit is csorgathatsz.
- Fűszeres palacsinta: Adj a tésztához fahéjat, szerecsendiót, vagy gyömbért. Remekül illik az őszi, téli reggelekhez.
- Sós-édes palacsinta: Keverj a tésztába apróra vágott sonkát, sajtot, vagy zöldfűszereket. A tetejére is szórhatsz belőlük. Tálald juharsziruppal vagy mézzel.
- Vegán palacsinta: Használj növényi tejet és tojáspótlót a receptben. A vaj helyett használj növényi olajat.
- Gluténmentes palacsinta: Használj gluténmentes lisztkeveréket a receptben.
Tálalási tippek
A sütőben sült palacsinta tökéletes önmagában is, de a feltétekkel teheted igazán különlegessé. Íme néhány ötlet:
- Klasszikus: Juharszirup, méz, vaj.
- Gyümölcsös: Friss gyümölcsök (eper, áfonya, málna, banán), gyümölcspüré, lekvár.
- Édesszájúaknak: Nutella, csokoládé szósz, tejszínhab, jégkrém.
- Sós: Bacon, tojásrántotta, sajt, avokádó, salsa.
Tippek és trükkök a tökéletes eredményhez
- Ne keverd túl a tésztát! Ha túlkevered, a palacsinta rágós lesz. Csak addig keverd, amíg éppen csak össze nem áll.
- Használj szobahőmérsékletű hozzávalókat! A szobahőmérsékletű tej és tojás jobban elkeveredik, és a palacsinta is puhább lesz.
- Ne nyisd ki a sütőt sütés közben! Ha kinyitod a sütőt, a hőmérséklet leesik, és a palacsinta összeeshet.
- Ha nem tudod egyszerre elfogyasztani az egészet, a maradékot hűtőben tárold, és másnap melegítsd fel.
Összegzés
A sütőben sült óriás amerikai palacsinta egy szuper egyszerű és finom reggeli vagy brunch, ami tökéletes választás, ha nem szeretnél a tűzhely mellett állni. Próbáld ki a receptet, variáld a feltéteket, és élvezd a puha, édes, és végtelenül sokoldalú palacsintát! Jó étvágyat!
Ne felejtsd el megosztani a receptet a barátaiddal és a családoddal!