Az ősz a kedvenc évszakom! A színes levelek, a hűvös levegő és persze a szezonális alapanyagok – különösen a sütőtök – mind hozzájárulnak ehhez. Ebben a cikkben egy olyan receptet osztok meg veletek, ami tökéletesen megtestesíti az őszi ízeket: egy krémes, finom és ráadásul vegán sütőtökös gnocchit, melyet illatos zsályás szójaital mártással koronázunk meg. Készüljetek fel egy gasztronómiai utazásra!
Miért Pont Sütőtökös Gnocchi?
A gnocchi, ez a kis burgonyás tészta, önmagában is remek étel, de sütőtökkel gazdagítva valami egészen különleges élményt nyújt. A sütőtök édessége és krémes textúrája tökéletesen kiegészíti a gnocchi lágyságát. Ráadásul a sütőtök tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így nemcsak finom, hanem egészséges is. És miért zsályás szójaital mártás? A zsálya földes, aromás íze remekül harmonizál a sütőtökkel, a szójaital pedig egy krémes, növényi alapú alternatívát kínál a hagyományos tejszínnel szemben. Így ez az étel nemcsak finom, hanem laktózmentes és vegán is!
Hozzávalók
Lássuk, mire lesz szükségünk ehhez a csodálatos ételhez. Az alábbi mennyiségek kb. 4 adaghoz elegendőek:
A Gnocchihoz:
- 500g sütőtök (pl. sonkatök vagy Hokkaido)
- 250g főtt, áttört burgonya (száraz burgonyafajta ajánlott)
- Kb. 150-200g finomliszt (plusz a nyújtáshoz)
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- Egy csipetnyi reszelt citromhéj (opcionális, de nagyon feldobja)
A Zsályás Szójaital Mártáshoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 20 friss zsályalevél
- 400ml szójaital (cukrozatlan)
- Só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál tápióka keményítő (elhagyható, de segít sűríteni a mártást)
- 1 evőkanál citromlé (opcionális)
- Reszelt vegán parmezán a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés Lépésről Lépésre
Készen állsz a főzésre? Kövesd az alábbi lépéseket, és garantáltan sikerülni fog!
A Gnocchi Elkészítése:
- A sütőtököt mossuk meg, vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat. A sütőtököt tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, vágott felével lefelé, és süssük 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45-60 percig, vagy amíg teljesen megpuhul.
- A megsült sütőtököt kanalazzuk ki a héjából, és alaposan törjük össze. Hagyjuk kicsit hűlni.
- A főtt burgonyát még melegen törjük át. Fontos, hogy ne legyen csomós.
- Egy nagy tálban keverjük össze a sütőtököt, a burgonyát, sót, borsot, szerecsendiót és a citromhéjat (ha használjuk).
- Adagoljuk hozzá a lisztet fokozatosan, amíg egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Ne gyúrjuk túl, mert a gnocchi kemény lesz!
- Lisztezett felületen formázzunk a tésztából vékony rudakat, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es darabokra.
- Opcionális: egy villa segítségével nyomkodjunk mintát a gnocchikra. Ez nem csak mutatós, de segít, hogy jobban megtapadjon a mártás.
- Forraljunk fel sós vizet egy nagy fazékban. Óvatosan dobjuk bele a gnocchikat. Amikor feljönnek a víz felszínére, még kb. 1 percig főzzük őket, majd szűrőkanállal szedjük ki.
A Zsályás Szójaital Mártás Elkészítése:
- Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon.
- Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsuk 1 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.
- Tegyük a serpenyőbe a zsályaleveleket, és pirítsuk őket kb. 1 percig, amíg ropogósak nem lesznek. Vegyük ki a zsályaleveleket a serpenyőből, és tegyük félre.
- A serpenyőben maradt olajhoz öntsük hozzá a szójaitalt.
- Ha sűríteni szeretnénk a mártást, keverjük el a tápióka keményítőt egy kevés hideg vízzel, majd adjuk a szójaitalhoz.
- Forraljuk fel a mártást, majd vegyük le a lángot, és főzzük kb. 5-10 percig, amíg besűrűsödik.
- Ízesítsük sóval, borssal és citromlével (ha használjuk).
Tálalás
Öntsük a zsályás szójaital mártást a gnocchira, szórjuk meg a ropogós zsályalevelekkel és reszelt vegán parmezánnal. Azonnal tálaljuk, amíg meleg!
Tippek és Trükkök
- A sütőtököt előre megsüthetjük, és hűtőben tárolhatjuk.
- A gnocchit is elkészíthetjük előre, és felhasználás előtt kifőzhetjük.
- A mártást is elkészíthetjük előre, és tálalás előtt felmelegíthetjük.
- Ha nincs tápióka keményítőnk, használhatunk kukoricakeményítőt vagy lisztet is a mártás sűrítéséhez.
- A mártást gazdagíthatjuk egy kevés vegán tejszínnel is.
- A tálaláshoz használhatunk pirított dióval vagy tökmaggal megszórva is.
Variációk
Ez a recept remek alapot kínál a kísérletezéshez. Íme néhány ötlet:
- Adhatunk a mártáshoz más fűszereket is, például rozmaringot, kakukkfüvet vagy szerecsendiót.
- Keverhetünk a gnocchi tésztájába más zöldségeket is, például spenótot vagy céklát.
- Tálalhatjuk a gnocchit más mártással is, például paradicsomszósszal vagy pesztóval.
Végszó
Remélem, ez a sütőtökös gnocchi recept elnyeri tetszésedet! Készítsd el te is, és élvezd az őszi ízeket vegán módra. Jó étvágyat!