Gyerekkorom legszebb emlékei között szerepel, ahogy a nagymamám a konyhában serénykedett, és az egész házat betöltötte a csirkepaprikás illata. Emlékszem, ahogy a sparhelt lángjai vidáman táncoltak, és a nagyi mindig énekelt valami régi magyar népdalt, miközben keverte a sűrű, illatos pörköltet. Aztán, amikor végre az asztalra került a gőzölgő tejszínmentes csirkepaprikás, hatalmas lakomát csaptunk az egész családdal. Most elárulom a titkot, hogyan készítheted el te is ezt az isteni ételt, pontosan úgy, ahogy a nagymamám tanította.
Miért pont tejszínmentes?
Sokan a csirkepaprikást automatikusan tejszínnel képzelik el. Persze, a tejszínes változat is finom, de a nagymamám sosem használt tejszínt. A titka abban rejlett, hogy a megfelelő alapanyagokból, türelemmel és szeretettel készítette el az ételt, így a sűrű, krémes állagot természetes módon érte el. Ráadásul a tejszínmentes csirkepaprikás könnyebb is, kevésbé terheli meg a gyomrot, így akár többször is repetázhatsz!
A tökéletes tejszínmentes csirkepaprikás hozzávalói
Fontos a minőségi alapanyagok használata. Minél jobb a csirke, annál ízletesebb lesz a paprikás! Íme, mire lesz szükséged:
- 1,5 kg csirkecomb vagy vegyes csirkedarabok (a nagymamám a combot szerette a legjobban, mert az a legízletesebb)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika (a jó minőségű, édesnemes paprika elengedhetetlen)
- 1 evőkanál fűszerpaprika (az extra ízért)
- 1-2 db paradicsom
- 1-2 db paprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sertészsír vagy olaj
- Só, bors ízlés szerint
- Kb. 500 ml csirke alaplé vagy víz (ha nincs alaplé)
- 1 csokor friss petrezselyem
A tejszínmentes csirkepaprikás elkészítése lépésről lépésre
- A hagymát apró kockákra vágjuk, és a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk. Ne kapjon színt, mert akkor keserű lesz! Ez a legfontosabb lépés, ami meghatározza az étel ízét. A nagymamám mindig azt mondta: „A jó pörkölt alapja a tökéletes hagyma.”
- Húzzuk le a tűzről, és szórjuk meg a pirospaprikával és a fűszerpaprikával. Nagyon gyorsan keverjük el, nehogy megégjen a paprika, mert akkor keserű lesz!
- Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikát, a zúzott fokhagymát, majd pirítsuk pár percig.
- Tegyük vissza a tűzre, és adjuk hozzá a felkockázott csirkedarabokat. Sózzuk, borsozzuk, és pirítsuk fehéredésig. Fontos, hogy a hús minden oldalról kapjon egy kis színt.
- Öntsük fel a csirke alaplével vagy vízzel úgy, hogy ellepje a húst. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és fedő alatt pároljuk kb. 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul. Időnként keverjük meg, és ha szükséges, pótoljuk a folyadékot.
- Amikor a hús már omlós, vegyük le a fedőt, és főzzük tovább, hogy a szaft besűrűsödjön. A nagymamám trükkje az volt, hogy egy merőkanállal kiszedett a szaftból, és egy külön tálban liszttel (kb. 1 evőkanál) elkeverte, majd visszacsurgatta a fazékba. Ezzel a módszerrel tökéletesen besűrűsödött a szósz, anélkül, hogy csomós lett volna. Bár én ezt a lépést általában kihagyom, mert a hosszú főzés alatt magától is sűrű lesz.
- A legvégén keverjük bele a finomra vágott petrezselymet.
Tippek és trükkök a nagymamától
- A paprika minősége kulcsfontosságú. Használj jó minőségű, magyar őrölt pirospaprikát.
- Ne spórolj a hagymával! Minél több hagymát használsz, annál finomabb lesz a paprikás.
- A hosszú, lassú főzés a titok. Ne siettesd az ételt, hagyd, hogy a hús teljesen megpuhuljon.
- Ha nincs csirke alapleved, használhatsz vizet is, de a leves sokkal ízletesebbé teszi az ételt.
- A nagymamám néha egy kis csípős paprikát is tett bele, ha éppen olyan kedve volt. Te is kísérletezhetsz bátran!
Tálalási javaslat
A tejszínmentes csirkepaprikás a legfinomabb galuskával, nokedlivel vagy tésztával tálalva. De akár tarhonyával vagy rizsával is tökéletes választás. Ne felejts el mellé savanyúságot, például kovászos uborkát vagy csemege uborkát kínálni!
Végső gondolatok
Remélem, ez a recept elnyeri a tetszésed, és te is elkészíted ezt a fantasztikus tejszínmentes csirkepaprikást. Ha kipróbálod, ne felejtsd el megosztani velem a tapasztalataidat! Jó étvágyat!