Szereted a krumplit? És a céklát? Akkor ez a recept neked szól! A tepsis krumpli céklával és hagymával nem csak gyönyörűen mutat az asztalon a vibráló színeivel, de hihetetlenül finom is. Ráadásul elkészítése roppant egyszerű, így akár egy hétköznapi vacsorára is tökéletes választás lehet. Ebben a cikkben részletesen bemutatom, hogyan készítheted el ezt a fantasztikus ételt lépésről lépésre, tippekkel és trükkökkel kiegészítve.
Miért pont tepsis krumpli céklával és hagymával?
Számtalan oka van annak, hogy miért érdemes kipróbálnod ezt a receptet. Először is, rendkívül egészséges. A cékla tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, melyek jót tesznek a szervezetnek. A krumpli pedig remek energiaforrás, és a hagymával együtt ízletes alapot biztosít az ételnek. Másodszor, a színek kavalkádja miatt a tepsis krumpli céklával és hagymával látványos fogás, amely biztosan leveszi a lábáról a vendégeidet. Harmadszor, és talán a legfontosabb, az elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, így bárki könnyedén elkészítheti.
Hozzávalók
Mielőtt belekezdenénk a főzésbe, győződjünk meg róla, hogy minden hozzávaló rendelkezésünkre áll. Szükségünk lesz a következőkre:
- 1 kg krumpli (lehetőleg sütni való fajta)
- 500 g cékla (nyers vagy előfőzött)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4-5 evőkanál olívaolaj (vagy más növényi olaj)
- 1 teáskanál szárított rozmaring (elhagyható, de nagyon jól illik hozzá)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem a tálaláshoz (elhagyható)
Előkészületek
Az alapos előkészület kulcsfontosságú a sikeres végeredményhez. Kövessük az alábbi lépéseket:
- A krumplit alaposan mossuk meg, és hámozzuk meg. Ha apróbb krumplikat használunk, elég lehet csak félbe vagy negyedbe vágni őket. Nagyobb krumplikat vágjuk kb. 2-3 cm-es kockákra.
- A céklát szintén mossuk meg, és hámozzuk meg. Ha nyers céklát használunk, akkor vágjuk vékonyabb szeletekre vagy kockákra, hogy hamarabb megpuhuljon a sütés során. Ha előfőzött céklát használunk, akkor már vastagabb szeletekre is vághatjuk.
- A vöröshagymát hámozzuk meg, és vágjuk vékony karikákra vagy félkarikákra.
- A fokhagymát hámozzuk meg, és zúzzuk össze vagy vágjuk apróra.
A tepsis krumpli elkészítése
Most, hogy minden előkészület megtörtént, jöhet a lényeg! Kövessük az alábbi lépéseket:
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses sütő esetén 180°C-ra).
- Egy nagy tepsit (kb. 30×40 cm-es) kenjünk ki olívaolajjal.
- A tepsibe tegyük bele a krumplit, a céklát és a vöröshagymát.
- Locsoljuk meg a zöldségeket olívaolajjal, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a rozmaringot, a sót és a borsot.
- Alaposan keverjük össze a zöldségeket, hogy mindenhol egyenletesen be legyenek vonva az olajjal és a fűszerekkel.
- Süssük a tepsis krumplit kb. 45-60 percig, vagy amíg a krumpli meg nem puhul és a zöldségek aranybarnára nem sülnek. Időnként keverjük meg a zöldségeket, hogy egyenletesen süljenek.
- Ha a zöldségek nagyon gyorsan barnulnak, takarjuk le a tepsit alufóliával a sütés felénél.
- Mielőtt kivesszük a sütőből, ellenőrizzük a krumpli puhaságát egy villával. Ha a villa könnyedén átszalad a krumplin, akkor kész.
Tálalási javaslatok
A tepsis krumpli céklával és hagymával önmagában is remek fogás, de tökéletesen illik húsételekhez, halakhoz vagy akár grillezett zöldségekhez is. Tálalás előtt szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel. Kínálhatjuk mellé natúr joghurtot vagy tejfölt is, amely még tovább fokozza az ízélményt.
Tippek és trükkök
- Ha szeretnéd, a krumplit és a céklát elő is főzheted. Ebben az esetben rövidebb ideig kell sütni a sütőben.
- A rozmaring helyett használhatsz más fűszernövényeket is, például kakukkfüvet, majoránnát vagy oregánót.
- A tepsis krumplit gazdagíthatod más zöldségekkel is, például sárgarépával, paszternákkal vagy édesburgonyával.
- Ha pikánsabb ízeket szeretnél, adj hozzá egy csipetnyi chiliport vagy apróra vágott chilit a zöldségekhez.
- A sütés végén megszórhatod a tepsis krumplit reszelt parmezán sajttal is, amely extra ízt és ropogós textúrát kölcsönöz neki.
- A tepsis krumpli akkor a legfinomabb, ha frissen, melegen tálaljuk.
Variációk
Ez a recept nagyszerű alap, amelyet könnyedén a saját ízlésedhez igazíthatsz. Íme néhány variáció:
- Tepsis krumpli céklával, hagymával és kecskesajttal: A sütés vége előtt morzsolj a zöldségekre kecskesajtot, és süsd addig, amíg a sajt meg nem olvad és aranybarnára nem pirul.
- Tepsis krumpli céklával, hagymával és kolbásszal: Vágj fel karikákra egy jó minőségű kolbászt, és add hozzá a zöldségekhez a sütés elején.
- Vegán tepsis krumpli céklával és hagymával: Ha vegán vagy, használj növényi olajat, és ne tegyél a tepsis krumpliba semmilyen állati eredetű terméket.
Végszó
A tepsis krumpli céklával és hagymával egy igazán sokoldalú és ízletes étel, amelyet érdemes kipróbálnod. A recept egyszerű, a hozzávalók könnyen beszerezhetők, és a végeredmény garantáltan lenyűgöző. Jó étvágyat!