Sziasztok! Gondoltam, megosztom veletek az elmúlt 1,5 évem tapasztalatait a növényi étrenddel kapcsolatban. Tudom, tudom, sokan hallottatok már erről, de talán az én személyes sztorimmal tudok egy kicsit inspirálni, vagy legalább elszórakoztatni titeket. 😉
Miért vágtam bele? 🤔
Először is, szögezzük le: nem azért lettem hirtelen faölelő, mert valami szentjánosbogár megvilágosított az éjszaka közepén. Persze, a környezetvédelem fontos szempont volt, de a fő motivációm az egészségem javítása volt. Elkezdtem egyre többet olvasni a húsfogyasztás negatív hatásairól, és úgy éreztem, ideje változtatni. Ráadásul, valljuk be, a sült hús illata nem fogott meg annyira, a lelkiismeretem valahogy mindig beleszólt az étkezésbe.
Az első lépések: Káosz és zöldségek 🥦🥕
Az átállás nem volt egyszerű. Az első hetekben úgy éreztem magam, mint egy zöldség-paradicsomba vetett idegen. Rengeteg új alapanyaggal kellett megismerkednem, és rájönnöm, hogy a tofu nem csak egy furcsa, íztelen kocka. A receptek böngészése közben rájöttem, mennyire le vagyok maradva a növényi alapú konyháról. De ne aggódjatok, hamar belejöttem! A legfontosabb, hogy kísérletezzetek, és ne féljetek hibázni. Én például egyszer véletlenül fahéjat tettem a lencsefőzelékbe… Nem volt egy sikersztori. 😂
A legnagyobb kihívások és megoldások 😓
Az egyik legnagyobb kihívás a fehérjebevitel biztosítása volt. Sokan azt gondolják, hogy hús nélkül nem lehet elegendő fehérjét bevinni, de ez nem igaz. A hüvelyesek (bab, lencse, csicseriborsó), a tofu, a tempeh, a magvak és a diófélék mind kiváló fehérjeforrások. Persze, oda kell figyelni a mennyiségre, de egy kis tervezéssel könnyen megoldható.
Egy másik nehézség a társasági élet. Amikor étterembe megyek a barátaimmal, néha úgy érzem magam, mint egy ufó. A pincérek néha értetlenül néznek, amikor növényi opciót keresek. De szerencsére egyre több helyen kínálnak vegetáriánus és vegán ételeket, és a barátaim is egyre elfogadóbbak. Sőt, néha még meg is kóstolják az én ételeimet! 🙂
Pozitív változások a testemben és a lelkemben 😊
Na de elég a nehézségekből, beszéljünk a jó dolgokról! Az elmúlt 1,5 évben rengeteg pozitív változást tapasztaltam. Először is, sokkal több energiám van. Régebben ebéd után mindig álmosnak éreztem magam, de most sokkal frissebb vagyok. Másodszor, a bőröm is szebb lett. A sok gyümölcs és zöldség csodákat tesz! Harmadszor, sokkal jobban alszom. Az étrendemnek köszönhetően a szervezetem nyugodtabb lett.
És ami talán a legfontosabb: jobban érzem magam a bőrömben. Tudom, hogy teszek valamit az egészségemért és a környezetért. Ez pedig nagyon jó érzés. Nem utolsó sorban a vérképem is javult, a koleszterin szintem normalizálódott. Ezek persze orvosilag is igazolt tények, tehát nem csak szubjektív vélemény.
A kedvenc növényi receptjeim 🤤
Ha már itt tartunk, megosztok veletek pár kedvenc receptet:
- Csicseriborsó curry kókusztejjel és rizzsel
- Lencsefőzelék tükörtojással (ha nem vagy vegán)
- Tofu rántotta kurkumával és zöldségekkel
- Avokádós pirítós csilipelyhekkel
Ezek csak az alapok, de rengeteg más finomság is létezik! Próbáljatok ki minél többet!
Tanácsok kezdőknek 🤓
Ha te is szeretnél belevágni a növényi étrendbe, van pár tanácsom:
- Kezdd lassan! Ne akard rögtön mindent megváltoztatni.
- Kísérletezz a receptekkel!
- Tájékozódj a tápanyagokról!
- Ne add fel, ha néha hibázol!
- Kérj segítséget, ha szükséged van rá!
Összegzés 📝
Az elmúlt 1,5 év a növényi étrenddel kapcsolatban egy igazi utazás volt. Voltak nehézségek, de a pozitívumok messze felülmúlják a negatívumokat. Ha te is fontolgatod a váltást, csak bátorítani tudlak. Persze, ez nem mindenkinek való, de érdemes kipróbálni! És ne feledd, az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz ételeket együnk! 😉
Remélem, tetszett a cikkem! Ha van kérdésetek, vagy tapasztalatotok, osszátok meg velem kommentben! 👇