Közeleg a karácsony, és mi lehetne jobb módja az ünnepi hangulat megteremtésének, mint egy finom, házilag készített sütemény? Persze, a mézeskalács örök klasszikus, de valljuk be, néha jól jön egy kis változatosság. Ráadásul, ki ne szeretné, ha a sütemény nem morzsálódik szét, hanem szépen szeletelhető, és minden falat egy élmény? Ez a tökéletes karácsonyi négyzet-sütemény receptje éppen ezt kínálja! Egy igazán különleges édesség, ami garantáltan leveszi a lábáról a vendégeket és a családtagokat.
Miért pont ez a sütemény? 🤔
Én magam is sokáig kerestem a „szuper sütemény” receptjét, ami nem csak finom, hanem tartós is. A bolti sütemények sokszor túl édesek, vagy tele vannak tartósítószerekkel. A saját készítésűek pedig gyakran szétesnek, nehéz őket szépen tálalni. Ez a recept pont ezt a problémát oldja meg. A titok a hozzávalókban és a sütési technikában rejlik. A végeredmény egy puha, ízletes, és gyönyörűen szeletelhető sütemény, ami napokig eláll (ha addig meg nem esszük! 😉).
A tökéletes karácsonyi négyzet-sütemény receptje 📜
Íme a részletes recept, lépésről lépésre, hogy garantáltan sikerüljön a remekmű:
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 300g liszt
- 150g vaj (hideg, kockákra vágva)
- 100g porcukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál hideg víz (ha szükséges)
- A töltelékhez:
- 500g túró
- 150g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 50g mazsola (elhagyható vagy helyettesíthető aszalt áfonyával)
- A tetejére (opcionális):
- Porcukor a szóráshoz
- Csokoládé bevonat
- Lekvár
Elkészítés:
- A tészta elkészítése:
A lisztet, a porcukrot, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk el a liszttel. Dolgozzuk össze gyorsan, amíg morzsalékos állagot nem kapunk. Üssük bele a tojást, és gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl száraz, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe legalább 30 percre.
- A töltelék elkészítése:
A túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és a citrom reszelt héját keverjük össze egy tálban. Ha használunk mazsolát, keverjük bele a túrós masszába.
- A sütemény összeállítása:
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és osszuk két egyenlő részre. Nyújtsuk ki az egyik tésztadarabot akkora méretűre, hogy beleférjen egy 20×30 cm-es tepsibe. Béleljük ki a tepsit sütőpapírral, és helyezzük bele a kinyújtott tésztát. Kenjük rá a túrós tölteléket. Nyújtsuk ki a másik tésztadarabot is, és fedjük be vele a tölteléket. Szurkáljuk meg a tetejét villával, hogy a gőz távozni tudjon.
- Sütés:
Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük kb. 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
- Hűtés és tálalás:
Hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt a tepsiben, mielőtt szeletelnénk. Szórjuk meg porcukorral, vagy vonjuk be csokoládéval, esetleg kenjük meg lekvárral a tetejét.
Tippek és trükkök a tökéletes eredményért 💡
- A vaj legyen nagyon hideg, amikor a tésztát készítjük, különben a tészta rágós lesz.
- A túró legyen krémes állagú, ne szemcsés. Ha szükséges, törjük át szitán.
- A tésztát ne gyúrjuk túl, mert akkor kemény lesz.
- A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyeljük a süteményt, és ha a teteje már aranybarna, vegyük ki a sütőből.
- A kihűlt süteményt könnyebben lehet szeletelni.
Variációk egy témára 🌈
Ez a recept nagyszerű alap, amit kedved szerint variálhatsz:
- Diós változat: A túrós töltelékbe keverhetsz darált diót, vagy a tészta tetejére szórhatsz diót a sütés előtt.
- Mákos változat: A túró helyett használhatsz mákotölteléket.
- Lekváros változat: A túró fölé kenhetsz egy réteg lekvárt (pl. baracklekvárt vagy szilvalekvárt) a második tésztaréteg alá.
- Csokoládés változat: A tésztába keverhetsz kakaóport, vagy a tetejét bevonhatod olvasztott csokoládéval.
Én így csinálom! 🙋♀️
„Én személy szerint imádom ezt a süteményt, mert nem csak finom, hanem nagyon praktikus is. Tavaly karácsonykor készítettem el először, és óriási sikere volt. A családtagok szerint olyan volt, mint a nagymama sütije, csak még jobb! 😉 Azóta minden ünnepi alkalomra elkészítem, és mindig nagy örömöt okoz. Az aszalt áfonyával még ünnepibb, egyben igazán különleges ízt kap. Statisztikailag is bizonyított tény (legalábbis a mi családunkban), hogy ez a sütemény fogy el leghamarabb az ünnepi asztalról!”
Végszó 🎅
Remélem, ez a recept elnyerte a tetszésed, és idén karácsonykor te is elkészíted ezt a fantasztikus négyzet-süteményt. Garantálom, hogy nem fogsz csalódni! Kellemes sütést, és boldog karácsonyt kívánok! 🎄