Közeleg a Húsvét, és mi mással is ünnepelhetnénk, mint egy illatozó, puha, foszlós húsvéti kaláccsal? Évek óta kísérletezem a tökéletes recepttel, és most azt gondolom, végre sikerült megtalálnom! Ez a recept garantáltan leveszi a lábáról a családot és a vendégeket is. Készülj fel, mert ennél finomabb húsvéti édességet még biztosan nem kóstoltál!
Miért pont ez a recept? 🤔
Számtalan kalács recept kering az interneten, de ez valami egészen más. A titok a gondosan válogatott alapanyagokban, a precíz kelesztési időben és egy apró, de annál fontosabb trükkben rejlik, amitől a tészta hihetetlenül puha és rugalmas lesz. Ne aggódj, mindent részletesen elmagyarázok, hogy neked is tökéletes legyen a végeredmény!
„Én a családomban mindig is a húsvéti kalácsért voltam a felelős. Az évek során sok receptet kipróbáltam, de ez a mostani messze a legjobb! A tészta állaga fantasztikus, és az íze egyszerűen mennyei.” – mondja Erzsébet, a szomszédom, aki már tesztelte a receptet.
Az alapanyagok 📝
A minőségi alapanyagok elengedhetetlenek a tökéletes végeredményhez. Íme, amire szükséged lesz:
- 500g finomliszt (BL55) – Fontos, hogy jó minőségű lisztet használj!
- 250ml tej (legyen langyos)
- 75g kristálycukor
- 7g szárított élesztő (vagy 25g friss élesztő)
- 100g olvasztott vaj (ne legyen forró!)
- 2 db tojás + 1 a kenéshez
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható, de nagyon finom!)
- Mazsola (ízlés szerint, előtte áztasd rumba vagy vízbe)
- Szeletelt mandula a tetejére (opcionális)
Fontos tipp: Ha friss élesztőt használsz, futtasd fel a langyos, cukros tejben egy kis liszttel. Hagyd állni 10-15 percig, amíg felhabosodik.
Elkészítés lépésről lépésre 👩🍳
Készen állsz a sütéshez? Kövesd ezeket az egyszerű lépéseket, és garantáltan sikerélményed lesz!
- A tészta előkészítése: A lisztet szitáld egy nagy tálba. Add hozzá a cukrot, a sót, a citromhéjat és a szárított élesztőt (vagy a felfuttatott friss élesztőt).
- A folyékony hozzávalók: Add hozzá a langyos tejet, az olvasztott vajat és a tojásokat.
- A dagasztás: Kézzel vagy robotgéppel dagaszd a tésztát legalább 10-15 percig, amíg sima, rugalmas és elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de vigyázz, ne legyen túl kemény!
- Az első kelesztés: Takard le a tálat egy konyharuhával, és tedd meleg helyre. Hagyd kelni kb. 1-1,5 órát, amíg a duplájára nő.
- A formázás: Borítsd a tésztát lisztezett felületre. Gyengéden nyomkodd ki belőle a levegőt. Oszd a tésztát három egyenlő részre. Sodord ki mindegyik darabot hosszú rudakká, és fond össze őket. Óvatosan helyezd a kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- A második kelesztés: Takard le a kalácsot egy konyharuhával, és hagyd kelni még 30-45 percig.
- A sütés: Kend meg a kalács tetejét felvert tojással, és szórd meg szeletelt mandulával (opcionális). Előmelegített sütőben, 170°C-on süsd kb. 30-35 percig, amíg aranybarnára sül. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
- A hűtés: Hagyd a kalácsot a tepsiben hűlni 10-15 percig, majd tedd rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.
A titkos hozzávaló 🤫
Ami igazán különlegessé teszi ezt a húsvéti kalácsot, az egy kevés burgonyapehely hozzáadása a tésztához. Ez a trükk hihetetlenül puhává és foszlóssá teszi a tésztát. Használj kb. 2 evőkanál instant burgonyapelyhet, és keverd bele a lisztbe a többi száraz hozzávalóval együtt.
Tippek és trükkök a tökéletes húsvéti kalácshoz 💡
- A tej legyen langyos, de ne forró, mert az megöli az élesztőt.
- A vaj se legyen forró, csak olvasztott.
- A dagasztás nagyon fontos! Ne spórolj az idővel, alaposan dolgozd össze a tésztát.
- A kelesztés során figyelj oda a hőmérsékletre. A tészta meleg, huzatmentes helyen kel a legjobban.
- Ha nincs időd, a tésztát elkészítheted előző nap, és hűtőben kelesztheted. Ebben az esetben hosszabb időre lesz szüksége a sütés előtt, hogy felmelegedjen és megkeljen.
- A sütési idő sütőfüggő lehet, ezért figyelj oda a kalácsra, és végezz tűpróbát, hogy megbizonyosodj róla, hogy átsült.
Végszó ✍️
Remélem, kipróbálod ezt a receptet, és te is beleszeretsz ebbe a puha, foszlós húsvéti kalácsba! Kellemes sütést és boldog Húsvétot kívánok! 🐣🌷
Ne felejtsd el megosztani velem a végeredményt a közösségi médiában! Használd a #foszloshusvetikenyér hashtaget, hogy láthassam a te remekművedet is!