Szereted a különleges ízeket? Akkor ez a recept neked szól! A ropogós bőrű kacsamell és a pikáns, édes málnaszósz tökéletes harmóniája garantáltan levesz majd a lábadról. Ne ijedj meg, nem bonyolultabb, mint egy rántotta, csak egy kicsit több odafigyelést igényel. De hidd el, megéri a fáradtságot!
Miért pont a kacsamell málnaszószban?
A kacsamell egy fantasztikus alapanyag, de sokan ódzkodnak tőle, mert attól tartanak, hogy nehéz elkészíteni. Pedig valójában nem az! A kulcs a megfelelő sütési technikában rejlik, amivel elérhetjük a ropogós bőrt és a szaftos, rózsaszín húst. A málnaszósz pedig egy igazi ízbomba, ami tökéletesen kiegészíti a kacsa gazdag ízét. A málnában lévő savasság remekül ellensúlyozza a kacsa zsírosságát, így egy igazán kiegyensúlyozott és izgalmas fogást kapunk.
Hozzávalók a tökéletes élményhez
A kacsamellhez:
- 2 db kacsamell filé (kb. 200-250g/db)
- Só
- Frissen őrölt fekete bors
- 1 evőkanál olívaolaj (vagy kacsa zsír, ha van)
A málnaszószhoz:
- 250g friss vagy fagyasztott málna
- 50 ml vörösbor
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál méz (vagy juharszirup)
- 1 gerezd fokhagyma (aprítva)
- Egy csipet chili pehely (opcionális)
- Só
- Frissen őrölt fekete bors
Elkészítés lépésről lépésre
- Kacsamell előkészítése: A kacsamell bőrét éles késsel rácsos mintázattal vagdosd be. Vigyázz, hogy ne vágj bele a húsba! Sózd és borsozd meg mindkét oldalát.
- Sütés: Helyezd a kacsamelleket hideg serpenyőbe, bőrrel lefelé. Kapcsold be a lángot közepesre, és süsd kb. 8-10 percig, amíg a bőr aranybarna és ropogós nem lesz. Ne mozgasd a húst, hagyd, hogy süljön! A kiolvadt zsírt időnként öntsd le a serpenyőből.
- Fordítás: Fordítsd meg a kacsamelleket, és süsd a másik oldalukat 3-4 percig, amíg közepesen átsültek (medium rare). Ha jobban átsütve szereted, süsd tovább 1-2 percig.
- Pihentetés: Vedd ki a kacsamelleket a serpenyőből, és tedd egy tányérra. Fedd le alufóliával, és hagyd pihenni 5-10 percig. Ez nagyon fontos, mert így a hús visszaszívja a szaftot, és nem lesz száraz.
- Málnaszósz készítése: A serpenyőben maradt zsírból önts ki a felét. Add hozzá a vörösbort, és forrald fel. Kapard fel a serpenyő aljára ragadt ízeket. Add hozzá a málnát, a balzsamecetet, a mézet, a fokhagymát és a chili pelyhet (ha használod).
- Szósz befejezése: Főzd a szószt közepes lángon kb. 5-7 percig, amíg besűrűsödik. Kóstold meg, és ízesítsd sóval és borssal.
- Tálalás: Szeleteld fel a kacsamellet vékony szeletekre, és tálald a málnaszószzal. Köretnek kínálhatsz hozzá burgonyapürét, édesburgonyát, vagy párolt zöldségeket.
Tippek és trükkök a tökéletes kacsamellhez
- A kacsamell minősége: Mindig jó minőségű, friss kacsamellet válassz. A bőr legyen szép, feszes és ne legyen sérült.
- A bőr bevágása: A bőr bevágása azért fontos, mert így a zsír könnyebben kisül, és a bőr ropogósabb lesz. Ügyelj arra, hogy ne vágj bele a húsba, mert akkor kiszáradhat.
- A sütés hőfoka: A sütés hőfoka nagyon fontos. Ha túl magas a hőfok, a bőr megég, a hús pedig nyers marad. Ha túl alacsony, a bőr nem lesz ropogós. A közepes láng a legjobb választás.
- A pihentetés: A pihentetés elengedhetetlen a tökéletes kacsamellhez. Hagyd pihenni a húst legalább 5-10 percig, mielőtt felszeleteled.
- A málnaszósz ízesítése: A málnaszószt ízesítheted a saját ízlésed szerint. Ha szereted az édesebb ízeket, adj hozzá több mézet. Ha szereted a savanyúbb ízeket, adj hozzá több balzsamecetet. A chili pehely pedig egy kis pikantériát ad a szósznak.
Véleményem a receptről
Én személy szerint imádom ezt a receptet! Az édes-savanyú málnaszósz tökéletesen kiegészíti a kacsamell gazdag ízét. Az elkészítés sem bonyolult, de azért oda kell figyelni a részletekre. A legfontosabb, hogy a bőr ropogós legyen, a hús pedig szaftos. Én mindig burgonyapürével és párolt spárgával tálalom, de bármilyen köret illik hozzá. A vendégeim mindig el vannak ájulva tőle! Az egyetlen kritikai észrevételem az, hogy a málnaszósz mennyisége kevés lehet, ha valaki nagyon szereti, érdemes duplán elkészíteni. Egy piackutatás alapján, a kacsamell málnaszószban elnevezésű étel a fine dining éttermek egyik legnépszerűbb fogása.
Remélem, neked is annyira fog ízleni ez a recept, mint nekem! Jó étvágyat!