Ki ne szeretné a frissen sült pite illatát, ami betölti az egész lakást? Ha pedig ez a pite ráadásul körtés, akkor az őszi hangulat garantált. De valljuk be, nem mindenki tud igazán omlós, ízletes körtés pitét sütni. Most eláruljuk a titkokat, amikkel te is a család és barátok kedvenc pitéssütője lehetsz! 🥧
Miért pont a körtés pite?
A válasz egyszerű: mert isteni! A körte édeskés, fűszeres íze tökéletesen harmonizál a ropogós tésztával. Ráadásul a körte egy nagyon sokoldalú gyümölcs, ami rengeteg fajtában elérhető, így mindig találhatunk a szezonnak megfelelő, ízletes darabokat. A körte tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat is, ezért a körtés pite egy finom és viszonylag egészséges desszert. 🍐
A tökéletes pitetészta receptje
A jó pite alapja a tökéletes tészta. Ennek omlósnak, ropogósnak és nem túl édesnek kell lennie. Íme egy bevált recept, amivel biztosra mehetsz:
- 250 g liszt
- 125 g hideg vaj (kockákra vágva)
- 50 g porcukor
- 1 tojás
- 1-2 evőkanál hideg víz
- Csipet só
Elkészítés:
- A lisztet, a porcukrot és a sót keverd össze egy tálban.
- Add hozzá a hideg vajat, és morzsold el a liszttel, amíg morzsaszerű állagot nem kapsz. Használhatsz késes aprítót is a gyorsabb munkához.
- Üsd bele a tojást, és add hozzá a hideg vizet. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ne dolgozd túl, mert akkor kemény lesz!
- Csomagold a tésztát folpackba, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre. Ez idő alatt a glutén ellazul, és a tészta könnyebben nyújtható lesz.
Tipp: Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor a vajat és a tálat is hűtsd le előre. A hideg hozzávalók kulcsfontosságúak az omlós tésztához!❄️
A mennyei körtés töltelék
A tészta után a legfontosabb a töltelék. A körte ízét fokozhatod fűszerekkel, dióval vagy akár egy kis rummal is.
Hozzávalók:
- 800 g körte (meghámozva, magház nélkül, szeletelve)
- 50 g cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 2 evőkanál liszt vagy keményítő
- 50 g dió (durvára vágva) – opcionális
- 2 evőkanál rum vagy brandy – opcionális
Elkészítés:
- A szeletelt körtét tedd egy tálba.
- Add hozzá a cukrot, a citromlevet és héját, a fahéjat, a szerecsendiót, a lisztet (vagy keményítőt), a diót és a rumot (ha használod).
- Óvatosan keverd össze az egészet, hogy a körte szeletek ne törjenek össze.
Fontos: A liszt vagy keményítő azért kell, hogy a körte sütés közben ne engedjen túl sok levet, és a töltelék ne legyen túl híg. 💦
A pite összeállítása és sütése
Most jön a móka! A tésztát két részre osztjuk (kb. 2/3 és 1/3 arányban). A nagyobbik részt kinyújtjuk, és belehelyezzük egy piteformába (kb. 24 cm átmérőjű). A széleit igazítsd el, és szúrd meg villával a tészta alját, hogy sütés közben ne púposodjon fel. 📌
Öntsd a körtés tölteléket a tésztára. A maradék tésztából készíthetsz rácsot a pite tetejére, vagy egyszerűen csak vágj csíkokat, és helyezd el őket a töltelék felett. A tésztacsíkokat kend meg felvert tojással, hogy szép fényesek legyenek sütés után.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd a pitét kb. 40-50 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz, és a töltelék gyöngyözik. Ha a tészta túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával. 🔥
Vélemény: Én személy szerint imádom a körtés pitét! Tavaly több, mint 20 különböző receptet próbáltam ki, mielőtt megtaláltam ezt a tökéletes kombinációt. A citromlé és a szerecsendió csodásan kiemeli a körte édességét, a dió pedig kellemes ropogós textúrát ad a tölteléknek. A család is imádja, és mindig pillanatok alatt elfogy. ⭐⭐⭐⭐⭐
Tippek és trükkök a tökéletes körtés pitéhez
- Használj érett, de nem túl puha körtét. A keményebb fajták jobban tartják a formájukat sütés közben.
- A tésztát mindig hideg hozzávalókból készítsd el.
- Ne dolgozd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz.
- Szúrd meg a tészta alját villával, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
- Ha a tészta túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
- A pitét hagyd teljesen kihűlni, mielőtt felszeleteled. Így a töltelék jobban összeáll, és nem folyik ki.
- Kínáld vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal a még nagyobb élvezetért. 🍦
A nagymamám mindig azt mondta: „A jó pite titka a türelem és a szeretet.” És igaza volt! Ne siess, szánj időt a sütésre, és tedd bele a szíved-lelked. A végeredmény magáért beszél majd!
Variációk egy témára
A körtés pite egy nagyon sokoldalú desszert, amit rengetegféleképpen variálhatsz:
- Körtés-almás pite: Keverd össze a körtét almával, és süss belőle pitét.
- Körtés-csokoládés pite: Adj a töltelékhez egy kis étcsokoládét.
- Körtés-mandulás pite: Szórd meg a pite tetejét mandulaforgáccsal.
- Körtés crumble: A tészta helyett készíts morzsát (crumble) a pite tetejére.
Kísérletezz bátran, és találd meg a saját kedvenc körtés pite receptedet! 👩🍳
Reméljük, hogy ez a cikk segített neked abban, hogy elkészítsd a legfinomabb körtés pitét. Jó sütést! 😊