A mate tea, Dél-Amerika nemzeti itala, egyre népszerűbb világszerte. Nem véletlenül: energetizáló hatása, különleges íze és a vele járó rituálé sokak számára vonzóvá teszi. Azonban, mint minden teánál, a mate teánál is előfordulhatnak problémák a készítés során. Az egyik leggyakoribb panasz, hogy a mate tea túl gyorsan kiázik, azaz elveszíti az ízét és erejét.
Mi az a „kiázás” és miért probléma?
A „kiázás” kifejezés azt jelenti, hogy a mate levelekből a kívánt ízanyagok, koffein és más vegyületek túl gyorsan oldódnak ki a vízből. Ennek eredményeként a tea eleinte erős és intenzív, de hamarosan ízetlenné és gyengévé válik. Ez nemcsak az élvezeti értékét rontja le a teának, hanem gazdasági szempontból is hátrányos, hiszen több teafüvet kell felhasználnunk ugyanahhoz a mennyiségű tea elkészítéséhez.
A leggyakoribb okok, amiért a mate tea túl gyorsan kiázik
Számos tényező befolyásolhatja, hogy a mate teánk milyen gyorsan ázik ki. Nézzük meg a legfontosabbakat:
1. A mate tea minősége
A mate tea minősége kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy meddig bírja az ízét. Olcsó, alacsony minőségű mate teák gyakran tartalmaznak apró, porózus leveleket, amelyekből az ízanyagok sokkal gyorsabban kioldódnak. Ezenkívül, a régi, rosszul tárolt mate tea is veszíthet a minőségéből, és gyorsabban kiázhat.
2. A víz hőmérséklete
A víz hőmérséklete egy másik kritikus tényező. Ha a víz túl forró, az felgyorsítja az ízanyagok kioldódását, és a tea hamar keserűvé és ízetlenné válik. A mate tea optimális hőmérséklete 70-80 Celsius fok között van. Használj hőmérőt, vagy forrald fel a vizet, majd hagyd pár percig hűlni, mielőtt a mate levelekre öntenéd.
3. A felhasznált mate tea mennyisége
A felhasznált mate tea mennyisége is befolyásolja a kiázás sebességét. Ha túl sok mate teát használunk, a tea eleinte nagyon erős lesz, de az ízanyagok gyorsan kioldódnak, és a tea hamar elveszíti az erejét. Az ideális mennyiség a mate tök (calabaza) 2/3-áig való feltöltése.
4. A keverési technika
A mate tea elkészítésének technikája is számít. A „hegy” kialakítása (a mate levelek ferde elhelyezése a tökben) segít abban, hogy a tea lassabban ázzon ki. Ha a leveleket összekeverjük, vagy a bombillát (szívószál) túl gyakran mozgatjuk, az felgyorsítja az ízanyagok kioldódását.
5. A tárolás
A mate tea tárolása is befolyásolhatja a kiázás sebességét. A mate teát légmentesen záródó edényben, hűvös és száraz helyen kell tárolni. A fény, a hő és a nedvesség mind ronthatják a tea minőségét, és felgyorsíthatják a kiázást.
Mit tehetünk, hogy lassítsuk a kiázást?
Most, hogy megvizsgáltuk a leggyakoribb okokat, nézzük meg, mit tehetünk annak érdekében, hogy a mate teánk tovább tartsa az ízét:
1. Válasszunk jó minőségű mate teát
A legjobb megoldás, ha jó minőségű mate teát vásárolunk. Keressünk olyan márkákat, amelyek teljes, vastag leveleket használnak, és kerüld az apró, porózus teákat. Vásárolj megbízható forrásból, ahol biztos lehetsz a tea frissességében.
2. Használjunk megfelelő hőmérsékletű vizet
Ellenőrizzük a víz hőmérsékletét. Használjunk hőmérőt, vagy forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk pár percig hűlni, mielőtt a mate levelekre öntenénk. A 70-80 Celsius fok az ideális.
3. Ne használjunk túl sok mate teát
Tartsuk be az ideális mate tea mennyiséget. A mate tök 2/3-áig való feltöltése általában elegendő. Ha erősebb teát szeretnénk, inkább a felöntések számát növeljük, ne a mate tea mennyiségét.
4. Tökéletesítsük a keverési technikát
Tanuljuk meg a helyes mate tea elkészítési technikát. Készítsünk „hegyet” a levelekből, és ne keverjük össze őket. Próbáljuk minimalizálni a bombilla mozgatását.
5. Tároljuk helyesen a mate teát
Tároljuk a mate teát légmentesen záródó edényben, hűvös és száraz helyen. Kerüljük a közvetlen napfényt és a magas hőmérsékletet.
6. Használjunk „savas” folyadékot
Egy trükk, ami segíthet, ha egy kevés citromlevet vagy narancslevet adunk a vízhez. Ez lelassíthatja az ízanyagok kioldódását, és hosszabb ideig frissen tarthatja a teát.
7. Gyengébb teát készítsünk először
Az első felöntés mindig a legerősebb. Ha nem szeretjük a túl erős ízt, az első felöntést öntsük ki, és a második felöntéstől kezdjük el inni a teát.
Összefoglalás
A mate tea egy nagyszerű ital, de a megfelelő elkészítés és tárolás elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes mértékben élvezhessük az ízét és a hatását. A kiázás elkerülése érdekében figyeljünk a mate tea minőségére, a víz hőmérsékletére, a felhasznált mennyiségre, a keverési technikára és a tárolásra. Ha betartjuk ezeket a tippeket, hosszabb ideig élvezhetjük a finom és energetizáló mate teát.
Ne feledjük, a mate tea elkészítése egy rituálé, egy folyamat, amelyet érdemes élvezni. Kísérletezzünk, próbáljunk ki különböző technikákat és mate tea fajtákat, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes ízt.