A lime, ez a kis zöld csoda, elengedhetetlen kelléke a nyári koktéloknak és frissítőknek. Gondoljunk csak a Mojitora, a Margarita-ra vagy a Daiquiri-re! De vajon tudtad, hogy a lime-nak számos, kevésbé ismert rokona létezik, amelyek legalább annyira izgalmasak és sokoldalúak?
A lime család fája: Egy kis botanikai kitérő
A lime, botanikailag a Citrus aurantiifolia, a citrusfélék családjába tartozik. Ez a család rendkívül változatos, és a lime csak egy aprócska ága ennek a hatalmas fának. A citrusfélék közötti kereszteződéseknek köszönhetően rengeteg hibrid és fajta létezik, amelyek mind-mind egyedi ízvilággal rendelkeznek.
A legismertebb rokon: A citrom
Mielőtt a kevésbé ismert fajtákra térnénk, érdemes megemlíteni a legközelebbi és legismertebb rokont, a citromot (Citrus limon). Bár a citrom savanyúsága talán egy kicsit erőteljesebb, mint a lime-é, mindkettő remekül használható koktélokban, ételek ízesítésére és frissítő italok készítésére. A citrom héja ráadásul különösen aromás, és a koktélok dekorálásához is tökéletes.
Kevésbé ismert lime variációk: Kaffir lime, Key lime és Rangpur lime
Most pedig jöjjön a java! Nézzük, milyen izgalmas lime variációk léteznek, amelyekkel feldobhatjuk a koktéljainkat és kulináris kalandjainkat.
Kaffir lime (Citrus hystrix)
A kaffir lime talán a legismertebb a kevésbé ismert lime-ok közül. Nem csak a gyümölcse, hanem a levelei is felhasználásra kerülnek a délkelet-ázsiai konyhában. A levelek intenzív, citromos-virágos aromával rendelkeznek, és leginkább a thai és indonéz ételekben találkozhatunk velük. A gyümölcs héja is aromás, de húsának íze kevésbé hangsúlyos, ezért inkább a leveleit használják fel szélesebb körben. Koktélokba adva egzotikus, frissítő ízt kölcsönöz.
Key lime (Citrus aurantifolia ‘Key Lime’)
A key lime, vagy más néven mexikói lime, kisebb méretű, mint a közönséges lime, és a héja érés közben sárgás árnyalatot kap. Íze intenzívebb, savanykásabb és aromásabb, mint a hagyományos lime-é. A Key lime legismertebb felhasználási módja a Key lime pie, egy amerikai desszert, de koktélokban is kiválóan helytáll. Különösen jól passzol a rum alapú italokhoz.
Rangpur lime (Citrus × limonia)
Bár a neve lime-ot sugall, a rangpur lime valójában egy mandarin és egy citrom hibridje. Narancssárga héjú és rendkívül savanyú, de enyhén édes ízű. A rangpur lime nagyszerű választás azok számára, akik egy kicsit eltérő, de mégis citrusos ízt keresnek. Koktélokba adva különleges, komplex ízt kölcsönöz, és remekül passzol a ginhez és a vodkához.
Egyéb izgalmas lime rokonok: Yuzu, Sudachi és Calamansi
A fentieken kívül is léteznek még olyan citrusfélék, amelyek bár nem „lime” néven futnak, mégis rokonságban állnak vele, és hasonlóan sokoldalúan felhasználhatók.
Yuzu (Citrus junos)
A yuzu egy japán citrusféle, amelynek íze a lime, a citrom és a mandarin keverékére emlékeztet. A yuzu aromája rendkívül intenzív, és leginkább a héjában koncentrálódik. A japán konyha előszeretettel használja a yuzut szószok, mártások és desszertek ízesítésére. Koktélokban adva egzotikus, parfümös aromát kölcsönöz.
Sudachi (Citrus sudachi)
A sudachi egy másik japán citrusféle, amely hasonlít a lime-ra, de íze savanyúbb és aromásabb. A sudachit leginkább zölden szedik, és szószokhoz, halételekhez és alkoholos italokhoz használják. A sudachi héja is rendkívül aromás, és a koktélok díszítésére is kiválóan alkalmas.
Calamansi (Citrus × microcarpa)
A calamansi, más néven Fülöp-szigeteki lime, egy mandarin és egy kumquat hibridje. Kicsi, gömbölyű gyümölcs, amelynek héja zöld, húsa pedig narancssárga. A calamansi íze savanyú és édes egyszerre, és a Fülöp-szigeteken széles körben használják italok, szószok és desszertek készítésére. Koktélokba adva frissítő, egzotikus ízt kölcsönöz.
Tippek a felhasználáshoz
A lime rokonok használata nem igényel különösebb szakértelmet, de néhány tipp segíthet kihozni belőlük a maximumot:
* Kísérletezz bátran! Ne félj új kombinációkat kipróbálni, és fedezd fel, melyik lime rokon illik leginkább a kedvenc italaidhoz és ételeidhez.
* Használd a héját! A legtöbb citrusféle héja rendkívül aromás, és a koktélok díszítésére is kiválóan alkalmas. Reszeld le a héját, és add hozzá a koktélodhoz a még intenzívebb ízélményért.
* Figyelj a savanyúságra! A különböző lime variációk eltérő savanyúsággal rendelkeznek, ezért kóstold meg a gyümölcsöt, mielőtt hozzáadnád a koktélodhoz. Szükség esetén korrigáld a receptet, hogy megtaláld a tökéletes egyensúlyt.
* Keress speciális boltokban! A kevésbé ismert lime variációk nem mindig kaphatók a szupermarketekben, ezért érdemes ázsiai boltokban, termelői piacokon vagy online kereskedőknél keresgélni.
Összegzés
A lime és rokonai rendkívül sokoldalú gyümölcsök, amelyekkel feldobhatjuk a koktéljainkat és kulináris kalandjainkat. Ne félj kísérletezni, és fedezd fel a különböző ízeket és aromákat! Ki tudja, talán a következő kedvenc koktélodban éppen egy kevésbé ismert lime rokon fog szerepelni.