Képzeljük el: a végtelen, sötét űr. Színtiszta vákuum, a csend abszolút birodalma, ahol még a hang sem terjed. Vagy mégsem? Mi van, ha ez a kozmikus sötétség egy rejtett, meglepő titkot őriz? Egy illatot. Egy olyan illatot, amelyet csak kevesen tapasztalhattak meg: azok, akik eljutottak oda és visszatértek, hogy elmeséljék. Igen, az űrnek van szaga. De nem úgy, ahogy gondolnánk.
Az a gondolat, hogy a kozmosznak szaga van, elsőre paradoxonnak tűnhet. Hiszen a szaglás levegőmolekulákat igényel, amelyek az orrunk receptoraihoz jutnak. Az űrben pedig… nos, nincs levegő. Nincs közeg. Nincs közvetlen kapcsolat az orr és az illatforrás között. Mégis, az asztronauták évtizedek óta számolnak be egy jellegzetes, felejthetetlen szagról, amint visszatérnek űrsétáikról a Nemzetközi Űrállomás (ISS) biztonságos belsejébe, vagy épp a Földre leszállva kinyitják a modul ajtaját.
Az Űr Szaga: Milyen is Ez a Rejtélyes Illat?
A beszámolók kivétel nélkül egybeesnek, de a leírások maguk rendkívül sokszínűek. Az egyik leggyakoribb leírás szerint az űr szaga „égő fémre” emlékeztet. Mások szerint olyan, mint a „sült steak”, a „forró fémszennyeződés”, vagy épp a „hegesztési füst”. Akadnak olyan asztronauták, akik a „puskapornál” is éreztek némi hasonlóságot. Kevin Ford, az ISS korábbi parancsnoka egyszer azt mondta, hogy „egyáltalán nem kellemetlen illat, de olyan, mintha valamilyen fémhez érne az orra, ami nagyon forró volt”.
Don Pettit, aki több űrsétát is végrehajtott, talán a leginkább lírai leírást adta: „A legjobb leírás, amit tudok adni, a fém illata; egy kellemes, édesen fémes érzés. A hegesztés füstjére emlékeztet. Vagy talán még pontosabban: a hegesztés füstjére, ami egy szerszámon ragad meg, miután valaki befejezte a hegesztést.” Mások, mint például Thomas Jones, kiemelték az ózonos jellegét, azaz a frissen égett (de nem túlzottan füstös) szagát, vagy ahogy egy régi másológép működés közben érezhető.
Fontos kiemelni: ezt az illatot soha nem az űrhajó belsejében, vagy magában a vákuumban érzik az asztronauták. Az űrben nincs szaglás, hiszen nincsenek molekulák, amelyek az orrba jutnának. Ehelyett az illat az űrsétáról visszatérő űrhajósok űrruhájának vagy a zsilipkamrába behozott eszközöknek a felszínén lévő maradékanyagokból származik. Amikor az űrhajósok leveszik a sisakjukat, vagy kinyitják a zsilipkamrát, a levegő molekulái reakcióba lépnek a ruhákon és eszközökön megtelepedett részecskékkel, ekkor érezhetővé válik a különleges aroma.
Mi okozza az Űr Rejtélyes Illatát? – A Tudományos Magyarázatok
A tudósok és kutatók több elmélettel is előálltak, hogy megmagyarázzák ezt a különleges jelenséget. A legelfogadottabb és legvalószínűbb magyarázat az atomi oxigénnel kapcsolatos.
Atomi Oxigén (Atomic Oxygen – AO)
A Föld körüli alacsony pályán (LEO – Low Earth Orbit), ahol az ISS kering, a légkör rendkívül ritka, de mégsem teljesen vákuum. Ezen a magasságon (körülbelül 200-1000 km) az ultraibolya sugárzás hatására a kétatomos oxigén (O2) molekulák egyatomos oxigénné (O) bomlanak. Ezek az egyatomos oxigén részecskék rendkívül reaktívak, és nagy sebességgel ütköznek minden felülettel, ami az útjukba kerül – így az űrruhák és az űrhajók külső burkolatával is.
Amikor az űrhajós visszatér az ISS nyomás alatt álló moduljába, az atomi oxigén reakcióba lép a szkafander anyagával és a felületén lévő szerves molekulákkal. Ezek a reakciók, például az oxidáció, illékony vegyületeket hoznak létre, amelyek aztán bejutnak az orrunkba, és a már említett „égő fém” vagy „hegesztés” szagot idézik elő. Ez a folyamat hasonló ahhoz, amikor egy fémhegesztő műhelyben érezzük a jellegzetes illatot: a fém magas hőmérsékleten való oxidációja és égése során keletkező gázok és részecskék adják a szagot.
Más Lehetséges Források
- Ionizált Részecskék: Egyes elméletek szerint a Napból érkező ionizált részecskék és a kozmikus sugarak, amelyek reakcióba lépnek az űrhajó külső anyagával, szintén hozzájárulhatnak az illat kialakulásához. Ezek az energiaforrások képesek felbomlasztani a molekulákat és új, illékony vegyületeket létrehozni.
- Mikrometeoroid Becsapódások: A mikrometeoroidok apró porszemcsék, amelyek nagy sebességgel ütközhetnek az űrhajó felületével. Ez az ütközés apró, forró plazmacsomókat hozhat létre, amelyek felszabadítanak olyan anyagokat, melyek később illatként érzékelhetőek. Ez magyarázhatja a „puskaporszag” asszociációt is.
- Poli-aromás Szénhidrogének (PAH-k): Érdekes módon a csillagközi térben, a hideg gáz- és porfelhőkben gyakoriak a poli-aromás szénhidrogének. Ezek a komplex molekulák számos anyagon megtalálhatók, például a koromban, és előfordulhat, hogy valamilyen formában ők is hozzájárulnak a „kozmikus illathoz”, bár ez közvetlenül az űrséták során érzett szagoknál kevésbé valószínű magyarázat.
Az Űr Szagának Szimulálása a Földön
Mivel a szaglás fontos része az emberi élménynek, és mivel a jövőbeni űrrepülések egyre hosszabbak lesznek, a NASA és más űrügynökségek érdeklődtek a kozmikus illat replikálása iránt. Nem csupán kuriózumról van szó, hanem arról is, hogy segítsék az asztronautákat az akklimatizációban, vagy épp a felkészítés során valósághűbb környezetet teremtsenek.
Az Omega Ingredients nevű brit vállalatot bízta meg a NASA, hogy alkossák meg a „The Smell of Space” nevű illatot. Steven Pearce, az Omega Ingredients vezetője, a projekt során szorosan együttműködött az asztronautákkal. Az illat reprodukálásához a leírások alapján egy összetett keveréket hoztak létre, amely a „fémes” mellett tartalmaz „édeskés” és „málna” illatjegyeket is. Az asztronauták reakciói a szimulált illatra vegyesek voltak: volt, aki szerint pontos volt, mások szerint nem teljesen. Ez is mutatja, mennyire szubjektív tud lenni a szaglás és az emlékek.
Miért Fontos a Szaglás az Űrben?
A szaglás, azon túl, hogy hozzájárul az emberi érzékelés gazdagságához, létfontosságú szerepet játszik a biztonságban és a komfortérzetben. Az űrben különösen igaz ez. Egy szokatlan illat jelezhet veszélyt: gázszivárgást, túlmelegedő berendezést, égést. Az asztronauták kiképzésének része, hogy felismerjék ezeket a szagokat, és megfelelően reagáljanak rájuk.
Ráadásul, egy hosszú távú űrküldetés során a környezet monoton lehet. Az illatok hozzájárulhatnak a pszichológiai jólléthez, segíthetnek az otthonra emlékeztető ingerek felidézésében. Bár az űr illata nem éppen „otthonos”, az idegen környezetben mégis egy visszatérő, jellegzetes érzékelési élményt nyújt.
Az Űr Szagán Túl: A Hold és a Mars Illata
Ha már az űr szagánál tartunk, felmerül a kérdés: vajon más égitesteknek is van illata? Az Apollo küldetések során a Holdra lépő asztronauták is számoltak be jellegzetes illatról.
Amikor az Apollo 11 legénysége visszatért a holdfelszínről a holdkompba, Neil Armstrong és Buzz Aldrin is egyfajta „puskaporszagra” emlékeztető illatot érzett a holdporon. Ez a por hihetetlenül finom és ragacsos volt, és mindent beborított. A tudósok szerint a holdpor illata a vákuumban lévő, por szemcsékben felgyülemlett, nagy energiájú részecskéknek köszönhető, amelyek reakcióba lépnek a kabin levegőjével. Mások szerint az illat az üveg mikrometeoritoknak a Hold felszínén való becsapódásakor keletkezett illékony vegyületekből származhat.
És mi a helyzet a Marssal? Bár ember még nem járt a vörös bolygón, a Mars-járók által gyűjtött adatok alapján tudósok megpróbálták modellezni a bolygó illatát. A Mars légkörében szén-dioxid, argon, nitrogén, de kénvegyületek is találhatóak. A marsi talaj (regolit) vas-oxidokat tartalmaz, ami a vörös színét adja. Egyes feltételezések szerint a Mars illata talán fémporra, rozsdára, vagy akár enyhe kénes szagra is emlékeztethet. A jövő marsi asztronautái valószínűleg egy száraz, vasas, talán kissé kénes illatot érzékelnének, amikor belépnek a lakómoduljaikba a marsi porral borítva.
A csillagközi tér is tartogat meglepetéseket. A csillagközi felhőkből származó spektrális adatok kimutatták, hogy olyan molekulák is léteznek, mint az etil-formiát (ethyl formate) és a formil-cianid (formyl cyanide). Az etil-formiát felelős a málna illatáért, és részben a rum ízéért. Tehát bizonyos kozmikus porfelhők elméletileg „málna- és rumillatúak” lehetnek! Ez azonban nem az a szag, amit az űrséták után az asztronauták éreznek, hanem sokkal tágabb kozmikus jelenség.
Összegzés: A Szaglás, Mint Az Űr Egyedi Érzékelése
Az űr illata nem csupán egy érdekes anekdota az asztronauták élménybeszámolóiból. Komoly tudományos alapjai vannak, és rávilágít az emberi érzékelés és a kozmikus környezet közötti bonyolult kölcsönhatásra. Megmutatja, hogy a vákuum messze nem egy teljesen passzív, üres tér, hanem egy dinamikus, kémiai reakciókban gazdag közeg, amelyben az atomi oxigén és más részecskék aktívan formálják az ott lévő anyagokat.
Ez a különleges „kozmikus illat” hozzájárul az űr rejtélyes, sokrétű képéhez. Emlékeztet minket arra, hogy az űr nem csupán egy vizuálisan lenyűgöző látvány, hanem egy komplex környezet, tele meglepetésekkel – még a szaglásunk számára is. Ahogy az emberiség egyre mélyebbre merészkedik a kozmoszba, ki tudja, milyen új illatokat fedezünk még fel a végtelen távlatokban?