Szeretnél egy igazán ízletes és egzotikus fogást készíteni? Akkor az ázsiai édes-savanyú csirkemell ananásszal tökéletes választás! Ez a recept ötvözi a sós, édes és savanyú ízek harmóniáját, mindezt egy lédús, ananászos csirkemell közegben. Ráadásul a mellé tálalt rizzsel együtt egy komplett és tápláló ételt kapsz.
Miért pont ez a recept?
Az édes-savanyú csirke egy klasszikus kínai étel, ami világszerte népszerű. Ez a recept azonban egy kicsit tovább gondolja az eredeti elkészítési módot, finomhangolva az ízeket és a textúrát, hogy még tökéletesebb legyen. A friss ananász édessége és savanykássága remekül kiegészíti a csirkemell sós ízét, a rizs pedig tökéletes alap a szaftos szószhoz.
A hozzávalók listája:
- 500g csirkemell filé, kockára vágva
- 1 db közepes méretű friss ananász, kockára vágva (konzerv ananász is használható, de a friss sokkal ízletesebb!)
- 1 db piros kaliforniai paprika, kockára vágva
- 1 db zöld kaliforniai paprika, kockára vágva
- 1 db közepes méretű hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 evőkanál friss gyömbér, reszelve
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál rizsecet
- 3 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál barna cukor (vagy méz)
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- Növényi olaj a sütéshez
- Só és bors ízlés szerint
- Párolt rizs a tálaláshoz
- (Opcionális) Szezámmag a díszítéshez
- (Opcionális) Csili pehely a pikánsabb ízért
A recept lépésről lépésre:
1. A csirkemell előkészítése:
Első lépésként a kockára vágott csirkemellet keverjük össze egy evőkanál kukoricakeményítővel, sóval és borssal. Ez a lépés segít abban, hogy a hús sütés közben ropogósabb legyen és a szósz jobban rátapadjon.
2. A zöldségek előkészítése:
Vágjuk fel a paprikákat, hagymát és ananászt a megfelelő méretűre. A fokhagymát zúzzuk össze, a gyömbért pedig reszeljük le. Ha friss ananászt használunk, figyeljünk arra, hogy a keményebb, rostos részeket eltávolítsuk.
3. Az édes-savanyú szósz elkészítése:
Egy kis tálban keverjük össze a szójaszószt, rizsecetet, ketchupot, barna cukrot (vagy mézet) és egy evőkanál kukoricakeményítőt. Keverjük addig, amíg a kukoricakeményítő teljesen feloldódik. Ez a szósz adja meg a jellegzetes édes-savanyú ízt az ételnek.
4. A csirkemell sütése:
Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés növényi olajat. Adjuk hozzá a kukoricakeményítővel bevont csirkemellet, és süssük addig, amíg minden oldalról aranybarnára nem sül. Ne süssük túl a húst, mert akkor kiszáradhat!
5. A zöldségek pirítása:
Vegyük ki a megsült csirkemellet a serpenyőből, és tegyük félre. Ugyanabban a serpenyőben adjunk hozzá még egy kevés olajat, majd pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát és gyömbért. Süssük addig, amíg a hagyma üveges nem lesz.
6. Az ananász és a paprika hozzáadása:
Adjuk a hagymához a felkockázott paprikát és ananászt. Pirítsuk együtt néhány percig, amíg a paprika kissé megpuhul.
7. A szósz hozzáadása és összeforralása:
Öntsük a serpenyőbe az előre elkészített édes-savanyú szószt. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a lángot, és főzzük addig, amíg a szósz besűrűsödik. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, hogy ne égjen le.
8. A csirkemell hozzáadása és a készre főzés:
Adjuk a szószhoz a megsült csirkemellet, és forgassuk össze, hogy a szósz mindenhol bevonja. Főzzük még néhány percig, amíg a csirke teljesen átmelegszik és az ízek összeérnek.
9. Tálalás:
Tálaljuk a ázsiai édes-savanyú csirkemellet ananásszal párolt rizzsel. Díszíthetjük szezámmaggal és csili pehellyel is.
Tippek és trükkök:
- Ha pikánsabban szereted, adj a szószhoz egy kevés csili szószt vagy aprított csili paprikát.
- A friss ananász helyett használhatsz konzerv ananászt is, de a friss ananász íze sokkal intenzívebb.
- Ha szeretnéd még ropogósabbá tenni a csirkemellet, sütés előtt forgassd meg rizslisztben vagy burgonyakeményítőben.
- A receptet variálhatod más zöldségekkel is, például sárgarépával, cukkinivel vagy brokkolival.
- A rizs helyett tálalhatod tésztával vagy quinoa-val is.
A tökéletes rizs elkészítése:
A tökéletes édes-savanyú csirkemellhez tökéletes rizs dukál. A legfontosabb, hogy válasszunk jó minőségű rizst, például jázmin rizst vagy basmati rizst. A rizst alaposan mossuk át, amíg a víz tiszta nem lesz. Ezután tegyük egy edénybe, és öntsünk rá kétszer annyi vizet, mint a rizs mennyisége. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a lángot, és főzzük lefedve addig, amíg a víz teljesen felszívódik. Hagyjuk állni 10 percig, majd villával lazítsuk fel. A tökéletes rizs puha, de nem ragacsos.
Összegzés:
Az ázsiai édes-savanyú csirkemell ananásszal egy egyszerűen elkészíthető, mégis látványos és ízletes fogás, ami garantáltan sikert arat. A receptet könnyen variálhatod a saját ízlésednek megfelelően, így mindenki megtalálhatja a számára legfinomabb változatot. Próbáld ki még ma, és varázsolj egy kis Ázsiát a konyhádba!