Közelednek az ünnepek, és ilyenkor mindenki a tökéletes menüsor összeállításán töri a fejét. Valami különlegeset szeretnénk az asztalra tenni, ami nem csak finom, de látványos is. Az aszalt szilvával és sajttal töltött csirkemell pontosan ilyen fogás! Egyszerű elkészíteni, mégis elegáns és ízletes, így garantáltan sikert arat majd a családban és a vendégek körében is. Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk a recepten, megosztjuk a legjobb tippeket és trükköket, hogy te is profi módon készíthesd el ezt az ünnepi finomságot.
Miért pont aszalt szilva és sajt?
Az aszalt szilva édes, enyhén savanykás íze tökéletesen harmonizál a sós sajttal és a csirkemell semlegesebb ízvilágával. Ez a kombináció egy igazi ízbomba, ami garantáltan feldobja az ünnepi étkezést. Az aszalt szilva ráadásul nem csak finom, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, így az egészségünkre is jótékony hatással van. A sajt pedig gazdag kalciumforrás, és remekül kiegészíti a csirkemell fehérjetartalmát.
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- 200 g aszalt szilva (magozott)
- 150 g kemény sajt (pl. trappista, gouda, ementáli)
- 50 g vaj
- Só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor (opcionális)
- Petrezselyemzöld a díszítéshez
Előkészületek
Mielőtt belefognánk a sütésbe, fontos, hogy minden hozzávaló kéznél legyen, és a csirkemelleket megfelelően előkészítsük.
- A csirkemelleket mossuk meg alaposan, majd papírtörlővel szárítsuk le.
- Vágjuk be a csirkemelleket úgy, hogy egy zsebet kapjunk. Ehhez fektessük le a csirkemellet egy vágódeszkára, és éles késsel óvatosan vágjuk be oldalról, de ne vágjuk át teljesen. Fontos, hogy elég nagy zsebet alakítsunk ki a tölteléknek.
- A sajtot reszeljük le durvára, vagy vágjuk apró kockákra.
- Az aszalt szilvát vágjuk kisebb darabokra.
- A vajat olvasszuk fel.
A töltelék elkészítése
A töltelék az, ami igazán különlegessé teszi ezt az ételt. A sajt és az aszalt szilva kombinációja egyszerűen ellenállhatatlan.
- Egy tálban keverjük össze a reszelt sajtot, az apróra vágott aszalt szilvát és az olvasztott vajat.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a szárított kakukkfüvet. Alaposan keverjük össze, hogy minden íz jól eloszoljon.
A csirkemellek töltése
Most következik a lényeg: a csirkemellek megtöltése. Figyeljünk arra, hogy ne töltsük túl a zsebeket, mert sütés közben kifolyhat a töltelék.
- Óvatosan nyissuk szét a csirkemellekben vágott zsebeket.
- Kanállal vagy kézzel töltsük meg a zsebeket a sajttal és aszalt szilvával készült töltelékkel. Próbáljuk egyenletesen eloszlatni a tölteléket a zsebben.
- Ha megtöltöttük a csirkemelleket, a zsebeket fogpiszkálóval vagy hústűvel rögzíthetjük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
Sütés
Kétféleképpen is megsüthetjük a töltött csirkemelleket: sütőben vagy serpenyőben. Mindkét módszerrel finom eredményt érhetünk el, csak a sütési idő és a végeredmény textúrája lesz más.
Sütőben sütés
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Kenjünk ki egy tepsit olívaolajjal.
- Helyezzük a töltött csirkemelleket a tepsibe.
- Locsoljuk meg a csirkemelleket kevés olívaolajjal, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Ha szeretnénk, önthetünk a tepsibe egy kevés száraz fehérbort is, ami még ízletesebbé teszi a húst.
- Süssük a csirkemelleket kb. 25-30 percig, vagy amíg átsülnek és aranybarnák nem lesznek. A sütési idő függ a csirkemellek vastagságától.
Serpenyőben sütés
- Forrósítsunk fel egy serpenyőben kevés olívaolajat.
- Helyezzük a töltött csirkemelleket a serpenyőbe, és süssük mindkét oldalukat kb. 5-7 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
- Ezután tegyük a serpenyőt a sütőbe (ha a serpenyő sütőálló), vagy helyezzük át a csirkemelleket egy tepsibe.
- Süssük a csirkemelleket a sütőben további 15-20 percig, vagy amíg átsülnek.
Tálalás
A töltött csirkemell tökéletes választás ünnepi vacsorára. Tálalhatjuk köretként rizzsel, burgonyapürével, vagy friss salátával. Díszíthetjük petrezselyemzölddel, vagy tálalhatjuk egy finom mártással.
Tippek és trükkök
- A csirkemellek töltése előtt érdemes egy kicsit klopfolni őket, hogy vékonyabbak legyenek, és könnyebben megtölthetőek.
- Ha nincs otthon aszalt szilva, helyettesíthetjük más aszalt gyümölcsökkel, például aszalt sárgabarackkal vagy fügével.
- A sajt kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy jól olvadó sajtot válasszunk.
- Ha szeretnénk, a töltelékbe adhatunk apróra vágott diót vagy mandulát is.
- A sütési idő függ a csirkemellek vastagságától és a sütő típusától. Érdemes időnként ellenőrizni, hogy a hús átsült-e.
- A megsült csirkemelleket tálalás előtt hagyjuk pihenni pár percig, hogy a szaftok eloszoljanak benne.
Variációk
Ez a recept remek alapot ad különböző variációkhoz. Íme néhány ötlet:
- Gombás töltelék: A sajtot és az aszalt szilvát helyettesíthetjük apróra vágott, pirított gombával és hagymával.
- Fűszeres töltelék: Adjunk a töltelékhez apróra vágott friss fűszernövényeket, például rozmaringot vagy zsályát.
- Sonkás-sajtos töltelék: A sajtot és az aszalt szilvát helyettesíthetjük apróra vágott sonkával és sajttal.
Reméljük, ez a cikk segített abban, hogy elkészítsd a tökéletes aszalt szilvával és sajttal töltött csirkemellet az ünnepi asztalra. Jó étvágyat!