A paprikás csirkemell nokedlivel egy igazi magyar klasszikus, mely szinte minden családban másképp készül. Van, aki édesebben, van, aki pikánsabban szereti, de egy dolog közös: a tökéletes paprikás csirkemell szaftos, ízletes, és a nokedli pedig könnyed és puha.
Miért épp a Paprikás Csirkemell?
A magyar konyha híres a paprikás ételeiről, és a paprikás csirkemell méltán foglal el kiemelt helyet a palettán. Nemcsak finom, hanem viszonylag egyszerűen elkészíthető, és az eredmény minden alkalommal lenyűgöző. A csirkemell, bár olykor hajlamos kiszáradni, a paprikás szószban puhává és szaftossá válik. Ráadásul remekül variálható, így mindenki a saját ízléséhez igazíthatja.
A Tökéletes Paprikás Csirkemell Receptje
Ez a recept az évek során tökéletesített családi recept, mely garantálja a sikerélményt. Fontos, hogy a hozzávalók frissek és minőségiek legyenek, hiszen ez nagyban befolyásolja a végeredményt.
Hozzávalók:
- 600g csirkemell filé, kockákra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 evőkanál étolaj vagy zsír
- 2 evőkanál őrölt édes paprika
- 1 evőkanál őrölt csípős paprika (ízlés szerint)
- 1 paradicsom, hámozva és kockázva (vagy 1 evőkanál paradicsompüré)
- 1 zöldpaprika, kockázva
- 2 dl tejföl
- 1 dl víz vagy húsleves alaplé
- Só, bors ízlés szerint
- Egy csokor friss petrezselyemzöld, apróra vágva
Elkészítés:
- A hagymát az olajon vagy zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és pár másodpercig pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg.
- Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát (édeset és csípőset). Gyorsan elkeverjük, hogy ne égjen meg a paprika.
- Hozzáadjuk a kockázott paradicsomot és a zöldpaprikát. Visszatesszük a tűzre, és pár percig pároljuk.
- Beletesszük a kockázott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, és fehéredésig pirítjuk.
- Felöntjük a vízzel vagy húsleves alaplével, és fedő alatt, alacsony lángon kb. 20-25 percig pároljuk, amíg a hús megpuhul.
- Amikor a hús megpuhult, kivesszük a húst a szószból, és félretesszük. A szószt botmixerrel pürésítjük (ez elhagyható, ha szeretjük a darabosabb szószt).
- A tejfölt egy kevés forró szósszal elkeverjük (hőkiegyenlítés), majd hozzáöntjük a szószhoz. Visszatesszük a húst a szószba, és összeforraljuk.
- A végén hozzáadjuk a friss petrezselyemzöldet.
A Tökéletes Nokedli Titka
A paprikás csirkemell elképzelhetetlen nokedli nélkül. A jó nokedli könnyű, puha és nem ragad össze. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő alapanyagok és a helyes elkészítési mód.
Hozzávalók:
- 300g finomliszt
- 2 db tojás
- Kb. 1.5 dl víz (amennyit felvesz)
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót.
- Beletesszük a tojásokat, és lassan adagolva a vizet, sima, sűrű tésztát keverünk. A tészta akkor jó, ha „lassan esik” a kanálról.
- Egy nagy fazékban vizet forralunk, sózzuk.
- A nokedliszaggató segítségével a forró vízbe szaggatjuk a nokedlit.
- Amikor a nokedli feljön a víz felszínére, még 1-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük.
- Azonnal hideg vízzel leöblítjük, hogy ne ragadjon össze.
Tippek és Trükkök a Még Finomabb Paprikás Csirkemellhez
- A paprika minősége kulcsfontosságú: Használjunk jó minőségű, friss őrölt paprikát. A legjobb, ha piacon szerezzük be.
- A hús pácolása: A csirkemellet érdemes pár órával a főzés előtt bepácolni egy kevés olajjal, sóval, borssal és pirospaprikával. Így még ízletesebb lesz.
- A szósz sűrítése: Ha a szósz túl híg, egy kevés liszttel vagy keményítővel sűríthetjük. Fontos, hogy a lisztet vagy keményítőt először kevés hideg vízzel keverjük el, mielőtt a szószhoz adjuk, így elkerülhetjük a csomósodást.
- A tejföl hozzáadása: A tejfölt mindig hőkiegyenlítéssel adjuk a szószhoz, különben összeugrik. Vegyünk ki egy kevés forró szószt a fazékból, keverjük el a tejföllel, majd öntsük vissza az egészet a fazékba.
- A nokedli ízesítése: A nokedli tésztájába keverhetünk egy kevés apróra vágott petrezselyemzöldet vagy snidlinget.
- Tálalás: A paprikás csirkemellet nokedlivel tálaljuk, és kínálhatunk hozzá savanyú uborkát vagy csalamádét.
Variációk egy Témára
Bár a klasszikus paprikás csirkemell nokedlivel a legtöbbek kedvence, érdemes kísérletezni a variációkkal. Például:
- Gombás paprikás csirkemell: A szószhoz adhatunk szeletelt gombát, mely még gazdagabbá teszi az ízét.
- Tejfölös-kapros paprikás csirkemell: A tejföl mellé adhatunk apróra vágott friss kaprot is.
- Csípős paprikás csirkemell: Ha szeretjük a csípőset, bátran adhatunk több csípős paprikát a szószhoz, vagy akár egy kevés darált chilit is.
Végszó
A paprikás csirkemell nokedlivel egy igazi magyar étel, melyet mindenképpen érdemes elkészíteni. A recept egyszerű, a hozzávalók könnyen beszerezhetők, és az eredmény garantáltan felejthetetlen. Jó étvágyat!