Képzeld el: egy tányéron pihe-puha, szaftos csirkemell, melynek aranybarnára sült a bőre, és egy selymes, krémes, édeskés zellerkrém, mely tökéletesen kiegészíti a hús ízét. Ez a fogás nem csak az ízlelőbimbóidat kényezteti el, de a lelkedet is melengeti. Ráadásul elkészítése meglepően egyszerű, így a hétköznapi vacsoráktól kezdve az ünnepi asztalig bárhol megállja a helyét.
Miért pont zellerkrém a sült csirkemellhez?
Sokan a zellert elsősorban leveszöldségként ismerik, pedig ennél sokkal több rejlik benne. A zeller gyökérzöldségként egyedi, édeskés-fűszeres aromával rendelkezik, mely tökéletes kontrasztot alkot a sült csirkemell visszafogott ízével. A krém állaga pedig selymessé varázsolja a fogást, igazi gasztronómiai élménnyé emelve azt.
A tökéletes sült csirkemell titka
Az omlós sült csirkemell elkészítése nem atomfizika, de van néhány trükk, amivel garantálhatod a sikert:
- Minőségi alapanyag: Használj friss, lehetőleg bio csirkemellet. A jó minőségű hús magában hordozza a siker felét.
- Pácolás: A pácolás segít a hús ízesítésében és puhításában. A legegyszerűbb páchoz használhatsz olívaolajat, sót, borsot, fokhagymát és friss fűszernövényeket, például rozmaringot vagy kakukkfüvet. Hagyd a húst legalább 30 percig, de akár egy éjszakán át is pácolódni a hűtőben.
- Megfelelő hőmérséklet: A csirkemellet ne süsd túl! Ideális esetben a belső hőmérséklete 74°C. Ehhez használhatsz húshőmérőt. Ha nincs, akkor vágd meg a legvastagabb pontján, és nézd meg, hogy a leve tiszta-e.
- Pihentetés: A sütés után hagyd a húst 5-10 percig pihenni, mielőtt felszeleteled. Ez segít abban, hogy a szaftok visszahúzódjanak a húsba, így az még omlósabb lesz.
A zellerkrém elkészítése lépésről lépésre
A zellerkrém elkészítése egyszerű és gyors. Íme egy bevált recept:
Hozzávalók:
- 1 nagy zellergumó
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 ml zöldségleves vagy csirkehúsleves
- 100 ml tejszín (elhagyható)
- Só, bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem vagy zellerzöld a díszítéshez
Elkészítés:
- Hámozd meg a zellert és a vöröshagymát, majd vágd őket kisebb kockákra. A fokhagymát zúzd össze.
- Forrósíts fel olívaolajat egy lábasban, és pirítsd meg rajta a vöröshagymát üvegesre. Add hozzá a fokhagymát és a zellert, és pirítsd további 5 percig.
- Öntsd fel a zöldséglevessel vagy csirkehúslevessel, és forrald fel. Vedd vissza a lángot, és főzd addig, amíg a zeller meg nem puhul (kb. 20-25 perc).
- Ha a zeller megpuhult, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára.
- Ízesítsd sóval és borssal. Ha szeretnéd krémesebbé tenni, keverj hozzá tejszínt.
- Tálaláskor díszítsd friss petrezselyemmel vagy zellerzölddel.
Variációk egy témára
A receptet kedved szerint variálhatod:
- Fűszerek: Kísérletezz különböző fűszerekkel! A szerecsendió, a gyömbér vagy a curry is remekül passzol a zellerhez.
- Zöldségek: A zeller mellé adhatsz más gyökérzöldségeket is, például sárgarépát vagy paszternákot.
- Tejtermékek: A tejszín helyett használhatsz kókusztejet a vegán verzióhoz, vagy mascarponét a gazdagabb ízért.
- Tálalás: A zellerkrémmel tálalt sült csirkemellet kínálhatod köretként rizzsel, burgonyapürével vagy friss salátával.
A zeller jótékony hatásai
A zeller nem csak finom, de tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Magas a rosttartalma, ami jót tesz az emésztésnek, és tartalmaz C-vitamint, K-vitamint, valamint káliumot is. A zeller gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet a vérnyomás szabályozásában is.
Összegzés
A zellerkrémmel tálalt omlós sült csirkemell egy igazi ínyenc fogás, mely könnyen elkészíthető, és garantáltan sikert arat. A szaftos csirkemell és a krémes, édeskés zellerkrém tökéletes harmóniát alkotnak, melyet érdemes kipróbálnod. Kísérletezz a fűszerekkel és a köretekkel, és találd meg a saját kedvenced!