Szeretnéd az éttermi minőséget a saját konyhádban megvalósítani? Akkor a csirkemell steak borsmártással és steakburgonyával tökéletes választás! Ez a recept nem csak ízletes és laktató, de elkészítése sem bonyolult, így akár egy hétköznapi vacsorát is különlegessé tehetsz vele. Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk a tökéletes csirkemell steak elkészítésén, a krémes borsmártás titkain és a ropogós steakburgonya fortélyain. Készülj fel, hogy elkápráztasd a családodat és a barátaidat egy igazi gasztronómiai remekművel!
Miért pont csirkemell steak?
Sokan a steak szót hallva rögtön marhahúsra gondolnak, pedig a csirkemell steak is kiváló alternatíva. Könnyen beszerezhető, gyorsan elkészül, és megfelelő fűszerezéssel és elkészítési móddal ugyanolyan ízletes lehet, mint a marha verzió. Ráadásul, a csirkemell egy sovány hús, így azok számára is ideális választás, akik figyelnek a kalóriabevitelre. A borsmártás pedig tökéletesen kiegészíti a csirkemell finom, visszafogott ízét, egy igazán elegáns fogást varázsolva belőle.
A tökéletes csirkemell steak elkészítése: lépésről lépésre
Az alapanyagok minősége kulcsfontosságú! Vásárolj friss, lehetőleg bio csirkemellet. A hús vastagsága is fontos, a túl vékony szeletek könnyen kiszáradnak, ezért válassz körülbelül 2-2,5 cm vastag szeleteket. Ha szükséges, vágd ketté a csirkemellet vízszintesen, hogy két egyenletes vastagságú steaket kapj.
Hozzávalók a csirkemell steakhez:
- 2 db csirkemell filé
- Só
- Frissen őrölt fekete bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma (opcionális, de erősen ajánlott)
- Friss rozmaring ág (opcionális)
Elkészítés:
- A csirkemellet alaposan mosd meg és töröld szárazra papírtörlővel.
- Sózd és borsozd be mindkét oldalát bőségesen. A bors ne legyen spórolós, hiszen ez adja az étel karakterét!
- Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes-magas hőfokon.
- Ha az olaj forró, óvatosan helyezd a csirkemell steaket a serpenyőbe. Ne zsúfold tele a serpenyőt, ha szükséges, süsd a húst két részletben.
- Süsd a csirkemellet oldalanként 4-5 percig, vagy amíg aranybarna színt nem kap, és a belseje teljesen átsült (a belső hőmérséklet elérje a 74°C-ot). Fontos, hogy ne süsd túl, mert akkor száraz lesz!
- Ha szeretnél, a sütés utolsó percében adj hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát és egy ág rozmaringot a serpenyőbe. Ezzel még intenzívebb ízt kölcsönözhetsz a húsnak.
- Vedd ki a csirkemellet a serpenyőből, és pihentesd 5 percig, mielőtt felszeleteled. Ez segít megőrizni a szaftosságát.
A krémes borsmártás: a steak koronája
A borsmártás a csirkemell steak elengedhetetlen kiegészítője. A krémes, pikáns mártás tökéletesen harmonizál a csirke ízével, és egy igazán kifinomult ízélményt nyújt.
Hozzávalók a borsmártáshoz:
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 salotta hagyma, finomra aprítva
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 evőkanál zöld bors (konzerv, lecsepegtetve)
- 1 evőkanál frissen őrölt fekete bors
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejszín (30% zsírtartalom)
- Só
Elkészítés:
- Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat az olívaolajjal közepes lángon.
- Add hozzá a finomra aprított salotta hagymát és a zúzott fokhagymát, és párold üvegesre, kb. 3-4 percig.
- Add hozzá a zöld borsot és a frissen őrölt fekete borsot, és pirítsd 1 percig.
- Öntsd fel a fehérborral, és forrald fel. Kapard fel a serpenyő aljára tapadt ízes részeket.
- Főzd addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog, kb. 3-5 percig.
- Öntsd fel a tejszínnel, és forrald fel újra.
- Csökkentsd a lángot, és főzd addig, amíg a mártás besűrűsödik, kb. 5-7 percig.
- Ízlés szerint sózd meg.
Steakburgonya: a tökéletes köret
A steakburgonya a klasszikus választás a steak mellé, és ez alól a csirkemell steak sem kivétel. A ropogós külső és a puha belső tökéletes kontrasztot alkot, és remekül kiegészíti a főétel ízét.
Hozzávalók a steakburgonyához:
- 4 nagyobb burgonya (pl. Russet vagy Yukon Gold)
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só
- Fekete bors
- Fűszerpaprika (opcionális)
- Fokhagymapor (opcionális)
Elkészítés:
- A burgonyát alaposan mosd meg és vágd vastag, egyenletes hasábokra. A héját nem kell eltávolítani, ha szeretnéd, rajta hagyhatod.
- Áztasd a burgonyahasábokat hideg vízben legalább 30 percig, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt. Ez segít a ropogós külső elérésében.
- Szárítsd meg a burgonyát alaposan papírtörlővel.
- Egy tálban keverd össze a burgonyát az olívaolajjal, sóval, borssal, fűszerpaprikával és fokhagymaporral (ha használsz).
- Oszlasd el a burgonyát egy sütőpapírral bélelt tepsiben úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
- Süsd a burgonyát 200°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, vagy amíg aranybarna és ropogós nem lesz. Félidőben forgasd meg a hasábokat, hogy egyenletesen süljenek.
- Szedd ki a sütőből, és azonnal tálald.
Tálalási javaslatok
Tálald a csirkemell steaket a krémes borsmártással meglocsolva, mellé pedig kínáld a frissen sült steakburgonyát. Díszítheted friss petrezselyemmel vagy zöldhagymával. Kínálhatsz mellé egy friss salátát is, hogy még teljesebb legyen az éttermi élmény.
Variációk
- Csirkemell steak gombamártással: A borsmártás helyett készíts gombamártást a csirkemellhez.
- Fűszeres steakburgonya: Kísérletezz különböző fűszerekkel a steakburgonyához, pl. chili, curry, vagy provence-i fűszerkeverék.
- Édesburgonya steakburgonya: Próbáld ki a steakburgonyát édesburgonyából!
Összegzés
A csirkemell steak borsmártással és steakburgonyával egy egyszerűen elkészíthető, mégis különleges és ízletes fogás, amivel garantáltan sikert aratsz. Készítsd el Te is otthon, és élvezd az éttermi minőséget a saját konyhádban!