Képzeld el a mediterrán napfény ízét, a friss fűszernövények illatát, és a lédús csirkemell tökéletes harmóniáját. Ez a olívabogyóval és szárított paradicsommal sült mediterrán csirkemell recept éppen ezt kínálja neked! Egy egyszerű, mégis elegáns fogás, ami tökéletes egy hétköznapi vacsorára, de akár egy ünnepi alkalomra is.
Miért pont ez a recept?
Számtalan csirkemell recept létezik, de ez kiemelkedik a többi közül a frissességével és az ízek gazdagságával. A szárított paradicsom mély, édes-savanykás íze, a sós olívabogyó és a friss fűszernövények, mint a rozmaring és a kakukkfű, mind hozzájárulnak egy komplex és felejthetetlen ízélményhez. Ráadásul a recept könnyen variálható, így a saját ízlésedre szabhatod.
Hozzávalók
A következő hozzávalókra lesz szükséged a 4 adagos olívabogyóval és szárított paradicsommal sült csirkemellhez:
- 4 db csirkemell filé (kb. 150-200g/db)
- 100g szárított paradicsom (olajban eltett, lecsepegtetve)
- 100g kimagozott olívabogyó (lehet zöld és fekete keveréke)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál friss rozmaring (apróra vágva)
- 1 evőkanál friss kakukkfű (apróra vágva)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1/2 citrom leve
- Opcionális: 50g feta sajt (morzsolva)
- Opcionális: Egy csipetnyi chilipehely
Előkészületek
Mielőtt elkezdenénk a sütést, van néhány előkészület, ami megkönnyíti a dolgunkat és garantálja a tökéletes végeredményt:
- Csirkemell előkészítése: A csirkemell filéket klopfold ki óvatosan, hogy egyenletes vastagságúak legyenek. Ez biztosítja, hogy egyenletesen süljenek meg.
- Szárított paradicsom előkészítése: Ha a szárított paradicsom nagy darabokban van, vágd őket kisebbekre.
- Fokhagyma előkészítése: A fokhagymát zúzd össze vagy vágd apróra.
- Fűszernövények előkészítése: A friss rozmaringot és kakukkfüvet mosd meg és aprítsd fel.
Elkészítés
Most pedig jöjjön a lényeg: a mediterrán csirkemell elkészítése lépésről lépésre:
- Pácolás: Egy tálban keverd össze az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a rozmaringot, a kakukkfüvet, a citromlevet, a sót és a borsot. Kend be alaposan a csirkemell filéket ezzel a páccal, és hagyd állni legalább 30 percig, de akár több óráig is a hűtőben. Minél tovább pácolod, annál ízletesebb lesz.
- Töltelék elkészítése: Egy másik tálban keverd össze a lecsepegtetett szárított paradicsomot, a kimagozott olívabogyót és az opcionális feta sajtot. Ha szereted a pikáns ízeket, adj hozzá egy csipetnyi chilipehelyt.
- Töltés: Vedd ki a csirkemell filéket a hűtőből. Oszd el a tölteléket egyenletesen a filékre. Hajtsd félbe a filéket, vagy tekerd fel őket, és rögzítsd fogpiszkálóval, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
- Sütés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőben 160°C). Egy hőálló tálat kenj ki egy kevés olívaolajjal, és helyezd bele a töltött csirkemell filéket.
- Sütési idő: Süsd a csirkemell filéket 25-30 percig, vagy amíg átsülnek és a belsejük eléri a 75°C-os hőmérsékletet. A sütési idő függ a csirkemell vastagságától, ezért érdemes ellenőrizni.
- Pihentetés: Vedd ki a csirkemellet a sütőből, és hagyd pihenni 5-10 percig, mielőtt felszeleteled. Ez segít abban, hogy a hús szaftos maradjon.
Tippek és trükkök
Hogy a olívabogyóval és szárított paradicsommal sült mediterrán csirkemell még tökéletesebb legyen, íme néhány tipp:
- Variációk: Kísérletezz a fűszerekkel! A bazsalikom, az oregánó és a majoránna is remekül passzol ehhez az ételhez.
- Zöldségekkel együtt sütve: A csirkemell mellé tehetsz a tepsibe szeletelt cukkinit, paprikát és hagymát is. Ezek a zöldségek magukba szívják a csirkemell ízeit, és remek köretként szolgálnak.
- Feta sajt helyett: Használhatsz mozzarellát vagy kecskesajtot is a töltelékhez.
- Szárított paradicsom helyett: Ha nincs otthon szárított paradicsom, használhatsz friss paradicsomot is, de ebben az esetben csökkentened kell a sütési időt.
- Szaftos csirkemell: A legfontosabb, hogy ne süsd túl a csirkemellet, mert akkor kiszárad. A 75°C-os belső hőmérséklet a tökéletes.
Tálalási javaslatok
A mediterrán csirkemell tökéletes önmagában is, de remekül illik hozzá a következő köretek:
- Kuszkusz
- Quinoa
- Rizs
- Párolt zöldségek
- Friss saláta
Díszítsd az ételt friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal, és kínáld egy pohár száraz fehérborral.
Összefoglalás
A olívabogyóval és szárított paradicsommal sült mediterrán csirkemell egy egyszerű, de nagyszerű recept, ami garantáltan sikert arat. A friss, mediterrán ízek, a szaftos csirkemell és a könnyű elkészítés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez az étel a kedvenceid közé tartozzon. Próbáld ki te is, és élvezd a mediterrán napfény ízét a tányérodon!