Mindannyiunknak van egy olyan receptje a nagymamájától, ami a gyerekkor ízét idézi fel. Az enyém a tejfölös-gombás csirkecomb. Ez a recept egyszerű, nagyszerű, és garantáltan mosolyt csal az arcokra. Ebben a cikkben nem csak a receptet osztom meg, hanem a hozzá kapcsolódó emlékeket és tippeket is, hogy neked is tökéletes legyen!
Miért pont ez a recept?
A nagymamám, Erzsike néni, egy igazi konyhatündér volt. Mindig volt valami finomság a sparheltben, ami illatozott. A tejfölös-gombás csirkecomb pedig valamiért különleges volt. Talán a selymes, krémes szósz, a puha csirkehús, vagy a friss gomba varázsa tette, nem tudom. De abban biztos vagyok, hogy ez az íz a családi összejövetelek, a szeretet és a gondoskodás szimbóluma számomra.
A Nagyi Receptje – Lépésről Lépésre
Íme a nagyi titkos receptje, ahogyan tőle tanultam:
Hozzávalók:
- 8 db csirkecomb
- 500 g friss gomba (campion, csiperke vagy vegyesen)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 250 ml tejföl (20%-os)
- 1 ek liszt
- 1 tk pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- A csirkecombokat alaposan megmossuk és szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk össze. A gombát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk.
- Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olajat. A csirkecombokat mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Kivesszük a serpenyőből és félretesszük.
- A serpenyőben maradt olajon megdinszteljük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a gombát. Addig pároljuk, amíg a gomba levet ereszt és megpuhul.
- A tejfölben elkeverjük a lisztet és a pirospaprikát. Hozzáöntjük a gombás alaphoz. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve felforraljuk.
- Visszatesszük a csirkecombokat a szószba. Lefedjük és kb. 30-40 percig pároljuk, amíg a csirke teljesen megpuhul és a szósz besűrűsödik.
- Tálalás előtt friss petrezselyemmel díszíthetjük.
Tippek és Trükkök a Tökéletes Tejfölös-Gombás Csirkecombhoz
- A gomba titka: Ha igazán intenzív gombaízt szeretnénk, használhatunk szárított vargányát is. Ehhez áztassuk be a gombát langyos vízbe legalább 30 percre, majd szűrjük le (a levet tegyük félre, később a szószhoz adhatjuk). A beáztatott gombát vágjuk apróra és pirítsuk meg a friss gombával együtt.
- A csirkecomb előkészítése: A legjobb eredmény érdekében a csirkecombokat sütés előtt pácolhatjuk. Egy egyszerű páchoz keverjünk össze olívaolajat, fokhagymát, sót, borsot és egy kevés citromlevet. Hagyjuk a húst a pácolt legalább 30 percig, de akár egy éjszakán át is.
- A tejföl minősége: A krémesség eléréséhez fontos, hogy jó minőségű, zsíros tejfölet használjunk. Ne használjunk alacsony zsírtartalmú terméket, mert az könnyen kicsapódhat.
- Sűrítés liszt nélkül: Ha nem szeretnénk lisztet használni, a szószt a főzés végén egy kevés kukoricakeményítővel is sűríthetjük. Ehhez keverjünk el egy evőkanál kukoricakeményítőt egy kevés hideg vízzel, majd öntsük a forrásban lévő szószhoz. Folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a szósz besűrűsödik.
- Tálalási javaslatok: A tejfölös-gombás csirkecomb a legjobb köretekkel, mint a galuska, a rizs, a burgonyapüré vagy a tészta. Friss salátával vagy savanyúsággal is kiválóan illik.
Emlékek és Érzések
Ez a recept számomra sokkal több, mint egy egyszerű étel. Ez egy emlék a nagymamámra, a gyerekkoromra, a családi szeretetre. Amikor elkészítem, érzem, hogy velem van a konyhában, és együtt főzünk. Remélem, hogy ez a recept neked is örömet okoz majd, és segít feleleveníteni a saját kedves emlékeidet.
Próbáld ki!
Ne habozz, próbáld ki a nagyi titkos receptjét! Hidd el, nem fogsz csalódni. A tejfölös-gombás csirkecomb egy igazi klasszikus, ami mindig jól jön.
Jó étvágyat!