A fokhagymás-rozmaringos csirkecomb tepsis zöldségekkel egy igazi jolly joker a konyhában. Könnyen elkészíthető, ízletes, laktató, és tele van vitaminokkal. Ráadásul a variációs lehetőségek szinte végtelenek, így biztosan megtalálod a családod ízlésének megfelelő változatot. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a receptet, megosztunk néhány tippet és trükköt, és inspirációt adunk a zöldségválasztáshoz.
Miért pont fokhagymás-rozmaringos csirkecomb?
A csirkecomb egy nagyon hálás alapanyag. Olcsóbb, mint a mell, de sokkal ízletesebb és szaftosabb. A comb húsa nem szárad ki olyan könnyen a sütőben, így még akkor is remek eredményt érhetsz el, ha esetleg egy kicsit tovább sütöd. A fokhagyma és rozmaring pedig egy klasszikus kombináció, ami tökéletesen passzol a csirkéhez. A fokhagyma pikáns íze és a rozmaring aromás illata egy igazán különleges ízélményt nyújt.
A recept: lépésről lépésre
Ez a recept egyszerű, de a végeredmény magáért beszél. Kövesd a lépéseket, és garantáltan sikert aratsz!
Hozzávalók:
- 8 db csirkecomb
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 szál friss rozmaring (vagy 2 teáskanál szárított)
- 4 evőkanál olívaolaj
- Só
- Bors
- 1 kg vegyes zöldség (pl. krumpli, répa, cukkini, paprika, hagyma, gomba)
- Opcionális: 1 dl fehérbor
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
- A zöldségeket alaposan mossuk meg, és daraboljuk fel egyforma méretű kockákra vagy karikákra. Minél egyformábbak, annál egyenletesebben sülnek meg.
- Egy nagy tepsibe öntsünk egy kevés olívaolajat, majd terítsük el benne a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk.
- A fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk apróra vagy zúzzuk össze. A rozmaringot vágjuk finomra.
- Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a fokhagymát, a rozmaringot, a sót és a borsot.
- A csirkecombokat kenjük be alaposan a fűszeres olajjal.
- Helyezzük a csirkecombokat a zöldségekre.
- Ha szeretnénk, öntsünk a tepsibe 1 dl fehérbort. Ez még szaftosabbá teszi a csirkét és a zöldségeket.
- Süssük a fokhagymás-rozmaringos csirkecombokat a zöldségekkel együtt kb. 45-60 percig, vagy amíg a csirkecombok aranybarnára nem sülnek, és a zöldségek meg nem puhulnak. A sütési idő függ a sütőtől és a zöldségek méretétől.
- A sütési idő felénél érdemes megforgatni a csirkecombokat, hogy mindkét oldaluk egyenletesen süljön.
- Tálaljuk melegen, friss salátával vagy savanyúsággal.
Tippek és trükkök a tökéletes fokhagymás-rozmaringos csirkecombhoz
- Ha nincs friss rozmaringunk, használhatunk szárítottat is, de a friss rozmaring íze sokkal intenzívebb.
- A csirkecombokat előző este is bepácolhatjuk, így még ízletesebbek lesznek.
- A zöldségeket bátran variálhatjuk az ízlésünknek megfelelően. Kínáljuk szezonális zöldségekkel, hogy a legfrissebb ízeket élvezhessük.
- A sütés utolsó 10 percében kapcsolhatunk grill funkciót a sütőn, hogy a csirkecombok bőre még ropogósabb legyen.
- Ha szeretjük a csípős ízeket, adhatunk a páchoz egy kis chiliport vagy apróra vágott chili paprikát.
- A tepsis zöldségekhez adhatunk egy kevés balzsamecetet, ami különleges ízt kölcsönöz nekik.
Zöldségválasztás: a lehetőségek tárháza
A tepsis zöldségek nagy előnye, hogy szinte bármilyen zöldséget használhatunk hozzájuk. Néhány ötlet:
- Krumpli: A klasszikus választás, ami mindig jól passzol a csirkéhez. Használhatunk újkrumplit, vagy a hagyományos burgonyát is.
- Répa: Édes és ropogós, remekül kiegészíti a fokhagymás-rozmaringos ízeket.
- Cukkini: Könnyű és gyorsan sül, tökéletes választás a nyári hónapokban.
- Paprika: Színes és ízletes, feldobja a tepsis zöldségeket.
- Hagyma: Édes és karamellizált, nagyon finom a sült zöldségekkel.
- Gomba: Földes íze remekül illik a rozmaringhoz.
- Édesburgonya: Édesebb és táplálóbb, mint a hagyományos krumpli.
- Brokkoli: Rövidebb sütési időt igényel, ezért érdemes később hozzáadni a többi zöldséghez.
- Karfiol: Hasonló a brokkolihoz, szintén rövidebb sütési időt igényel.
- Paradicsom: Lédús és friss, a nyári időszakban ideális választás.
Összefoglalás
A fokhagymás-rozmaringos csirkecomb tepsis zöldségekkel egy egyszerű, de nagyszerű étel, ami tökéletes választás egy családi vacsorára vagy egy baráti összejövetelre. A recept könnyen variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot. Próbáld ki Te is, és élvezd a finom ízeket!
Jó étvágyat!