A hideg idő beköszöntével nincs is jobb, mint egy tányér forró, tartalmas leves, ami átmelegíti az embert. A sárgaborsó krémleves füstölt csülökkel pontosan ilyen. Nemcsak ízletes és laktató, de a füstölt csülöknek köszönhetően egy igazán különleges, ünnepi fogás is lehet.
Miért érdemes sárgaborsó levest készíteni?
A sárgaborsó egy igazi szuperélelmiszer. Tele van fehérjével, rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ráadásul nagyon olcsó és könnyen beszerezhető. A sárgaborsó leves nemcsak finom, de jót is tesz az egészségnek. A magas rosttartalom segít az emésztésben, a fehérje pedig hozzájárul az izmok építéséhez és a teltségérzet fenntartásához.
A füstölt csülök varázsa
A füstölt csülök egy igazi ízbomba. A füstölés során a hús egyedi aromát kap, ami tökéletesen harmonizál a sárgaborsó édeskés ízével. A füstölt csülök nemcsak ízesebbé teszi a levest, de tartalmasabbá is. A húsból kioldódó kollagén pedig a levest krémesebbé és gazdagabbá varázsolja.
A tökéletes sárgaborsó krémleves receptje
Íme egy bevált recept, amivel garantáltan sikerül elkészíteni a tökéletes sárgaborsó krémlevest füstölt csülökkel:
Hozzávalók:
- 500 g sárgaborsó
- 1 db füstölt csülök (kb. 1 kg)
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 tk majoránna
- Só, bors ízlés szerint
- Növényi olaj vagy zsír
- Tejföl (opcionális)
- Friss petrezselyem (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- A sárgaborsót alaposan mossuk meg, és áztassuk be legalább 2-3 órára, de legjobb, ha egy éjszakára. Ez lerövidíti a főzési időt.
- A füstölt csülköt tegyük egy nagy fazékba, öntsük fel hideg vízzel, és forraljuk fel. Távolítsuk el a keletkező habot. Adjuk hozzá a babérlevelet, és főzzük a csülköt puhára (kb. 2-3 óra).
- Amikor a csülök megpuhult, vegyük ki a fazékból, és hagyjuk hűlni. A főzőlevet szűrjük le, és tegyük félre.
- A vöröshagymát aprítsuk fel, a sárgarépát és a fehérrépát karikázzuk fel. A fokhagymát zúzzuk össze.
- Egy nagy fazékban hevítsünk olajat vagy zsírt, és dinszteljük meg a vöröshagymát. Adjuk hozzá a sárgarépát, a fehérrépát és a fokhagymát, és pároljuk néhány percig.
- Adjuk hozzá a beáztatott sárgaborsót, és öntsük fel a füstölt csülök főzőlevével. Ha szükséges, adjunk hozzá vizet, hogy ellepje a hozzávalókat.
- Fűszerezzük majoránnával, sóval és borssal. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra, és főzzük a levest addig, amíg a sárgaborsó megpuhul (kb. 45-60 perc).
- Amíg a leves fő, csontozzuk ki a füstölt csülköt, és vágjuk fel apró kockákra.
- Amikor a sárgaborsó megpuhult, vegyük le a levest a tűzről, és botmixerrel pürésítsük simára.
- Adjuk hozzá a felkockázott füstölt csülköt a leveshez, és forraljuk össze.
- Tálaláskor merjük a levest tányérokba, és díszítsük tejföllel és friss petrezselyemmel.
Tippek és trükkök
- A sárgaborsó áztatása lerövidíti a főzési időt, és segít abban, hogy a leves krémesebb legyen.
- A füstölt csülök főzőlevét ne öntsük ki, mert ez adja a leves alapját.
- Ha a leves túl sűrű, adjunk hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet.
- A sárgaborsó leves jól bírja a fagyasztást. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, egy részét nyugodtan lefagyaszthatjuk.
- A leves ízét tovább fokozhatjuk egy kevés füstölt paprikával vagy csilivel.
- A leves mellé kínálhatunk pirítóst, friss kenyeret vagy pogácsát.
Variációk
A sárgaborsó krémlevest füstölt csülökkel számtalan módon variálhatjuk. Íme néhány ötlet:
- Vegán változat: A füstölt csülök helyett használjunk füstölt tofut vagy füstölt paprikát.
- Gombás változat: Adjuk hozzá a leveshez apróra vágott gombát (pl. csiperkegombát vagy erdei gombát).
- Csípős változat: Fűszerezzük a levest csilivel vagy tabascóval.
- Currys változat: Adjuk hozzá a leveshez curryport és kókusztejet.
Összegzés
A sárgaborsó krémleves füstölt csülökkel egy igazi klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. Könnyen elkészíthető, laktató és ízletes. Próbálja ki Ön is ezt a receptet, és varázsolja el a családját ezzel a finom téli étellel!