A fekete lencse krémleves egy igazi jolly joker a konyhában. Nem csak tápláló és finom, de elkészítése is roppant egyszerű, és rengeteg variációs lehetőséget rejt magában. Ez a recept a balzsamecetes hagymával pedig egy igazi gasztronómiai élményt nyújt, ami tökéletes kiegészítője a levesnek, mély és komplex ízeket kölcsönözve neki. Gondoljunk csak bele, a gazdag, földes lencse találkozása a savanykás, édes balzsamecettel karamellizált hagymával… máris összefut a nyál a szánkban!
Miért éppen fekete lencse?
A fekete lencse, más néven beluga lencse, apró, fényes fekete gyöngyökre hasonlít. Nem csak a látványa gyönyörködtető, hanem tápértéke is kiemelkedő. Gazdag rostokban, fehérjében és vasban, ráadásul a többi lencsefajtához képest gyorsabban megfő. Íze enyhébb, kevésbé földes, mint a barna lencsének, így tökéletes választás krémlevesekhez, ahol a finom, selymes textúra a cél.
A tökéletes balzsamecetes hagyma titka
A balzsamecetes hagyma elkészítése nem ördöngösség, de van néhány trükk, amire érdemes odafigyelni. Először is, válasszunk jó minőségű balzsamecetet. A jó balzsamecet sűrű, édes és savanyú egyszerre. A hagymát vékony karikákra vágjuk, és lassú tűzön, kevés olajon kezdjük párolni. Amikor a hagyma megpuhult és kezd karamellizálódni, öntsük rá a balzsamecetet. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen. A balzsamecet lassan besűrűsödik, és a hagymát egy ragacsos, édes-savanyú mázzal vonja be. Ez a máz teszi a balzsamecetes hagymát ellenállhatatlanná.
Recept: Fekete Lencse Krémleves Balzsamecetes Hagymával
Íme, a részletes recept, hogy te is elkészíthesd ezt a mennyei levest:
Hozzávalók (4 személyre):
- 200 g fekete lencse
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 szál sárgarépa, apró kockákra vágva
- 1 szál zeller, apró kockákra vágva
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1 liter zöldségleves alaplé (vagy víz)
- Só, bors ízlés szerint
- 100 ml tejszín (elhagyható)
- Friss petrezselyem a tálaláshoz
A balzsamecetes hagymához:
- 2 nagy fej hagyma, vékony karikákra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 50 ml balzsamecet
- 1 evőkanál barna cukor (elhagyható)
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A fekete lencsét alaposan mossuk meg, és tegyük félre.
- Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a sárgarépát és a zellert, és pirítsuk további 5 percig.
- Szórjuk meg a füstölt paprikával és az őrölt köménnyel, és pirítsuk még 1 percig.
- Adjuk hozzá a fekete lencsét, öntsük fel a zöldségleves alaplével (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk, és forraljuk fel.
- Vegye le a lángot, és fedő alatt főzzük kb. 20-25 percig, vagy amíg a lencse megpuhul.
- Amíg a leves fő, készítsük el a balzsamecetes hagymát. Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön, gyakran kevergetve pároljuk, amíg a hagyma megpuhul és kezd karamellizálódni (kb. 15-20 perc).
- Öntsük rá a balzsamecetet (és a barna cukrot, ha használjuk), és főzzük tovább, amíg a balzsamecet besűrűsödik és a hagyma ragacsos lesz (kb. 5-10 perc). Fontos, hogy ne égjen le!
- Ha a leves megfőtt, vegyük le a tűzről, és botmixerrel pürésítsük simára.
- Ha szeretnénk, keverhetünk hozzá tejszínt a még krémesebb állagért.
- Tálaláskor kanalazzuk a fekete lencse krémlevest tányérokba, tegyünk a tetejére bőven a balzsamecetes hagymából, és szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Tippek és trükkök
- A fekete lencse helyett használhatunk barna lencsét is, de a főzési idő ebben az esetben hosszabb lehet.
- A levesbe adhatunk egyéb zöldségeket is, például édesburgonyát, paszternákot vagy cukkinit.
- A füstölt paprika helyett használhatunk csípős paprikát is, ha szeretjük a pikáns ízeket.
- A balzsamecetes hagymát elkészíthetjük előre is, és hűtőben tárolhatjuk.
- A leveset kínálhatjuk pirított kenyérkockákkal, krutonnal vagy egy kanál tejföllel is.
Variációk
Ez a recept egy remek alap, amit kedvünk szerint variálhatunk. Néhány ötlet:
- Kókusztejes változat: A zöldségleves alaplé helyett használjunk kókusztejet a krémleves elkészítéséhez. Ez egzotikus, édes ízt kölcsönöz a levesnek.
- Currys változat: Adjuk hozzá a pirított zöldségekhez 1-2 teáskanál curryport.
- Citromos-gyömbéres változat: A kész levesbe facsarjunk egy kevés citromlevet, és reszeljünk bele friss gyömbért.
A fekete lencse krémleves jótékony hatásai
A fekete lencse krémleves nem csak finom, hanem egészséges is. A lencse gazdag rostokban, amelyek jót tesznek az emésztésnek. Magas a fehérjetartalma, így hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például vasat, magnéziumot és káliumot.
Összegzés
A fekete lencse krémleves balzsamecetes hagymával egy ízletes, tápláló és könnyen elkészíthető étel, ami tökéletes választás a hideg téli napokra, de a tavaszi megújulás időszakában is jól esik. Próbáld ki te is, és élvezd az ízek harmóniáját!