A kelbimbó. Már a neve is képes kiváltani heves reakciókat. Vannak, akik gyerekkoruk rémeként emlékeznek rá, a főzelékbe rejtett, kesernyés ízbombaként. Mások viszont imádják, és számtalan módon képesek elkészíteni ezt a sokoldalú zöldséget. Most egy olyan receptet hoztunk, ami még a kelbimbó-szkeptikusokat is meggyőzheti: a rántott kelbimbót.
A kelbimbó átértékelése
Bevallom, én is azok közé tartoztam, akik nem rajongtak a kelbimbóért. Aztán egy napon, egy étteremben, megkóstoltam a rántott változatát. Azóta teljesen megváltozott a véleményem! A panír ropogós, a kelbimbó belül puha és édes, a kesernyés íz pedig szinte teljesen eltűnik. A rántás egy teljesen új dimenziót ad ennek a zöldségnek.
A kelbimbó ráadásul rendkívül egészséges is. Tele van vitaminokkal (C, K, A), ásványi anyagokkal (folsav, kálium, mangán) és rostokkal. Antioxidánsokban gazdag, és segíthet a rák megelőzésében is. Szóval, ha még eddig nem adtad meg neki az esélyt, itt az ideje, hogy tegyél egy próbát!
A tökéletes rántott kelbimbó receptje
Persze, a rántott kelbimbó sem készül el magától. Néhány trükköt és tippet érdemes betartani, hogy igazán finom legyen az eredmény.
Hozzávalók:
- 500 g kelbimbó
- 2 db tojás
- Liszt
- Zsemlemorzsa
- Só
- Bors
- Olaj a sütéshez
Előkészületek:
- A kelbimbókat alaposan megmossuk, és eltávolítjuk a külső, sérült leveleket.
- A kelbimbó szárát egy késsel bevágjuk kereszt alakban. Ez segít abban, hogy egyenletesen megfőjön.
- Sós vízben puhára főzzük a kelbimbókat. Ez kb. 5-8 percig tart. Ne főzzük túl, mert akkor szétesnek!
- A megfőtt kelbimbókat leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.
- Hagyjuk, hogy a kelbimbók teljesen lecsepegjenek.
- A tojásokat felverjük, és sózzuk, borsozzuk.
A rántás:
- A kelbimbókat először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk. Ügyeljünk arra, hogy mindenhol alaposan be legyenek panírozva.
- Bő, forró olajban aranybarnára sütjük a kelbimbókat. Ez oldalanként kb. 2-3 percig tart.
- A kész rántott kelbimbókat papírtörlőre szedjük, hogy felszívjuk a felesleges olajat.
Tippek és trükkök a tökéletes rántott kelbimbóhoz
- Előfőzés: A kelbimbó előfőzése elengedhetetlen. Ezáltal puhább lesz, és a kesernyés íze is csökken.
- Fűszerezés: A tojást bátran fűszerezhetjük. A só és bors mellett használhatunk fokhagymaport, pirospaprikát, vagy akár egy kis szerecsendiót is.
- Panír: A zsemlemorzsát is feldobhatjuk egy kis reszelt parmezánnal, vagy apróra vágott petrezselyemmel. Használhatunk panko morzsát is, ami még ropogósabbá teszi a panírt.
- Sütés: Fontos, hogy az olaj elég forró legyen, különben a panír megszívja magát olajjal. Viszont ne legyen túl forró sem, mert akkor a panír megég, a kelbimbó pedig nem sül át.
- Tálalás: A rántott kelbimbót tálalhatjuk önmagában, majonézzel, tartármártással, vagy akár egy friss salátával is. Kínálhatjuk köretként is húsételek mellé.
Variációk egy témára
A rántott kelbimbó receptje számtalan módon variálható. Íme néhány ötlet:
- Sajtos kelbimbó: A zsemlemorzsába reszeljünk parmezánt, vagy más kemény sajtot.
- Fűszeres kelbimbó: A tojást fűszerezzük csilivel, vagy curryporral.
- Baconos kelbimbó: A kelbimbókat tekerjük be baconnel, mielőtt bepanírozzuk.
- Gluténmentes kelbimbó: A liszt helyett használjunk rizslisztet, vagy kukoricalisztet. A zsemlemorzsa helyett pedig gluténmentes zsemlemorzsát.
Miért érdemes kipróbálni?
A rántott kelbimbó egy igazi komfortétel. Egyszerű elkészíteni, laktató, és tele van ízekkel. Akár egy gyors vacsorára, akár egy ünnepi fogásként is megállja a helyét. Ráadásul, ha eddig nem szeretted a kelbimbót, ez a recept biztosan meg fog győzni!
Ne félj kísérletezni, és megtalálni a saját kedvenc rántott kelbimbó receptedet. Jó étvágyat!