A karácsonyi menüsor összeállítása sokak számára fejtörést okoz. Valami különlegeset, mégis hagyományosat szeretnénk az asztalra tenni, ami mindenki ízlésének megfelel. A sült pulyka klasszikus választás, de unalmassá is válhat, ha mindig ugyanúgy készítjük el. Ezért most egy izgalmas, ízletes és elegáns alternatívát kínálunk: a sült pulykamell aszalt szilvával töltve.
Miért a Pulykamell?
A pulykamell tökéletes választás, ha szeretnénk elkerülni a csontozással járó macerát, és a hús mennyiségét is könnyebben tudjuk szabályozni. Ráadásul a pulykamell sovány hús, így azok is bátran fogyaszthatják, akik az egészségesebb táplálkozásra törekednek. A megfelelően elkészített pulykamell szaftos és ízletes, nem pedig száraz és rágós.
Az Aszalt Szilva Varászereje
Az aszalt szilva édeskés, mégis enyhén savanykás íze remekül harmonizál a pulykamell finom ízével. A töltelékbe keverve nem csak ízt ad, hanem a hús szaftosságát is megőrzi. Emellett az aszalt szilva gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így az ünnepi lakoma táplálóbbá tehető általa.
A Tökéletes Sült Pulykamell Receptje
Most pedig lássuk a receptet, lépésről lépésre:
Hozzávalók:
- 1,5-2 kg pulykamell filé
- 200 g aszalt szilva (mag nélküli)
- 100 g dió (durvára vágva)
- 50 g vaj
- 1 fej vöröshagyma (finomra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 tk szárított zsálya
- 1/2 tk szárított majoránna
- Só, bors ízlés szerint
- Olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor (elhagyható)
- Húslé vagy alaplé (kb. 2 dl)
Elkészítés:
- Az aszalt szilvát aprítsuk fel, és keverjük össze a dióval, a vajjal, a vöröshagymával, a fokhagymával, a zsályával, a majoránnával, sóval és borssal. Ez lesz a töltelékünk.
- A pulykamell filét óvatosan vágjuk fel úgy, hogy egy nagy „zsebet” kapjunk. Ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk át teljesen a húst.
- Töltsük meg a pulykamell belsejét a szilvás töltelékkel.
- A töltött pulykamellet kössük át konyhai zsineggel, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
- Sózzuk, borsozzuk a pulykamell külső részét.
- Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, és pirítsuk meg a pulykamell minden oldalát. Ez segít, hogy a hús szaftos maradjon.
- Helyezzük a pulykamellet egy tepsibe. Öntsük alá a fehérbort (ha használunk), és a húslét vagy alaplevet.
- Fedjük le a tepsit alufóliával, és süssük a pulykamellet 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 1-1,5 órán át.
- Az utolsó 20 percben vegyük le az alufóliát, hogy a pulykamell szépen megpiruljon.
- Ellenőrizzük, hogy a hús teljesen átsült-e. A hús maghőmérsékletének el kell érnie a 75°C-ot.
- Vegyük ki a pulykamellet a sütőből, és hagyjuk pihenni legalább 15 percig, mielőtt felszeletelnénk. Ez segít, hogy a hús szaftos maradjon.
- Szeleteljük fel a pulykamellet, és tálaljuk a szafttal, ami a tepsi alján maradt.
Tippek és Trükkök a Tökéletes Eredményért
- A legjobb minőségű pulykamellet válasszuk. A friss, húsboltból származó hús általában jobb minőségű, mint a csomagolt.
- Az aszalt szilvát előző este áztassuk be rumos vízbe. Ez még ízletesebbé teszi a tölteléket.
- A töltelékbe tehetünk más aszalt gyümölcsöket is, például sárgabarackot vagy datolyát.
- A pulykamellet fűszerezhetjük más fűszerekkel is, például rozmaringgal, kakukkfűvel vagy köménymaggal.
- A sütés során figyeljünk arra, hogy a hús ne száradjon ki. Ha szükséges, öntsünk még alá húslét vagy alaplevet.
- A pihentetés nagyon fontos, mert ezalatt a húsrostok ellazulnak, és a szaft egyenletesen eloszlik a húsban.
Köretjavaslatok a Sült Pulykamellhez
A sült pulykamell tökéletesen passzol a következő köretekhez:
- Burgonyapüré
- Rizs
- Párolt zöldségek (brokkoli, karfiol, sárgarépa)
- Káposztasaláta
- Áfonyalekvár
Tálalási Javaslatok
A sült pulykamellet tálalhatjuk egy nagy tálon, a szafttal meglocsolva. Díszíthetjük friss zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel vagy kakukkfűvel. A szeleteket egymásra helyezve, mutatós tornyot is képezhetünk. A tálra helyezhetünk néhány áfonyalekvárral megtöltött kis tálkát, amik még ünnepélyesebbé teszik a látványt. Ne feledkezzünk meg a köretekről sem, amik a tányéron harmonikusan egészítik ki a pulykamellet.
Összegzés
A sült pulykamell aszalt szilvával töltve egy igazán különleges és ízletes fogás, ami méltó helyet foglalhat el a karácsonyi asztalon. Elkészítése nem bonyolult, de a végeredmény lenyűgöző. Készítsük el mi is ezt a fantasztikus ételt, és kápráztassuk el szeretteinket!
Reméljük, hogy ez a recept inspirációt adott az idei karácsonyi menü összeállításához. Kellemes ünnepeket és jó étvágyat kívánunk!