A Márton-nap közeledtével a gondolataink automatikusan a finom, zsíros ételek felé kalandoznak. Nincs is jobb alkalom arra, hogy egy igazán kiadós és ünnepi fogással lepjük meg magunkat és szeretteinket. A sült libacomb párolt káposztával nem csak egy hagyományos fogás, hanem egy igazi gasztronómiai élmény, ami a hideg novemberi napokon felmelegíti a szívet és a lelket.
Miért pont liba Márton-napkor?
A hagyomány szerint Szent Márton, aki a tours-i püspök volt, a libák óljában bújt el, amikor meg akarták választani püspöknek, mert nem tartotta magát méltónak a tisztségre. A libák azonban elárulták gágogásukkal. Innen ered a Márton-napi liba története, ami azóta is szerves része az ünnepnek. A liba fogyasztása ezen a napon nemcsak a hagyományt őrzi, hanem a következő évre is bőséget és gazdagságot ígér a népi hiedelmek szerint.
A Tökéletes Sült Libacomb Receptje Lépésről Lépésre
A tökéletes sült libacomb elkészítése nem bonyolult, de néhány fontos dologra érdemes odafigyelni. A legfontosabb a minőségi alapanyag, a megfelelő fűszerezés és a türelem.
Hozzávalók:
* 2 db libacomb
* 1 nagy fej vöröshagyma
* 3-4 gerezd fokhagyma
* 1 evőkanál majoranna
* 1 teáskanál őrölt kömény
* Só
* Frissen őrölt fekete bors
* Libazsír (vagy étolaj)
* Kb. 2 dl víz (vagy húsleves alaplé)
Elkészítés:
- A libacombokat alaposan mossuk meg, töröljük szárazra. A bőrét éles késsel vagdossuk be rácsos mintával. Ez segíti a zsír kiolvadását és a bőr ropogósra sülését.
- A vöröshagymát aprítsuk fel, a fokhagymát zúzzuk össze.
- A libacombokat dörzsöljük be alaposan sóval, borssal, majorannával és köménnyel. Ne spóroljunk a fűszerekkel!
- Egy nagy tepsibe tegyük bele a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Erre helyezzük rá a befűszerezett libacombokat.
- Öntsünk alá kevés vizet (vagy húsleves alaplét), kb. 2 dl-t.
- Fedjük le a tepsit alufóliával, és tegyük a sütőbe.
- Süssük a libacombokat előmelegített sütőben, 160°C-on kb. 2,5-3 órán keresztül. Az idő a combok méretétől függően változhat.
- Kb. 2 óra elteltével vegyük le az alufóliát, és locsolgassuk meg a libacombokat a kisült zsírral. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet, hogy ne égjen le.
- Emeljük a sütő hőmérsékletét 200°C-ra, és süssük tovább a libacombokat, amíg a bőrük szép aranybarnára és ropogósra nem sül. Ez kb. 30-45 percet vesz igénybe. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg a bőr!
- Ellenőrizzük a libacombok puhaságát egy villával. Ha a hús könnyen leválik a csontról, akkor elkészült.
- Pihentessük a sült libacombokat tálalás előtt kb. 10-15 percig.
A Tökéletes Párolt Káposzta Receptje
A párolt káposzta a sült libacomb elengedhetetlen kísérője. Az édeskés, savanykás íze tökéletesen harmonizál a zsíros libacombbal. Számos variációja létezik, mi most egy klasszikus, de ízletes receptet mutatunk be.
Hozzávalók:
* 1 kg fejes káposzta (lila vagy fehér)
* 1 nagy fej vöröshagyma
* 2 evőkanál olaj (vagy libazsír)
* 2 evőkanál cukor
* 3 evőkanál ecet (10%-os)
* Só
* Őrölt fekete bors
* 1 teáskanál őrölt kömény (opcionális)
* 1-2 dl víz
Elkészítés:
- A káposztát gyaluljuk le vagy vágjuk vékony csíkokra.
- A vöröshagymát aprítsuk fel.
- Egy nagy lábasban hevítsünk olajat (vagy libazsírt). Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
- Szórjuk rá a cukrot, és karamellizáljuk meg. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
- Adjuk hozzá a felcsíkozott káposztát, és keverjük össze a hagymával.
- Ízesítsük sóval, borssal és köménnyel (ha használjuk).
- Öntsük rá az ecetet és a vizet.
- Fedjük le a lábast, és pároljuk a káposztát alacsony lángon, időnként megkeverve, amíg megpuhul. Ez kb. 30-40 percet vesz igénybe. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet.
- Kóstoljuk meg, és ízesítsük, ha szükséges. A végeredmény édeskés-savanykás legyen.
Tippek és Trükkök a Tökéletes Márton-napi Lakomához
* A libacombokat előző este is befűszerezhetjük, így az ízek jobban összeérnek.
* A párolt káposztát elkészíthetjük előre is, és tálalás előtt felmelegíthetjük.
* A libazsír felhasználható más ételekhez is, például sült krumplihoz vagy pirítóshoz.
* Tálaljuk a sült libacombot párolt káposztával és frissen sült burgonyával vagy knédlivel.
* Kínáljunk mellé egy pohár testes vörösbort, ami tökéletesen kiegészíti az ízeket.
Alternatív Káposzta Variációk
Ha szeretnénk kicsit eltérni a klasszikus párolt káposztától, kipróbálhatunk más variációkat is:
* Almás párolt káposzta: A káposztához adhatunk reszelt almát a párolás során.
* Vörösboros párolt káposzta: A víz helyett vörösborral pároljuk a káposztát.
* Mazsolás-diós párolt káposzta: A káposztához adhatunk mazsolát és aprított diót.
Zárszó
A sült libacomb párolt káposztával a tökéletes választás a Márton-napi asztalra. A hagyományos ízek, a ropogós bőr és a puha hús garantáltan elkápráztatják a vendégeket. Készítsük el ezt a finom fogást, és ünnepeljük méltóképpen Szent Márton napját!