Érzékeid utazásra vágynak? Képzeld el a napfényes toszkán tájakat, a friss bazsalikom illatát és a lédús paradicsomok édességét. Most pedig képzeld el, hogy mindezt egyetlen ételben egyesítve, a saját konyhádban varázsolhatod elő. Az olaszos sült csirke paradicsommal és bazsalikommal nem csak egy recept, hanem egy mediterrán életérzés, melyet könnyedén becsempészhetsz a hétköznapjaidba.
Miért pont ez a recept?
Ez a recept több okból is tökéletes választás. Először is, hihetetlenül egyszerű és gyors elkészíteni. Akár egy fárasztó munkanap után is belefoghatsz, és kevesebb, mint egy óra alatt isteni vacsorát varázsolhatsz az asztalra. Másodszor, a hozzávalók könnyen beszerezhetők, és nagy valószínűséggel már most is megtalálhatóak a kamrádban. Harmadszor, és talán a legfontosabb, az ízvilága egyszerűen ellenállhatatlan. A sült csirke ropogós bőre, a lédús paradicsomok édessége és a friss bazsalikom aromája tökéletes harmóniában olvad össze.
A tökéletes olaszos sült csirke titka
Bár a recept egyszerű, van néhány trükk, amivel még finomabbá teheted az ételt.
Minőségi alapanyagok
A jó minőségű alapanyagok a siker kulcsa. Válassz friss, érett paradicsomokat, lehetőleg olasz fajtákat, mint például a San Marzano. A bazsalikom legyen friss és illatos. A csirkénél pedig figyelj arra, hogy jó minőségű, lehetőleg bio csirkét válassz. A minőségi alapanyagok meghálálják magukat az ízben!
A csirke előkészítése
A csirke bőrének ropogósnak kell lennie. Ehhez az első lépés, hogy alaposan szárítsd meg a csirkét papírtörlővel. Ezután sózd és borsozd kívül-belül. Ha van időd, akár egy éjszakán át is pihentetheted a hűtőben, hogy a só beivódjon a húsba.
A paradicsomos alap
A paradicsomos alap lehet egyszerű, de annál ízletesebb. Egy kis olívaolajon piríts meg finomra vágott hagymát és fokhagymát. Add hozzá a felkockázott paradicsomokat, egy kevés paradicsompürét, sót, borsot, egy csipet cukrot (a savak kiegyensúlyozására) és egy kevés szárított oregánót. Hagyd rotyogni legalább 15 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A sütés
A csirkét tedd egy tepsibe, és öntsd rá a paradicsomos alapot. Szórd meg friss bazsalikomlevelekkel. A sütőt melegítsd elő 200°C-ra, és süsd a csirkét kb. 45-60 percig, vagy amíg átsül és a bőre aranybarna nem lesz. A sütési idő a csirke méretétől függ.
A bazsalikom varázsa
A friss bazsalikom az étel lelke. Ne sajnáld a mennyiséget! A bazsalikomot a sütés utolsó perceiben is hozzáadhatod, hogy megőrizze frissességét és aromáját.
Variációk egy témára
Ez a recept remek alapot ad a kísérletezéshez. Íme néhány ötlet, hogyan teheted még különlegesebbé az olaszos sült csirkét:
- Olívabogyó és kapribogyó: Adj a paradicsomos alaphoz egy marék fekete olívabogyót és kapribogyót. Ez pikáns és sós ízt kölcsönöz az ételnek.
- Mozzarella sajt: A sütés vége előtt szórj a csirkére reszelt mozzarellát, és süsd addig, amíg a sajt megolvad és aranybarna nem lesz.
- Zöldségek: Adj a tepsibe más zöldségeket is, mint például cukkinit, padlizsánt vagy paprikát. Ezek a zöldségek átveszik a paradicsomos alap ízét, és remek köretként szolgálnak.
- Chili: Ha szereted a csípőset, adj a paradicsomos alaphoz egy kevés chilipehelyet.
- Bor: A paradicsomos alapba önthetsz egy kevés száraz vörösbort is, ami még gazdagabbá teszi az ízt.
Tálalási javaslatok
Az olaszos sült csirke paradicsommal és bazsalikommal önmagában is tökéletes, de remekül illik hozzá a következő köretek:
- Tészta: A legegyszerűbb és legnépszerűbb választás. Főzz ki egy adag spagettit vagy pennet, és tálald a csirkével és a paradicsomos mártással.
- Rizs: A rizs is remekül passzol a paradicsomos ízekhez.
- Püré: Készíts egy krumplipürét vagy édesburgonyapürét.
- Friss kenyér: Tunkold a friss, ropogós kenyeret a paradicsomos mártásba.
- Saláta: Készíts egy egyszerű salátát friss zöldségekből, olívaolajból és balzsamecetből.
Recept – Olaszos Sült Csirke Paradicsommal és Bazsalikommal
Hozzávalók:
- 1 egész csirke (kb. 1,5 kg)
- 1 kg érett paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- Friss bazsalikom
- Szárított oregánó
- Olívaolaj
- Só
- Bors
- Cukor (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
- A csirkét alaposan mosd meg és szárítsd meg papírtörlővel. Sózd és borsozd kívül-belül.
- A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A paradicsomokat kockázd fel.
- Egy nagy serpenyőben hevíts olívaolajat. Pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát. Add hozzá a paradicsomokat és a paradicsompürét. Fűszerezd sóval, borssal, oregánóval és egy csipet cukorral. Hagyd rotyogni 15-20 percig.
- A csirkét tedd egy tepsibe, és öntsd rá a paradicsomos alapot. Szórd meg friss bazsalikomlevelekkel.
- Süsd a csirkét a sütőben 45-60 percig, vagy amíg átsül és a bőre aranybarna nem lesz.
- Tálald a csirkét a paradicsomos mártással és a választott körettel.
Jó étvágyat! Reméljük, ez az olaszos sült csirke recept elnyeri tetszésedet, és gyakran fogod elkészíteni!