A mangalica, ez a göndör szőrű, barátságos külsejű sertés, a magyar gasztronómia egyik legféltettebb kincse. Húsa egyedülálló ízvilágával, márványozottságával és gazdag zsírtartalmával kiemelkedik a többi sertésfajta közül. Nincs is jobb módja ennek a különleges alapanyagnak a bemutatására, mint egy ízletes, laktató mangalica pörkölt, ami a magyar konyha csúcsa.
A Mangalica története: Egy magyar siker sztori
A mangalica története a 19. század elejére nyúlik vissza, amikor szerb sumadia sertéseket kereszteztek a bakonyi és szalontai sertésfajtákkal. Az így létrejött fajta hamar népszerűvé vált, hiszen kiválóan alkalmazkodott a magyarországi körülményekhez, és zsíros, ízletes húst termelt. A mangalica a magyar tanyák elengedhetetlen része volt, a zsírja a főzés alapját képezte, a húsát pedig a családok ünnepi asztalára tálalták. A 20. század második felében a mangalica állománya drasztikusan lecsökkent, a modern, sovány húst termelő sertésfajták előtérbe kerülésével. Azonban a 90-es években néhány elhivatott tenyésztő felismerte a fajta értékét, és elindították a mangalica megmentésére irányuló programot. Ennek köszönhetően ma a mangalica újra virágzik, és egyre több helyen kapható a húsa, ami a fine dining éttermek és a házi szakácsok körében is egyre népszerűbb.
Miért különleges a mangalica pörkölt?
A válasz egyszerű: a mangalica húsa. A mangalica húsa rendkívül márványozott, ami azt jelenti, hogy a húsban finom zsírcsíkok találhatók. Ezek a zsírcsíkok adják a húsnak a szaftosságot és a különleges ízt. A mangalica húsa emellett gazdagabb telítetlen zsírsavakban, mint a hagyományos sertéshús, ami egészségügyi szempontból is előnyös. A mangalica pörkölt elkészítése során a hús saját zsírjában sül meg, ami tovább fokozza az ízeket. A hagyományos pörkölt fűszerek – hagyma, paprika, paradicsom – tökéletesen kiegészítik a mangalica húsának karakterét, így egy igazán felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújtanak.
A tökéletes mangalica pörkölt receptje
Íme egy recept, amivel te is elkészítheted a tökéletes mangalica pörköltet:
Hozzávalók:
- 1 kg mangalica hús (comb vagy lapocka), kockákra vágva
- 2 nagy fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 2 evőkanál sertészsír (lehet mangalica zsír is)
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika (édes és csípős keveréke)
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 zöldpaprika, felkarikázva
- 1 paradicsom, felkockázva
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál majoránna
- Só, bors ízlés szerint
- Víz vagy húsleves
Elkészítés:
- A vöröshagymát a zsíron üvegesre pároljuk.
- Húzzuk le a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát, majd azonnal keverjük el, hogy ne égjen meg.
- Adjuk hozzá a paradicsompürét, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd öntsük fel egy kevés vízzel.
- Tegyük vissza a tűzre, és főzzük pár percig, amíg a paradicsom és a paprika összeesik.
- Adjuk hozzá a mangalica húst, sózzuk, borsozzuk, és keverjük jól össze.
- Öntsük fel annyi vízzel vagy húslevessel, hogy a húst ellepje.
- Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és fedő alatt, lassan főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul (kb. 2-3 óra). Fontos, hogy néha megkeverjük, és ha szükséges, pótoljuk a folyadékot.
- Amikor a hús puha, adjuk hozzá a köményt és a majoránnát, és főzzük még 10-15 percig.
- Tálaljuk nokedlivel, tarhonyával vagy galuskával. Savanyúság is kiválóan illik hozzá.
Tippek a tökéletes pörkölthöz
- Használj jó minőségű mangalica húst. A legjobb, ha közvetlenül a termelőtől szerzed be.
- Ne spórolj a hagymával! Minél több a hagyma, annál ízletesebb lesz a pörkölt.
- A pirospaprikát mindig húzd le a tűzről, mielőtt hozzáadod, különben megég, és keserű lesz a pörkölt.
- Főzd a pörköltet lassan, takaréklángon. Így a hús teljesen megpuhul, és az ízek összeérnek.
- Kóstold meg a pörköltet főzés közben, és ízesítsd sóval, borssal, ha szükséges.
- Ne feledkezz meg a savanyúságról! A savanyú uborka vagy a csalamádé tökéletesen kiegészíti a pörkölt gazdag ízét.
Hol kóstolhatsz mangalica pörköltet?
Ha nincs időd vagy kedved otthon elkészíteni, szerencsére egyre több étterem kínál mangalica pörköltet. Érdemes körülnézni a hagyományos magyar konyhát kínáló éttermekben, de a fine dining éttermekben is találkozhatsz a mangalica húsából készült különlegességekkel. Keresd a „mangalica pörkölt” vagy a „pörkölt mangalicából” kifejezéseket az étlapokon.
A mangalica pörkölt: Több, mint egy étel
A mangalica pörkölt nem csupán egy étel, hanem egy darab Magyarország. A hagyományok, a vidéki élet, a gondos tenyésztés és a szeretettel elkészített étel mind-mind benne van egy tányér mangalica pörköltben. Kóstold meg, és érezd a magyar ízek varázsát!