A rakott kelbimbó sokaknak egyet jelent a menzai emlékekkel, de higgyétek el, ez a recept teljesen új szintre emeli ezt a klasszikus ételt! Az őszi ízek találkozása a ropogós baconnel és a selymes gesztenyével egy igazán különleges és ünnepi fogást eredményez. Ráadásul elkészítése sem bonyolult, így akár egy hétköznapi vacsorára is bátran elkészíthetjük.
Miért pont rakott kelbimbó?
A kelbimbó egy igazán sokoldalú zöldség, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Bár az íze megosztó lehet, megfelelő elkészítéssel igazi ínyencséggé varázsolható. A sütés pedig kiemeli az édesebb jegyeit, miközben a bacon sós, füstös íze tökéletesen kiegészíti.
A recept hozzávalói
Az alábbi hozzávalók egy kb. 6-8 személyes adaghoz elegendőek:
- 1 kg kelbimbó, megtisztítva és félbevágva
- 20 dkg bacon, kockázva
- 20 dkg főtt, pucolt gesztenye, durvára vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 dl tejszín
- 1 dl tej
- 10 dkg reszelt sajt (pl. Gruyère, Emmentáli, vagy cheddar)
- 2 evőkanál vaj
- Só, bors, szerecsendió
- Olívaolaj
A rakott kelbimbó elkészítése lépésről lépésre
1. A kelbimbó előkészítése
A kelbimbót alaposan mossuk meg, távolítsuk el a külső, sérült leveleket, és vágjuk félbe. Forraljunk vizet egy nagy fazékban, adjunk hozzá egy csipet sót, és főzzük a kelbimbót kb. 5-7 percig, amíg éppen csak megpuhul. Ne főzzük túl, mert akkor szétesik! Szűrjük le, és tegyük félre.
2. A bacon és a hagyma pirítása
Egy nagy serpenyőben pirítsuk ropogósra a kockázott bacont. Szedjük ki a bacont a serpenyőből, és tegyük félre. A visszamaradt baconzsírban pirítsuk meg a vöröshagymát, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még egy percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.
3. A gesztenye hozzáadása
Adjuk a hagymás alaphoz a durvára vágott főtt gesztenyét, és pirítsuk még pár percig, amíg átmelegszik.
4. A tejszínes mártás elkészítése
Öntsük a serpenyőbe a tejszínt és a tejet, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről. Ízesítsük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, igazítsuk a fűszerezést.
5. A rétegezés
Kenjünk ki egy közepes méretű tűzálló tálat vajjal. Terítsünk az aljára egy réteg főtt kelbimbót, majd szórjuk meg a pirított baconnel és gesztenyével. Öntsünk rá a tejszínes mártásból. Folytassuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A legfelső réteg kelbimbó legyen, amit a maradék tejszínes mártással öntünk le, és megszórjuk a reszelt sajttal.
6. A sütés
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Tegyük a rakott kelbimbót a sütőbe, és süssük kb. 25-30 percig, amíg a sajt aranybarnára nem pirul, és a mártás buborékol.
7. Tálalás
Vegyük ki a rakott kelbimbót a sütőből, és hagyjuk pihenni pár percig, mielőtt felszolgálnánk. Tálaljuk önmagában, vagy köretként húsételekhez.
Tippek és trükkök a tökéletes rakott kelbimbóhoz
- A kelbimbó főzési ideje: Nagyon fontos, hogy ne főzzük túl a kelbimbót, mert akkor szétesik és keserű lesz. Éppen csak annyi időre forrázzuk le, hogy megpuhuljon.
- A sajt kiválasztása: Bátran kísérletezzünk a sajtokkal! A Gruyère, az Emmentáli és a cheddar is remekül passzol a rakott kelbimbóhoz. Ha szeretjük az erőteljesebb ízeket, használhatunk kéksajtot is.
- A gesztenye helyettesítése: Ha nem szeretjük a gesztenyét, vagy nem tudunk beszerezni, helyettesíthetjük dióval, mandulával, vagy akár aszalt szilvával is.
- Vegetáriánus változat: A bacon elhagyásával, és füstölt tofuval vagy gombával helyettesítve vegetáriánusok számára is elkészíthető a rakott kelbimbó.
- Előkészítés: A rakott kelbimbót előző nap is elkészíthetjük, és sütés előtt a hűtőben tárolhatjuk. Ilyenkor a sütési időt növeljük meg kb. 10 perccel.
Tálalási javaslatok
A rakott kelbimbó baconnel és gesztenyével tökéletes köret sültekhez, például sertéssülthöz, csirkéhez, vagy akár kacsához is. Önmagában is megállja a helyét, például egy friss salátával kiegészítve. Egy pohár testes vörösbor tökéletesen harmonizál az ízeivel.
Miért érdemes elkészíteni ezt a receptet?
Ez a rakott kelbimbó recept nem csak finom, de tápláló is. A kelbimbó tele van vitaminokkal és rostokkal, a bacon pedig fehérjét biztosít. A gesztenye pedig egyedi, édes ízt ad az ételnek. Ráadásul elkészítése sem bonyolult, így akár egy hétköznapi vacsorára is bátran elkészíthetjük. Próbáljátok ki, és garantáltan a család kedvence lesz!