Az ősz beköszöntével egyre többet vágyunk a meleg, laktató, sütőben sült ételekre. A rakott patisszon fűszeres darált hússal pontosan ilyen fogás! Nemcsak finom és tápláló, de a patisszon szezonális alapanyagnak számít, így ilyenkor a legízletesebb. Ez a recept egy kicsit más, mint a hagyományos rakott ételek, hiszen a patisszon különleges, enyhén édeskés íze remekül harmonizál a fűszeres darált hússal. Készítsd el te is, és garantáltan az egész család imádni fogja!
Miért érdemes patisszont használni?
A patisszon, vagy más néven csillagtök, egy kevésbé ismert, de annál értékesebb zöldség. Alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt ideális választás a diétázók számára is. Emellett gazdag vitaminokban (A-, C-vitamin) és ásványi anyagokban (kálium, magnézium). Az íze enyhe, kissé édeskés, ami sokféle ételben jól használható. A rakott ételekbe pedig különleges, izgalmas textúrát és ízt visz.
A rakott patisszon fűszeres darált hússal receptje
Ez a recept egy viszonylag egyszerű, de annál ízletesebb változat. Az alábbiakban megtalálod a hozzávalókat és a részletes elkészítési útmutatót.
Hozzávalók:
- 1 kg patisszon
- 500 g darált hús (lehet sertés, marha, vagy akár pulyka is)
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db piros paprika
- 1 db paradicsom
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál majoránna
- Só, bors ízlés szerint
- 2 dl tejföl
- 100 g reszelt sajt (pl. trappista, mozzarella, vagy cheddar)
Elkészítés:
- A patisszont meghámozzuk, kimagozzuk, és kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk. Ha a patisszon fiatal, nem feltétlenül szükséges meghámozni.
- A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk össze. A paprikát és a paradicsomot kockákra vágjuk.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg megbarnul.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, a pirospaprikát, a köményt, a majoránnát, a sót és a borsot. Jól összekeverjük, és hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Addig pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, és a szaft besűrűsödik.
- Egy tűzálló tálat kivajazunk. Az aljára egy réteg patisszont fektetünk.
- Erre ráhalmozunk a darált húsos ragu felét.
- Ismét egy réteg patisszon következik.
- Ráhalmozzuk a maradék darált húsos ragut.
- A tetejére a maradék patisszont fektetjük.
- A tejfölt egy villával felverjük, és egyenletesen elkenjük a patisszon tetején.
- Megszórjuk a reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és aranybarna színt kap.
- Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
Tippek és trükkök
- A darált hús helyett használhatsz csirkemellet is, ha könnyebb fogásra vágysz. Ebben az esetben a csirkemellet kockákra vágd, és úgy pirítsd meg.
- A tejföl helyett használhatsz tejszínt is, ha gazdagabb ízt szeretnél.
- A sajt lehet trappista, mozzarella, cheddar, vagy bármilyen más, jól olvadó sajt. Akár többféle sajtot is keverhetsz.
- A fűszerezést saját ízlésed szerint alakíthatod. Ha szereted a csípőset, tehetsz bele egy kis chiliport is.
- Ha nincs időd, a patisszont nem feltétlenül kell meghámoznod. Ebben az esetben alaposan mosd meg.
- A rakott patisszont előre is elkészítheted, és a sütés előtt egy nappal hűtőben tárolhatod.
- Tálaláskor kínálhatsz hozzá friss salátát vagy savanyúságot.
Variációk
Ez a recept nagyon jól variálható, így könnyen a saját ízlésedre szabhatod.
- Vegán változat: A darált hús helyett használhatsz lencsét, gombát, vagy más növényi alapú húshelyettesítőt. A tejföl helyett használj növényi tejfölt vagy kókusztejszínt. A sajtot pedig helyettesítsd növényi sajttal.
- Csirkés változat: A darált hús helyett használj kockára vágott csirkemellet. Ebben az esetben a fűszerezéshez illik a curry por és a gyömbér is.
- Zöldséges változat: A darált hús mellé vagy helyett adhatsz a raguhoz más zöldségeket is, például cukkinit, padlizsánt, vagy sárgarépát.
- Burgonyás változat: A patisszon mellé vagy helyett használhatsz burgonyát is. Ebben az esetben a burgonyát vékony karikákra vágd, és rétegezd a patisszonnal együtt.
Tálalási javaslatok
A rakott patisszon fűszeres darált hússal önmagában is egy teljes értékű főétel, de kínálhatsz hozzá friss salátát, savanyúságot, vagy joghurtos mártogatóst. Egy pohár száraz vörösbor is remekül illik hozzá.
Jó étvágyat kívánunk!