Unod már a megszokott grillezett zöldségeket? Szeretnél valami újat, izgalmasat kipróbálni, ami a vegetáriánus és vegán vendégeid is elkápráztatja? Akkor a grillezett édesburgonya fahéjjal és chilivel pont neked való! Ez a recept egy tökéletes kombinációja az édes és a pikáns ízeknek, ráadásul rendkívül egyszerű elkészíteni.
Miért az Édesburgonya a Tökéletes Grill Alapanyag?
Az édesburgonya nem csak finom, de tele van értékes tápanyagokkal is. Magas a rost-, vitamin- (A-, C-vitamin) és ásványi anyag tartalma (kálium, mangán). Ráadásul a természetes édessége kiválóan passzol a füstös grillezett ízhez, és remekül harmonizál a fahéj melegségével és a chili pikantériájával.
De ami a legfontosabb, az édesburgonya állaga ideális a grillezéshez. Nem esik szét könnyen, szépen megkaramellizálódik a felülete, és belül puha marad.
A Tökéletes Grillezett Édesburgonya Recept
Ez a recept rendkívül egyszerű, és minimális előkészítést igényel. Íme, mire lesz szükséged:
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű édesburgonya
- 2 evőkanál olívaolaj (vagy kókuszolaj)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál chili pehely (vagy chili por – ízlés szerint)
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
- Friss petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés:
- Édesburgonya előkészítése: Mosd meg alaposan az édesburgonyát. Nem szükséges meghámozni, a héja is finomra sül. Vágd kb. 1 cm vastag szeletekre. Fontos, hogy a szeletek egyenletes vastagságúak legyenek, hogy egyszerre süljenek meg.
- Pác elkészítése: Egy tálban keverd össze az olívaolajat, a fahéjat, a chili pelyhet (vagy chili port), a sót és a borsot.
- Édesburgonya bepácolása: Tedd az édesburgonya szeleteket a tálba a páchoz, és forgasd össze alaposan, hogy minden szeletet egyenletesen bevonjon a fűszeres olaj. Hagyd állni legalább 15 percig, hogy az ízek jól átjárják. (Ha van időd, akár egy órára is a hűtőbe teheted.)
- Grillezés: Melegítsd elő a grillt közepes hőfokra. Ha faszén grillt használsz, ügyelj arra, hogy a parázs ne legyen túl forró, mert megéghet az édesburgonya. Helyezd az édesburgonya szeleteket a grillrácsra.
- Sütési idő: Grillezd az édesburgonya szeleteket oldalanként kb. 5-7 percig, amíg megpuhulnak és szép aranybarnára nem sülnek. Időnként forgasd meg őket, hogy egyenletesen süljenek. Ha látod, hogy túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot, vagy helyezd őket a grill egy kevésbé forró részére.
- Tálalás: Vedd le a megsült édesburgonya szeleteket a grillről, és tálald azonnal. Szórd meg friss petrezselyemmel vagy korianderrel (opcionális).
Tippek és Trükkök a Tökéletes Grillezett Édesburgonyához
- Válassz jó minőségű édesburgonyát: A kemény, hibátlan héjú, egyenletes színű édesburgonya a legjobb választás.
- Ne spórolj az olajjal: Az olaj segít, hogy az édesburgonya ne ragadjon a grillrácsra, és szép aranybarnára süljön.
- Kísérletezz a fűszerekkel: A fahéj és a chili csak egy kiindulópont. Próbáld ki a gyömbért, a szerecsendiót, a római köményt vagy a füstölt paprikát is.
- Használj grillező tálcát: Ha félsz, hogy az édesburgonya szeletek leesnek a grillrácsok közé, használj grillező tálcát.
- Készítsd el fóliában: Ha nincs grilleződ, vagy esik az eső, csomagold az édesburgonya szeleteket fóliába, és süsd meg a sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt.
- Tálald mártogatóssal: A grillezett édesburgonya remekül illik joghurtos, tahinis vagy avokádós mártogatóshoz.
Variációk és Tálalási Javaslatok
Ez a recept rendkívül sokoldalú, és könnyen variálható a saját ízlésed szerint. Íme néhány ötlet:
- Mézes-fahéjas változat: Keverj a páchoz egy evőkanál mézet a még édesebb ízért.
- Citrusos-chilis változat: Adj a páchoz egy kevés reszelt citrom- vagy narancshéjat és egy kevés friss citrom- vagy narancslevet.
- Kókuszos-lime-os változat: Cseréld le az olívaolajat kókuszolajra, és adj a páchoz egy kevés reszelt lime héjat és lime levet.
- Tálalási javaslatok: A grillezett édesburgonya kiváló köret grillezett húsokhoz, halakhoz vagy tofuhoz. Fogyaszthatod salátákhoz adva, vagy akár önmagában is, egy könnyű vacsoraként. Készíthetsz belőle szendvicset vagy wrapot is, humuszsal és friss zöldségekkel.
Összefoglalás
A grillezett édesburgonya fahéjjal és chilivel egy ízletes, egészséges és egyszerűen elkészíthető étel, amely garantáltan feldobja a grillpartidat. Készítsd el a receptet, és kísérletezz bátran a fűszerekkel, hogy megtaláld a saját kedvencedet! Jó étvágyat!