A grillezett sertéstarja egy igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. De mi lenne, ha feldobnánk egy kicsit a megszokott ízeket egy édes és pikáns marináddal? Ez a recept pontosan ezt kínálja: egy olyan ízélményt, ami garantáltan elkápráztatja a vendégeidet és a családodat is.
Miért pont ez a recept?
Sok sertéstarja recept létezik, de ez a változat azért különleges, mert tökéletesen egyensúlyozza az édes és a pikáns ízeket. A méz és a barna cukor édessége harmonizál a szójaszósz sós, umami ízével és a chili paprikától kapott kellemes csípősséggel. Ráadásul a fokhagyma és a gyömbér egy igazán komplex aromát adnak a húsnak.
A tökéletes sertéstarja kiválasztása
A jó végeredmény titka a minőségi alapanyagoknál kezdődik. Válasszunk szép, márványozott sertéstarját. Ez azt jelenti, hogy a húsban vékony zsírerek futnak, amik grillezés közben elolvadva szaftossá és ízletessé teszik a végeredményt. A túl sovány tarja könnyen kiszáradhat.
A tarja vastagsága
A vastagság is fontos szempont. Körülbelül 2-3 cm vastag szeletek az ideálisak, mert ezek egyenletesen sülnek át, és nem száradnak ki. Ha túl vékony a szelet, könnyen túlsülhet, ha túl vastag, a közepe nyers maradhat.
Az édes és pikáns marinád receptje
A marinád elkészítése rendkívül egyszerű, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetők.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéstarja, kb. 2-3 cm vastag szeletekre vágva
- 1/2 csésze szójaszósz
- 1/4 csésze méz
- 1/4 csésze barna cukor
- 2 evőkanál rizsecet
- 2 evőkanál szezámolaj
- 3 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 evőkanál friss gyömbér, reszelve
- 1 teáskanál őrölt chili paprika (vagy ízlés szerint)
- 1/2 teáskanál fekete bors
- 1/4 teáskanál őrölt pirospaprika
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a szójaszószt, mézet, barna cukrot, rizsecetet, szezámolajat, fokhagymát, gyömbért, chili paprikát, fekete borsot és őrölt pirospaprikát.
- Helyezzük a sertéstarja szeleteket a marinádba, és forgassuk meg, hogy mindenhol befedje.
- Fedjük le a tálat, és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, de a legjobb, ha egy éjszakára pácoljuk. Minél tovább pácolódik a hús, annál intenzívebb lesz az íze.
Grillezés lépésről lépésre
A grillezés a legfontosabb lépés a tökéletes végeredményhez. Fontos, hogy a grill megfelelően legyen előkészítve.
A grill előkészítése:
- Gyújtsuk be a grillt, és melegítsük közepes hőfokra (kb. 180-200°C).
- Tisztítsuk meg a grillrácsot, és kenjük be egy kevés olajjal, hogy a hús ne ragadjon le.
A sertéstarja grillezése:
- Vegyük ki a sertéstarja szeleteket a marinádból, és hagyjuk lecsepegni a felesleges páclét.
- Helyezzük a szeleteket a forró grillrácsra.
- Grillezzük mindkét oldalt kb. 5-7 percig, vagy amíg a hús átsül, és szép barna színt kap. A sütési idő függ a szeletek vastagságától és a grill hőmérsékletétől.
- Fontos, hogy ne grillezzük túl a húst, mert akkor kiszáradhat. A legjobb, ha egy hús hőmérővel ellenőrizzük a belső hőmérsékletet. A sertéstarja ideális belső hőmérséklete 70-75°C.
- Vegye le a grillezett sertéstarját a grillről, és hagyjuk pihenni 5-10 percig, mielőtt felszeletelnénk. Ez segít a húsban tartani a nedvességet.
Tálalási javaslatok
Az édes és pikáns grillezett sertéstarja önmagában is nagyon finom, de különböző köretekkel és salátákkal még teljesebbé tehetjük az ízélményt.
Ajánlott köretek:
- Grillezett zöldségek (paprika, cukkini, padlizsán)
- Rizs
- Burgonyapüré
- Kuszkusz
Ajánlott saláták:
- Káposztasaláta
- Uborkasaláta
- Görögsaláta
Tippek és trükkök
- Ha nincs időnk a pácolásra, a marinádot akár közvetlenül grillezés előtt is rákenhetjük a húsra, de ebben az esetben nem lesz olyan intenzív az íze.
- Ha szeretjük a még csípősebb ízeket, adhatunk a marinádhoz egy kis tabascot vagy aprított jalapeno paprikát.
- A marinád elkészíthető előre, és hűtőszekrényben tárolható akár 1 hétig is.
- A grillezett sertéstarja felhasználható szendvicsekhez, salátákhoz, vagy akár tésztákhoz is.
Végső gondolatok
Ez az édes és pikáns grillezett sertéstarja recept tökéletes választás egy nyári grillezéshez vagy családi összejövetelhez. A marinád egyedi ízvilága garantáltan elkápráztatja a vendégeidet, és a hús szaftossága és ízletessége pedig felejthetetlen élményt nyújt. Próbáld ki te is, és győződj meg róla!