A rakott krumpli egy igazi klasszikus, ami szinte minden magyar családban asztalra kerül legalább egyszer egy évben. De ahány ház, annyi szokás, és persze, annyi féle recept. Én most azt a változatot hozom el nektek, ahogy a nagymamám készítette. Hidd el, ez az a recept, amitől mindenki megnyalja a tíz ujját, és még másnap is örömmel majszolja!
Miért pont a nagymama rakott krumplija a legjobb?
Sok oka van. Egyrészt, a nagymamám mindent szeretettel csinált, és ez a rakott krumpli esetében is érezhető. Másrészt, a titka az egyszerűségben és a minőségi alapanyagokban rejlik. Nem bonyolítja túl, de a legfontosabb dolgokra odafigyel. És persze, az a bizonyos „nagyi-féle” fűszerezés, amit sosem tudtam pontosan ellesni, de valahogy mindig tökéletesre sikerült neki.
A tökéletes rakott krumpli hozzávalói (nagymama módra):
- 1,5 kg krumpli (lehetőleg nem szétfővő fajta)
- 50 dkg füstölt kolbász (csabai vagy gyulai a legjobb)
- 50 dkg főtt tojás
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 20 dkg füstölt szalonna (opcionális, de erősen ajánlott!)
- 5 dl tejföl
- 2 dl tejszín (elhagyható, de krémesebbé teszi)
- Só
- Bors
- Piros paprika (édes vagy csípős ízlés szerint)
- Egy kevés zsír vagy olaj a tepsi kikenéséhez
A nagymama rakott krumpli receptje lépésről lépésre:
- A krumpli előkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, de ne főzzük túl puhára. Fontos, hogy szeletelhető maradjon. Ha kihűlt, meghámozzuk és kb. 3-4 mm vastag karikákra vágjuk.
- A tojás főzése: A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben lehűtjük és megpucoljuk. A tojásokat is karikákra vágjuk.
- A kolbász és szalonna előkészítése: A kolbászt vékony karikákra vágjuk. Ha használunk szalonnát, akkor azt apró kockákra vágjuk és enyhén megpirítjuk egy serpenyőben.
- A hagyma előkészítése: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
- A tepsi előkészítése: A tepsit (kb. 30×20 cm-es méretű) kikenjük zsírral vagy olajjal.
- A rétegezés: Először egy réteg krumplit teszünk a tepsi aljára, majd sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kevés piros paprikával. Erre jön egy réteg kolbász, egy réteg tojás és egy kevés vöröshagyma. Ha használunk szalonnát, akkor most szórjuk meg a réteget. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére krumpli kerüljön.
- A tejfölös öntet: A tejfölhöz hozzáadjuk a tejszínt (ha használunk), egy kevés sót és borsot. Alaposan elkeverjük, és egyenletesen ráöntjük a rakott krumplira. Fontos, hogy mindenhol befedje.
- Sütés: A rakott krumplit előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 45-60 percig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul.
- Tálalás: A kész rakott krumplit hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt felvágnánk és tálalnánk. Savanyú uborkával vagy kovászos uborkával a legfinomabb!
Tippek és trükkök a nagymama konyhájából:
- A krumplit ne főzzük túl puhára, mert akkor szétesik a szeletelésnél.
- A kolbász minősége nagyban befolyásolja az ízét, ezért érdemes jó minőségű füstölt kolbászt választani.
- A tejfölhöz adhatunk egy kevés fokhagymát is, ha szeretjük a fokhagymás ízt.
- A rakott krumplit másnap is nagyon finom, sőt, sokak szerint még finomabb is, mert az ízek jobban összeérnek.
- Ha nincs időnk héjában főzni a krumplit, akkor meghámozhatjuk és felkarikázva főzhetjük meg, de ilyenkor nagyon figyeljünk, hogy ne főzzük túl.
- A tejszíntől krémesebb lesz a rakott krumpli, de el is hagyható, ha nem szeretjük.
- A tetejére reszelhetünk sajtot is a sütés előtt, ha szeretjük a sajtos ízt.
A rakott krumpli története:
A rakott krumpli eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg a magyar konyha egyik jellegzetes fogása. Az egyszerű, de laktató étel gyorsan népszerűvé vált a vidéki családok körében, majd később az egész országban elterjedt. A recept generációról generációra öröklődött, és mindenki a saját ízlése szerint alakította át. Ezért van olyan sokféle változata a rakott krumplinak.
Miért szeretem én a nagymama rakott krumpliját?
Mert ez az az étel, ami gyerekkoromat idézi. Az illata, az íze, minden egyes falatja a nagymamám gondoskodására emlékeztet. Ez az az étel, ami összehozza a családot, és ami mindig jó hangulatot teremt. És persze, mert egyszerűen isteni finom! Remélem, hogy nektek is annyira fog ízleni, mint nekem!
Jó étvágyat a nagymama rakott krumplijához!