Ki ne szeretné a szilvás gombócot? Ez a klasszikus magyar desszert sokak kedvence, de a hagyományos főzési módszer időigényes és néha macerás lehet. A jó hír az, hogy létezik egy egyszerűbb, sütőben sült változat, ami legalább annyira finom, ha nem finomabb! Ráadásul, a morzsás feltét extra ropogósságot ad neki, amitől garantáltan függővé válsz. Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatom, hogyan készítsd el ezt a mennyei édességet otthon, hogy te is élvezhesd a tökéletes tepsiben sült szilvás gombócot.
Miért süssük tepsiben a szilvás gombócot?
A tepsiben sült szilvás gombóc számos előnnyel rendelkezik a hagyományos, főzött verzióval szemben. Először is, sokkal kevésbé kell vele bíbelődni. Nem kell egyesével formázni és forró vízben főzni a gombócokat, ami időigényes lehet. Egyszerűen elterítjük a tésztát, rátesszük a szilvát, feltekerjük, és a sütőben megsütjük. Másodszor, a sütés során a tészta kellemesen megpirul, ami egyedi ízt és textúrát ad neki. Végül pedig, a morzsás feltét a sütőben gyönyörűen megpirul, ami extra ropogósságot kölcsönöz a gombócnak.
Hozzávalók a tepsiben sült szilvás gombóchoz
Az alábbi hozzávalók egy nagy tepsi szilvás gombóchoz elegendőek. Szükséged lesz:
- A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás
- 5 dkg vaj (olvasztott)
- Csipet só
- A töltelékhez:
- Kb. 1 kg friss szilva (lehet fagyasztott is, de azt előtte fel kell engedni és lecsepegtetni)
- Cukor (ízlés szerint)
- Őrölt fahéj (ízlés szerint)
- A morzsához:
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj (olvasztott)
- Cukor (ízlés szerint)
Elkészítés lépésről lépésre
Most pedig nézzük meg, hogyan készül a legfinomabb tepsiben sült szilvás gombóc lépésről lépésre:
- A tészta elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet. Jól összegyúrjuk, amíg egy sima, rugalmas tésztát kapunk. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.
- A szilva előkészítése: A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk. Ha nagyon savanyúak, megszórjuk egy kis cukorral és fahéjjal.
- A morzsa elkészítése: A zsemlemorzsát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a cukrot. Jól összekeverjük.
- A gombóc formázása: A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra. A tésztát kb. 8-10 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokra szilvákat helyezünk egymás mellé. A tésztát feltekerjük a szilvákra, majd késsel kb. 4-5 cm széles darabokra vágjuk.
- Sütés: Egy tepsit kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. A gombócokat szorosan egymás mellé helyezzük a tepsibe. A tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk a morzsával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, amíg aranybarnára nem pirul.
- Tálalás: A tepsiben sült szilvás gombócot még melegen tálaljuk, porcukorral megszórva vagy tejföllel meglocsolva.
Tippek és trükkök a tökéletes szilvás gombóchoz
Íme néhány tipp, amivel még finomabbá teheted a tepsiben sült szilvás gombócot:
- A tészta minősége: A jó minőségű liszt elengedhetetlen a puha és rugalmas tésztához. Ha van rá lehetőséged, használj kenyérlisztet vagy réteslisztet.
- A szilva kiválasztása: A legízletesebb a tepsiben sült szilvás gombóc akkor lesz, ha érett, de nem túl puha szilvát használsz. Ha fagyasztott szilvát használsz, alaposan csepegtesd le, hogy ne áztassa el a tésztát.
- A morzsa titka: A ropogós morzsa a kulcsa a tökéletes tepsiben sült szilvás gombócnak. Ne spórolj a vajjal, és pirítsd a morzsát szép aranybarnára. A morzsához adhatsz egy kis őrölt fahéjat vagy citromhéjat is.
- Variációk: Kísérletezz a töltelékkel! A szilva mellé tehetsz dió, mandula vagy mogyoró darabokat, egy kis marcipánt vagy akár csokoládédarabokat is. A tésztába is keverhetsz egy kis reszelt citromhéjat vagy vaníliát.
- Tálalási tippek: A tepsiben sült szilvás gombócot tálalhatod vaníliafagyival, tejszínhabbal vagy egyszerűen csak egy kis porcukorral megszórva.
Gyakori hibák és azok elkerülése
Néha előfordulhat, hogy nem sikerül tökéletesre a tepsiben sült szilvás gombóc. Íme néhány gyakori hiba és azok elkerülése:
- Kemény tészta: Ha a tészta túl kemény, valószínűleg túl sok lisztet használtál. Legközelebb kevesebb lisztet tegyél bele, és gyúrd tovább.
- Széteső gombócok: Ha a gombócok szétesnek sütés közben, valószínűleg nem voltak elég szorosan egymás mellett a tepsiben. Legközelebb szorosabban helyezd el őket.
- Égett morzsa: Ha a morzsa túl gyorsan megég, takard le a tepsit alufóliával a sütés utolsó perceire.
Végszó
A tepsiben sült szilvás gombóc morzsával megszórva egy igazi kulináris élmény. Könnyen elkészíthető, finom és látványos desszert, ami garantáltan leveszi a lábáról a családodat és a vendégeidet. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a ropogós, szilvás finomságot! Jó étvágyat!