Szereted az almás pitét, de kerülöd a glutént? Ne aggódj, nem kell lemondanod erről a klasszikus desszertről! Ebben a részletes útmutatóban bemutatom a legfinomabb, gluténmentes almás pite receptjét, amely nem csak egyszerűen elkészíthető, de ízben is felveszi a versenyt a hagyományos változatokkal. Készülj fel egy édes kalandra, amely mindenkit levesz a lábáról!
Miért pont ez a recept?
Számtalan gluténmentes almás pite recept létezik, de ez a recept azért különleges, mert tökéletesen ötvözi a ropogós tésztát a szaftos, ízgazdag almás töltelékkel. A titok a minőségi alapanyagokban és a precíz elkészítési módban rejlik. Nem fogsz csalódni!
Hozzávalók
Kezdjük a hozzávalókkal. Fontos, hogy minőségi alapanyagokat válasszunk, mert ez nagyban befolyásolja a végeredményt. Az alábbiakban felsorolom a tésztához és a töltelékhez szükséges hozzávalókat.
A tésztához:
- 200g gluténmentes lisztkeverék (pl. Schär Mix B vagy Mix C)
- 100g hideg vaj, kockákra vágva
- 50g porcukor
- 1 tojás
- 2-3 evőkanál hideg víz
- Csipet só
A töltelékhez:
- 1 kg alma (pl. Golden Delicious, Granny Smith, Jonatán)
- 50g cukor (ízlés szerint barnacukor is használható)
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa (vagy darált mandula)
- 2 evőkanál vaj, apró kockákra vágva (opcionális)
A kenéshez (opcionális):
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tej
Elkészítés lépésről lépésre
Most pedig lássunk neki a gluténmentes almás pite elkészítésének! Kövesd a lépéseket figyelmesen, és biztosan sikerülni fog.
A tészta elkészítése:
- Keverd össze a gluténmentes lisztet, a porcukrot és a sót egy nagy tálban.
- Add hozzá a hideg vajat, és morzsold el a liszttel, amíg morzsalékos állagot nem kapsz. Ezt a folyamatot kézzel vagy robotgéppel is elvégezheted.
- Üsd bele a tojást, és keverd össze.
- Adagolj hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, és gyúrj gyorsan össze a tésztát. Fontos, hogy ne gyúrd túl, mert a gluténmentes tészta könnyen kemény lehet.
- Csomagold be a tésztát folpackba, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
A töltelék elkészítése:
- Hámozd meg az almákat, távolítsd el a magházukat, és vágd őket vékony szeletekre.
- Tedd az almaszeleteket egy nagy tálba, add hozzá a cukrot, a fahéjat, a szerecsendiót és a citromlevet. Keverd össze alaposan.
A pite összeállítása:
- Vedd ki a tésztát a hűtőből, és oszd ketté. Egy nagyobbik darabot nyújts ki kb. 3 mm vastagságúra, és béleld ki vele egy 22-24 cm átmérőjű piteformát. A lelógó széleket vágd le.
- Szórd meg a tészta alját a gluténmentes zsemlemorzsával vagy darált mandulával. Ez segít felszívni a felesleges nedvességet, és megakadályozza, hogy a tészta elázzon.
- Öntsd a tölteléket a tésztára, és egyenletesen oszlasd el.
- Szórd a tetejére a vajkockákat (ha használsz).
- Nyújtsd ki a maradék tésztát, és vágd csíkokra. Helyezd a csíkokat rácsos mintában a pite tetejére.
- (Opcionális) Kend meg a tészta tetejét tojássárgájával és tejjel. Ez szép, aranybarna színt kölcsönöz a pitétnek.
Sütés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 160°C).
- Süsd a gluténmentes almás pitét kb. 45-55 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz, és a töltelék megpuhul.
- Ha a tészta túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával a sütés felénél.
Tippek és trükkök:
- A gluténmentes tészta könnyen töredezik, ezért érdemes két sütőpapír között kinyújtani.
- Ha nincs gluténmentes zsemlemorzsád, helyettesítheted darált mandulával, dióval vagy kókuszreszelékkel.
- A töltelékbe tehetsz mazsolát, diót, vagy más gyümölcsöket is.
- A pite tetejére szórhatsz egy kis kristálycukrot sütés előtt, hogy ropogósabb legyen.
- Tálalás előtt hagyd teljesen kihűlni a pitét, hogy a töltelék megszilárduljon.
Tálalás
A gluténmentes almás pite a legjobb langyosan, egy gombóc vaníliafagyival vagy tejszínhabbal. De önmagában is isteni! Kínáld a családdal, barátokkal, vagy csak egyszerűen élvezd el egyedül, egy csésze forró tea vagy kávé mellett.
Összegzés
Remélem, ez a részletes recept segített abban, hogy elkészítsd a legfinomabb gluténmentes almás pitét! Ne feledd, a siker kulcsa a minőségi alapanyagokban és a türelmes elkészítésben rejlik. Jó étvágyat!