Gyerekkorom ízei sosem kopnak ki az emlékezetemből. A vasárnapi ebéd illata, a konyhában serénykedő anyukám látványa, és persze a finomabbnál finomabb ételek, amik az asztalra kerültek. Ezek közül is kiemelkedik a rizskoch, ami mindig ünnepi hangulatot varázsolt a házba. Azonban felnőttként szembesülnöm kellett a laktózérzékenységemmel, ami sok kedvenc receptem elkészítését megnehezítette. De anyukám nem hagyott cserben! Ő fejlesztette ki a tökéletes laktózmentes rizskoch receptet, ami pont olyan finom, mint az eredeti. Most pedig veletek is megosztom!
Miért pont a rizskoch?
A rizskoch egy klasszikus magyar édesség, ami rizsből, tejből, tojásból és cukorból készül. A lágy, krémes állaga és az édes íze miatt a gyerekek és felnőttek körében is népszerű. Sokféleképpen variálható, gyümölcsökkel, lekvárral vagy akár kakaóval is ízesíthetjük. Én személy szerint a fahéjas változatért vagyok a legjobban oda.
A laktózmentes kihívás
A hagyományos rizskoch recept tele van laktózzal, ami a tehéntejben található cukor. Ez a laktózérzékenyek számára emésztési problémákat okozhat. Éppen ezért szükség volt egy olyan receptre, ami mellőzi a tehéntejet, de megtartja a rizskoch eredeti ízét és állagát. Anyukám több receptet is kipróbált, mire megtalálta a tökéletes megoldást. A tehéntejet laktózmentes tejjel vagy növényi tejjel (pl. rizs-, mandula- vagy kókusztejjel) helyettesítette, és a vajat pedig laktózmentes margarinnal vagy kókuszolajjal.
A tökéletes laktózmentes rizskoch recept
Íme, az a recept, amit anyukámtól tanultam. Garantálom, hogy ez a laktózmentes rizskoch éppolyan finom lesz, mint a hagyományos változata!
Hozzávalók:
- 200 g rizs (lehetőleg kerekszemű)
- 1 liter laktózmentes tej (vagy növényi tej)
- 100 g cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
- 4 db tojás
- 50 g laktózmentes margarin (vagy kókuszolaj)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- Csipet só
- Fahéj (opcionális)
Elkészítés:
- A rizst alaposan mossuk meg hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz.
- Egy lábasban forraljuk fel a laktózmentes tejet (vagy növényi tejet) a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és egy csipet sóval.
- Adjuk hozzá a megmosott rizst, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a rizs megpuhul és a tej nagy részét felszívja (kb. 20-25 perc).
- Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
- Amíg a rizs hűl, válasszuk szét a tojásokat. A tojássárgákat keverjük habosra a laktózmentes margarinnal (vagy kókuszolajjal).
- A tojásfehérjéket verjük kemény habbá.
- A kihűlt rizshez keverjük hozzá a habosra kevert tojássárgákat, majd óvatosan forgassuk bele a kemény tojásfehérjehabot.
- Kenjünk ki egy hőálló tálat laktózmentes margarinnal (vagy kókuszolajjal), és öntsük bele a rizses keveréket.
- Szórjuk meg a tetejét fahéjjal (opcionális).
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük kb. 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
- Hagyjuk hűlni, mielőtt szeleteljük és tálaljuk.
Tippek és trükkök
- A rizskochot még finomabbá tehetjük, ha a rizs főzésekor adunk hozzá egy darabka citromhéjat vagy narancshéjat.
- Ha szeretjük a gyümölcsös ízeket, akkor a rizses keverékbe keverhetünk friss vagy aszalt gyümölcsöket (pl. mazsolát, áfonyát, barackot).
- A tetejét megszórhatjuk darált dióval vagy mandulával is.
- Tálaláskor kínálhatunk mellé lekvárt, gyümölcsszószt vagy vaníliasodót.
Miért pont ez a recept?
Ez a recept azért különleges, mert nem csak laktózmentes, hanem egyszerűen elkészíthető és nagyon finom. Anyukám titka a minőségi alapanyagokban és a türelemben rejlik. A lassan főzött rizs, a gondosan felvert tojáshab és a szeretettel készített étel mind hozzájárulnak a tökéletes eredményhez. Ráadásul ez a recept remekül variálható, így mindenki a saját ízléséhez igazíthatja.
Záró gondolatok
Remélem, hogy ez a laktózmentes rizskoch recept nektek is annyi örömet fog okozni, mint nekem. Próbáljátok ki bátran, és idézzétek fel ti is a gyerekkorotok ízeit! Jó étvágyat kívánok!