Szereted a kókuszgolyót, de laktózérzékeny vagy, vagy egyszerűen csak szeretnél egy gyors és egészséges desszertet? Akkor jó helyen jársz! Ez a laktózmentes kókuszgolyó recept nem csak villámgyorsan elkészül (mindössze 15 perc alatt!), de finom, egyszerű és tökéletes választás vendégváráshoz, családi összejövetelekre, vagy csak egy kis édességre a délutáni kávé mellé. Ráadásul nem kell hozzá sütő, így még a legnagyobb hőségben is belevághatsz!
Miért érdemes laktózmentes kókuszgolyót készíteni?
A hagyományos kókuszgolyó recept gyakran tartalmaz tejet vagy vajat, ami problémát okozhat a laktózérzékenyeknek. Ez a recept azonban teljesen laktózmentes, így bátran fogyaszthatod, anélkül, hogy emésztési problémáktól kellene tartanod. Emellett a kókuszgolyó tele van rostokkal és egészséges zsírokkal, a kókusz miatt, így egy kicsit bűntudatmentesebb édesség is.
Hozzávalók:
A következőkre lesz szükséged a körülbelül 20-25 darab kókuszgolyó elkészítéséhez:
- 200g laktózmentes keksz (pl. gluténmentes zabkeksz, rizskeksz)
- 100g kókuszreszelék + a hempergetéshez
- 80g laktózmentes margarin vagy kókuszolaj
- 50g porcukor (vagy eritrit az alacsonyabb kalóriatartalomért)
- 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 50ml kókusztej (vagy más növényi tej)
- 1 teáskanál vanília kivonat (elhagyható)
- Rum aroma (ízlés szerint, elhagyható)
Elkészítés lépésről lépésre:
Kövesd ezeket az egyszerű lépéseket, és pillanatok alatt kész a finom, laktózmentes kókuszgolyó:
- A keksz aprítása: A kekszet törd össze apróra. Használhatsz hozzá kézi darálót, konyhai robotgépet, vagy akár egy zacskóban is összetörheted egy sodrófával. Fontos, hogy minél finomabbra őröld, hogy jól összeálljon a massza.
- A hozzávalók összekeverése: Egy nagy tálban keverd össze a kekszmorzsát a kókuszreszelékkel, a porcukorral és a kakaóporral.
- A zsiradék felolvasztása: A laktózmentes margarint (vagy kókuszolajat) olvaszd fel mikróban vagy egy kis lábasban. Ne forrald fel, csak olvadjon meg teljesen.
- A folyadékok hozzáadása: Add a felolvasztott margarint (vagy kókuszolajat), a kókusztejet, a vanília kivonatot és a rum aromát a száraz hozzávalókhoz.
- A massza összekeverése: Keverd alaposan össze az összes hozzávalót, amíg egy egynemű, formázható masszát nem kapsz. Ha túl száraz a massza, adj hozzá még egy kevés kókusztejet. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés kekszmorzsát vagy kókuszreszeléket.
- A golyók formázása: Vegyél egy evőkanálnyi masszát, és formálj belőle golyókat a kezeddel. Ne legyenek túl nagyok, hogy könnyen meglehessen enni őket.
- A golyók bevonása: Hempergesd meg a golyókat kókuszreszelékben, hogy mindenhol bevonja őket.
- A hűtés: Tedd a kész kókuszgolyókat egy tálcára, és tedd be a hűtőbe legalább 30 percre, hogy megkeményedjenek. Ez a lépés elhagyható, ha azonnal szeretnéd fogyasztani, de a hűtött kókuszgolyó sokkal finomabb!
Tippek és trükkök:
- Kísérletezz az ízekkel: Adj a masszához egy kevés őrölt fahéjat, narancshéjat, vagy akár egy csipetnyi chiliport a különleges ízélményért.
- Használj különböző bevonatokat: A kókuszreszelék helyett hempergetheted a golyókat kakaóporban, darált dióban, vagy akár olvasztott laktózmentes csokoládéba is mártogathatod őket.
- Készítsd el előre: A kókuszgolyókat akár 2-3 nappal előre is elkészítheted, és hűtőben tárolhatod őket.
- Fagyaszd le: Ha túl sok kókuszgolyót készítettél, lefagyaszthatod őket. Vedd ki a fagyasztóból körülbelül 30 perccel fogyasztás előtt, hogy felengedjenek.
- Édesítőszerrel az alacsonyabb kalória érdekében: A porcukor helyett használj eritritet vagy más természetes édesítőszert. Az adagolásnál vedd figyelembe az édesítőszer tulajdonságait!
Miért éppen ez a recept?
Számtalan kókuszgolyó recept létezik, de ez a változat kiemelkedik a gyorsasága és egyszerűsége miatt. Nem kell hozzá bonyolult konyhai felszerelés, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetők. Emellett a laktózmentes verzió biztosítja, hogy azok is élvezhessék ezt a finom édességet, akik laktózérzékenyek. A végeredmény pedig egy puha, ízletes és kókuszos finomság, ami garantáltan levesz a lábadról!
Variációk:
- Rumos kókuszgolyó: Adj a masszához egy-két evőkanál rumot a még intenzívebb ízért.
- Kávés kókuszgolyó: Keverj a masszához egy teáskanál instant kávét a kávékedvelőknek.
- Vegán kókuszgolyó: Használj növényi margarint, növényi tejet, és megbizonyosodj, hogy a keksz is vegán.
Végszó
Remélem, ez a recept neked is annyira bejön, mint nekem! Próbáld ki, és ne felejts el megosztani velem a véleményedet! Jó étvágyat a laktózmentes kókuszgolyóhoz!
Ha elkészítetted a kókuszgolyókat, ne felejts el fényképet készíteni és megosztani a közösségi médiában #laktózmenteskókuszgolyó hashtaggel!