Sokan azt gondolják, hogy a vegán életmód lemondással jár, különösen, ha édességekről és ropogtatnivalókról van szó. Pedig ez egyáltalán nem igaz! A vegán konyha tele van kreatív és finom megoldásokkal, amelyekkel könnyedén elkészíthetjük kedvenc nasijaink növényi alapú változatát. Ebben a cikkben bemutatunk néhány egyszerű, mégis ízletes vegán keksz és ropogtatnivaló receptet, adunk néhány hasznos tippet a hozzávalók kiválasztásához és a sütéshez, valamint inspirációt, hogy a saját ízlésed szerint alakítsd a recepteket.
Miért válasszuk a vegán kekszeket és ropogtatnivalókat?
A vegán táplálkozás nem csupán etikai kérdés. Számos egészségügyi előnye is van, mint például a csökkentett koleszterinszint, a jobb emésztés és a kisebb kockázat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. Ráadásul a vegán kekszek és ropogtatnivalók gyakran kevesebb telített zsírt és több rostot tartalmaznak, mint a hagyományos változataik. Nem utolsósorban pedig, a növényi alapú hozzávalók felhasználásával csökkenthetjük a környezetre gyakorolt negatív hatásunkat is.
Alapvető hozzávalók a vegán sütéshez
A vegán kekszek és ropogtatnivalók elkészítéséhez néhány alapvető hozzávalóra lesz szükséged, amelyekkel helyettesítheted a hagyományos, állati eredetű összetevőket:
- Tojás helyettesítő: A tojás kiváltására használhatsz lenmaglisztet vízzel keverve („lenmagtojás”), chiamagot vízzel keverve, almaszószt, banánpürét vagy aquafabát (csicseriborsó konzerv leve).
- Tej helyettesítő: Növényi tejek széles választéka áll rendelkezésedre, mint például mandulatej, szójatej, zabtej, kókusztej vagy rizstej.
- Vaj helyettesítő: Használhatsz növényi margarint, kókuszolajat vagy avokádót.
- Méz helyettesítő: A mézet helyettesítheted juharsziruppal, agávésziruppal vagy datolyasziruppal.
Egyszerű vegán keksz receptek
Csokoládés zabkeksz
Ez a recept tökéletes választás, ha egy gyors és egyszerű vegán kekszre vágysz, ami tele van csokoládéval.
Hozzávalók:
- 1 ½ csésze zabpehely
- ½ csésze liszt (teljes kiőrlésű is lehet)
- ½ csésze vegán csokoládé chips
- ½ csésze barna cukor
- ¼ csésze kókuszolaj (olvasztva)
- 2 evőkanál lenmagliszt + 6 evőkanál víz (lenmagtojás)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- ½ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Keverd össze a lenmaglisztet a vízzel, és hagyd állni 5 percig.
- Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a lisztet, a csokoládé chipseket, a barna cukrot, a sütőport és a sót.
- Add hozzá az olvasztott kókuszolajat, a lenmagtojást és a vanília kivonatot. Jól keverd össze.
- Formálj kis golyókat a tésztából, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
- Laposítsd le a golyókat egy villával.
- Süsd 10-12 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
- Hagyd kihűlni a tepsin, mielőtt áthelyezed őket egy rácsra.
Mogyoróvajas keksz
Ez a klasszikus íz kombináció vegán formában is fantasztikus! Ez a keksz puha, rágós és tele van mogyoróvajjal.
Hozzávalók:
- 1 csésze liszt
- ¾ csésze mogyoróvaj
- ½ csésze cukor
- ¼ csésze növényi tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- ½ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.
- Egy másik tálban keverd össze a mogyoróvajat, a cukrot, a növényi tejet és a vanília kivonatot.
- Lassan add hozzá a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz, és keverd addig, amíg egyenletes tésztát nem kapsz.
- Formálj kis golyókat a tésztából, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
- Laposítsd le a golyókat egy villával, és csinálj rács mintát.
- Süsd 8-10 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
- Hagyd kihűlni a tepsin, mielőtt áthelyezed őket egy rácsra.
Egyszerű vegán ropogtatnivaló receptek
Sós mandula
Egy egyszerű és egészséges ropogtatnivaló, ami tökéletes, ha valami sósra vágysz.
Hozzávalók:
- 2 csésze mandula
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál fokhagymapor (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Keverd össze a mandulát az olívaolajjal, a sóval és a fokhagymaporral (ha használod).
- Terítsd el a mandulát egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süsd 8-10 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
- Hagyd kihűlni a tepsin, mielőtt fogyasztod.
Pattogatott kukorica fűszerekkel
Egy klasszikus ropogtatnivaló, amit könnyedén vegánná tehetsz és feldobhatsz különféle fűszerekkel.
Hozzávalók:
- ½ csésze pattogatni való kukorica
- 2 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj
- Sajt ízű sörélesztő pehely
- Só
- Fokhagyma por
- Chili pehely
- Kurkuma (Színnek és extra egészségügyi hatásoknak)
Elkészítés:
- Pattogasd ki a kukoricát a szokásos módon.
- Olvaszd fel a kókuszolajat (ha azt használod) és locsold a pattogatott kukoricára.
- Szórd meg a fűszerekkel és jól keverd össze, hogy mindenhol bevonja.
- Fogyaszd azonnal!
Tippek és trükkök a sikeres vegán sütéshez
- Mindig ellenőrizd a hozzávalók címkéjét, hogy biztosan vegánok legyenek.
- Ne félj kísérletezni a receptekkel! Cserélj ki hozzávalókat, adj hozzá fűszereket vagy próbálj ki új ízkombinációkat.
- A vegán kekszek gyakran hamarabb megsülnek, mint a hagyományos kekszek, ezért figyelj oda a sütési időre.
- A lenmagtojásnak idő kell, hogy besűrűsödjön, ezért készítsd el előre, mielőtt hozzáadod a tésztához.
- A növényi tejjel készült tészták hajlamosabbak a száradásra, ezért ügyelj arra, hogy ne süsd túl a kekszeket.
Ötletek a receptek variálásához
- Adj a csokoládés zabkekszhez dióféléket, aszalt gyümölcsöket vagy kókuszreszeléket.
- A mogyoróvajas kekszet feldobhatod csokoládé chipsekkel, banándarabokkal vagy lekvárral.
- A sós mandulát ízesítheted rozmaringgal, köménymaggal vagy más fűszernövényekkel.
- A pattogatott kukoricára szórhatsz táplálélesztőt (sajtos íz), chili port vagy curry port.
Reméljük, hogy ez a cikk inspirációt adott neked, hogy kipróbálj néhány vegán keksz és ropogtatnivaló receptet. Ne feledd, a vegán sütés nem bonyolult, és tele van lehetőségekkel. Kísérletezz bátran, és fedezd fel a saját kedvenc ízkombinációidat!