A lencse, ez a szerény hüvelyes, gyakran elfeledkezett gyöngyszeme a konyhának. Pedig mennyi mindent tud! Nemcsak olcsó és könnyen beszerezhető, de rendkívül tápláló és sokoldalú is. Tökéletes alapanyag vegetáriánus és vegán étrendhez, és bármilyen más étrendet is remekül kiegészít.
Miért pont a lencse?
A lencse tele van értékes tápanyagokkal. Magas a fehérjetartalma, ami elengedhetetlen a sejtek felépítéséhez és a szervezet megfelelő működéséhez. Emellett kiváló rostforrás, ami jót tesz az emésztésnek és segít a vércukorszint szabályozásában. Fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például a vas, folsav, magnézium és cink.
Ráadásul a lencse elkészítése is egyszerű és gyors. Nem igényel hosszas áztatást, mint sok más hüvelyes, és rövid idő alatt puhára főzhető. Ez különösen vonzóvá teszi a rohanó hétköznapokon.
A lencse fajtái és felhasználásuk
A lencsének számos fajtája létezik, melyek mindegyike más ízvilággal és textúrával rendelkezik. Nézzünk néhány népszerű típust:
- Barna lencse: A leggyakoribb fajta, univerzális felhasználásra alkalmas. Levesekbe, főzelékekbe, salátákba is tökéletes.
- Vörös lencse: Gyorsan megfő, és krémes állagot kap. Kiváló krémlevesekhez, dhalhoz és pürékhez.
- Zöld lencse: Markánsabb ízű és főzés után is megőrzi formáját. Salátákba, köretekhez és ragukhoz ajánlott.
- Fekete lencse (Beluga lencse): Apró, fényes fekete szemek jellemzik. Főzés után is roppanós marad, és luxus hatást kölcsönöz az ételeknek. Salátákhoz, előételekhez és köretekhez ideális.
Receptek a lencse szerelmeseinek
Most pedig lássunk néhány ínycsiklandó receptet, amelyekkel a lencse igazi sztárrá válhat a konyhádban!
Lencsefőzelék
A klasszikus lencsefőzelék egyszerű, de nagyszerű. Hagyományos magyar fogás, ami melegséggel tölti el a szívet.
Hozzávalók:
- 250 g barna lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só, bors, babérlevél
- 1 evőkanál liszt (a rántáshoz)
- 1 dl tejföl (opcionális)
Elkészítés:
- A lencsét átválogatjuk és megmossuk.
- A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát.
- Ráöntjük a lencsét, felöntjük vízzel (kb. 1 liter), sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és puhára főzzük.
- A lisztből és egy kevés olajból rántást készítünk, és a főzelékhez adjuk.
- Összeforraljuk, majd tejföllel dúsíthatjuk (elhagyható).
- Tálaljuk tükörtojással vagy sült virslivel.
Indiai lencse dhal (Masoor Dal)
A dhal egy indiai eredetű lencseétel, mely tele van fűszerekkel és ízekkel. A vörös lencséből készül a leggyakrabban.
Hozzávalók:
- 1 csésze vörös lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hüvelyk gyömbér
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál garam masala
- 1/2 teáskanál chili por (opcionális)
- Növényi olaj
- Só, bors
- Friss koriander a díszítéshez
Elkészítés:
- A lencsét megmossuk.
- A vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért apróra vágjuk.
- Olajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és a fűszereket (kurkuma, garam masala, chili por).
- Ráöntjük a lencsét, felöntjük vízzel (kb. 3 csésze), sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük (kb. 20-25 perc).
- Tálaljuk rizzsel és friss korianderrel.
Lencsesaláta
A lencsesaláta egy frissítő és tápláló fogás, ami tökéletes ebédre vagy vacsorára.
Hozzávalók:
- 200 g zöld vagy barna lencse
- 1 kaliforniai paprika (piros vagy sárga)
- 1 uborka
- 1/2 fej lilahagyma
- Petrezselyemzöld
- Olívaolaj
- Citromlé
- Só, bors
Elkészítés:
- A lencsét puhára főzzük.
- A paprikát, uborkát és lilahagymát apró kockákra vágjuk.
- A petrezselyemzöldet felaprítjuk.
- A kihűlt lencsét összekeverjük a zöldségekkel és a petrezselyemmel.
- Meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével, sózzuk, borsozzuk.
- Hűtőben pihentetjük legalább 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek és trükkök a tökéletes lencseételekhez
- Mindig válogassuk át a lencsét, és távolítsuk el a sérült szemeket és a szennyeződéseket.
- A lencsét ne sózzuk a főzés elején, mert a só lassítja a puhulást.
- Ha krémesebb állagot szeretnénk elérni, a főzés végén turmixoljuk össze a lencsét.
- A lencse remekül fagyasztható, így nagyobb mennyiséget is elkészíthetünk belőle.
A lencse tehát egy igazi kincs a konyhában. Tápláló, olcsó és sokoldalú, így bátran kísérletezzünk vele, és fedezzük fel a benne rejlő lehetőségeket! Reméljük, hogy ez a cikk inspirált arra, hogy te is kipróbáld a lencsét a konyhádban. Jó étvágyat!