Nincs is annál jobb, mint ahogy a ropogós, illatos, friss házi pogácsa illata belengi a konyhát, különösen az év utolsó napján! Szilveszterkor hagyományosan nemcsak a pezsgő és a virsli kap főszerepet, hanem a szerencsehozó malac, a lencsefőzelék és persze az elmaradhatatlan szilveszteri pogácsa is. A pogácsa nem csupán egy finom sós sütemény; szimbolikus jelentőséggel bír. Régen úgy tartották, a pogácsa „kelésével” együtt kel majd a szerencse és a gazdagság is a következő évben. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a legfinomabb pogácsa kerüljön az asztalra, ami garantáltan hozzájárul az ünnepi hangulathoz és egy ígéretes új év kezdetéhez.
Ebben az átfogó cikkben összegyűjtöttük nektek a legjobb pogácsa receptek titkait, a klasszikus alapoktól a különleges variációkig. Készüljetek fel, mert a sütés élménye és a végeredmény felejthetetlen lesz!
Miért éppen pogácsa szilveszterkor?
A szilveszteri babonák és szokások mélyen gyökereznek a magyar kultúrában. A lencse bőséget, a malac szerencsét hoz, de mi a helyzet a pogácsával? A házi készítésű pogácsa lágysága, rétegessége és gazdag ízvilága önmagában is ünnepi, de a hagyomány szerint, ha a pogácsa szépen felkel, és ropogósra sül, akkor az elkövetkező év is szerencsés és bővelkedő lesz. Emellett tökéletes kísérője a szilveszteri italoknak és a hajnali, másnapos falatozásnak is.
A tökéletes pogácsa titkai: Alapok, amiket érdemes tudni
Mielőtt belevágnánk a konkrét receptekbe, lássuk, mik azok az alapvető tippek és trükkök, amelyek minden pogácsa elkészítésénél segítenek, hogy a végeredmény fenséges legyen:
- Minőségi alapanyagok: A jó pogácsa alapja a jó minőségű liszt (BL55 a legáltalánosabb, de kísérletezhetünk rétesliszttel is a ropogósságért), friss élesztő, kiváló minőségű zsír vagy vaj, és friss tejtermékek (tejföl, túró).
- Hőmérséklet: Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Így az élesztő jobban dolgozik, és a tészta könnyebben összeáll.
- Dagadtatás és pihentetés: Ne sajnáljuk az időt a dagasztásra! A tésztának simának, rugalmasnak kell lennie. Ezután a megfelelő kelesztés elengedhetetlen. Meleg, huzatmentes helyen, letakarva kelesszük a tésztát, amíg legalább a duplájára nem nő.
- Hajtogatás: Ez adja a pogácsa réteges szerkezetét. A zsiradékot (vaj vagy zsír) egyenletesen kenjük el a tésztán, majd hajtogassuk. A többszöri hajtogatás és pihentetés kulcsfontosságú. Minden hajtogatás után pihentessük a tésztát legalább 20-30 percig a hűtőben.
- Sütés: A magas hőmérsékleten való sütés indítja be a tészta további kelését a sütőben, és adja a ropogós külsőt. Fontos a sütő előmelegítése!
A legfinomabb szilveszteri pogácsa receptek
1. Klasszikus, Omlós Tejfölös Pogácsa
Ez az egyik legnépszerűbb és legklasszikusabb pogácsa recept, ami sosem okoz csalódást. Bár sokan félnek a kelt tésztától, a megfelelő lépésekkel garantált a siker!
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (BL55)
- 25 dkg hideg vaj vagy disznózsír
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tejföl (20%-os)
- 1 dl langyos tej
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál cukor (az élesztő futtatásához)
- 1,5 teáskanál só
- 1 tojás a kenéshez
- Tetszés szerint reszelt sajt a tetejére (pl. trappista)
Elkészítés:
- Élesztő futtatása: Langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk (kb. 5-10 perc).
- Tészta összeállítása: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót. Belemorzsoljuk a hideg vajat vagy zsírt. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a tejfölt és a tojássárgáját.
- Dagasztás: Jól összegyúrjuk, majd alaposan megdagasztjuk, amíg sima, rugalmas tésztát kapunk. (kb. 10-15 perc kézzel vagy 5-7 perc géppel). Letakarjuk, és langyos helyen 40-50 percig kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.
- Hajtogatás (4x): A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra (kb. 1,5-2 cm vastagra). Gondolatban három részre osztjuk, a jobb oldali harmadot középre hajtjuk, majd a bal oldalit ráhajtjuk (könyv hajtás). Fél órára hűtőbe tesszük. Ezt a hajtogatási és pihentetési folyamatot ismételjük meg még háromszor (összesen 4 hajtás, 3 pihentetés). A végén már nem kell kinyújtani, csak pihentetni.
- Pogácsák szaggatása: Az utolsó pihentetés után a tésztát kinyújtjuk kb. 2,5-3 cm vastagra. Pogácsaszaggatóval (vagy egy éles késsel kockákra) kiszaggatjuk.
- Sütés: Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a pogácsákat, lekenjük felvert tojással, megszórhatjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben (200°C légkeveréses, vagy 220°C alsó-felső) kb. 15-20 percig sütjük, amíg aranybarnára sülnek.
Tipp: A tökéletes rétegességhez elengedhetetlen a hideg vaj/zsír és a hűtőben való pihentetés! Ne siessük el!
2. Szaftos Túrós Pogácsa
A túrós pogácsa lágy, szaftos belsővel és enyhén savanykás ízzel hódít. Sokan esküsznek rá, hogy ez a legfinomabb variáció!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg zsíros túró
- 25 dkg margarin vagy vaj (hideg)
- 10 dkg tejföl
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Élesztő futtatása: A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Tészta összeállítása: A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a kockákra vágott hideg margarint/vajat, a túrót, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk. Nem kell dagasztani, csak addig, amíg összeáll.
- Hajtogatás (3x): A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra. Háromba hajtjuk (mint egy levélpapírt), majd fél órára hűtőbe tesszük. Ezt a hajtogatást és pihentetést ismételjük meg még kétszer (összesen 3 hajtás, 2 pihentetés).
- Pogácsák szaggatása: Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütés: Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, amíg szépen megpirul.
Tipp: Ez a tészta nem igényel hosszas dagasztást, mert a túrótól eleve omlósabb. A hideg margarin/vaj itt is kulcsfontosságú!
3. Kényelmes Burgonyás-Sajtos Pogácsa
A burgonya extra lágyságot és szaftosságot ad a pogácsának. A sajt pedig ellenállhatatlanná teszi! Egy igazi különleges pogácsa recept, ami mégis egyszerű.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg főtt, áttört burgonya (kihűtve)
- 20 dkg margarin vagy vaj (hideg)
- 1 tojás sárgája
- 2,5 dkg friss élesztő
- kb. 1-1,5 dl langyos tej
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 10 dkg reszelt sajt (pl. trappista, edami) a tésztába
- 1 tojás a kenéshez
- Reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
- Burgonya előkészítése: A burgonyát héjában főzzük meg, hámozzuk meg, majd még melegen törjük át. Hagyjuk teljesen kihűlni!
- Élesztő futtatása: Langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Tészta összeállítása: A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az áttört burgonyát, a hideg, kockázott vajat/margarint, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a reszelt sajtot. Annyi tejet adunk hozzá apránként, amennyit felvesz, hogy egy puha, de nem ragadós tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk.
- Pihentetés és hajtogatás (3x): A tésztát letakarva pihentetjük 30 percet meleg helyen. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, hajtogatjuk (négyrét hajtás), és 20-30 percre hűtőbe tesszük. Ezt a hajtogatást és pihentetést ismételjük meg még kétszer.
- Pogácsák szaggatása: Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütés: Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben (190°C légkeveréses, vagy 210°C alsó-felső) kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz.
Tipp: A kihűlt, áttört burgonya a tészta rugalmasságát és frissességét is megnöveli, így még napokig finom marad!
4. Ínycsiklandó Töpörtyűs Pogácsa
Az igazi ínyenceknek, akik kedvelik a gazdag, intenzív ízeket. A töpörtyűs pogácsa nemcsak elképesztően finom, de igazi laktató falat is, ami tökéletes kiegészítője a szilveszteri mulatságnak.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg darált töpörtyű (zsírosabb, puha fajta)
- 2 dl tejföl
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 evőkanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 1 tojássárgája a tésztába
- 1 tojás a kenéshez
- Tetszés szerint fekete szezámmag vagy köménymag a tetejére
Elkészítés:
- Töpörtyű előkészítése: A töpörtyűt húsdarálón daráljuk le, vagy nagyon apróra vágjuk. Érdemes zsírosabb, puha töpörtyűt használni.
- Élesztő futtatása: Langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Tészta összeállítása: A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a darált töpörtyűt, a tejfölt, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk, majd dagasztjuk, amíg egynemű, rugalmas tésztát kapunk.
- Kelesztés és hajtogatás (3x): Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 45-60 perc). A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, hajtogatjuk (négyrét hajtás), és fél órára hűtőbe tesszük. Ezt a hajtogatást és pihentetést ismételjük meg még kétszer.
- Pogácsák szaggatása: Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütés: Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással, megszórjuk tetszés szerint magokkal. Előmelegített sütőben (190°C légkeveréses, vagy 210°C alsó-felső) kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz.
Tipp: A töpörtyűs pogácsa akkor a legfinomabb, ha friss, meleg, de hidegen is kiváló sör vagy bor mellé!
5. Villámgyors, Élesztő Nélküli Pogácsa
Amikor nincs sok idő, de egy kis sós ropogtatnivalóra vágyunk, vagy elfelejtettünk élesztőt venni! Ez a gyors pogácsa recept tökéletes megoldás.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin (hideg)
- 25 dkg tejföl
- 1 csomag sütőpor (12g)
- 1 teáskanál só
- 1 tojás a kenéshez
- Reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
- Tészta összeállítása: A lisztet átszitáljuk egy tálba, elkeverjük a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat/margarint, és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, és gyorsan összegyúrjuk, amíg egy homogén tésztát nem kapunk. Fontos, hogy ne dolgozzuk túl!
- Nyújtás és szaggatás: Lisztezett deszkán azonnal kinyújtjuk a tésztát kb. 2-2,5 cm vastagra. Pogácsaszaggatóval vagy éles késsel kiszaggatjuk.
- Sütés: Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a pogácsákat, lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben (200°C légkeveréses, vagy 220°C alsó-felső) kb. 15-20 percig sütjük, amíg szép aranybarnára sülnek.
Tipp: Mivel nincs benne élesztő, nem kell keleszteni és pihentetni sem. Ez a recept tényleg villámgyors!
6. Frissítő Kapros-Túrós Pogácsa
Ha valami igazán különleges ízvilágra vágyunk, a kapor és a túró párosítása meglepően finom és frissítő hatású.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg zsíros túró
- 20 dkg vaj (hideg)
- 15 dkg tejföl
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 evőkanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 2-3 evőkanál friss aprított kapor
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Élesztő futtatása: Langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Tészta összeállítása: A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a kockákra vágott hideg vajat, a túrót, a tejfölt, a friss kaprot és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk, addig, amíg a tészta összeáll.
- Hajtogatás (3x): Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 1 cm vastagra. Háromba hajtjuk (mint egy levélpapírt), majd fél órára hűtőbe tesszük. Ezt a hajtogatást és pihentetést ismételjük meg még kétszer.
- Pogácsák szaggatása: Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütés: Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük felvert tojással, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, amíg szépen megpirul.
Tipp: A kapor intenzívebb ízt ad, ha frissen aprítva kerül a tésztába. Ha szárított kaprot használunk, elegendő belőle 1-2 teáskanál.
Extra tippek a tökéletes szilveszteri pogácsához
- Kelesztési hőmérséklet: A kelt tészták szeretik a meleget. Nyáron kint is megkel a tészta, télen érdemes langyos helyre tenni, akár a kissé meleg sütőbe (kikapcsolva!), vagy a radiátor közelébe.
- Rácsozás: A klasszikus pogácsákon lévő rácsos minta nem csak díszítés, hanem segít abban is, hogy a pogácsa egyenletesen süljön és keljen. Éles késsel, de nem túl mélyen véssük be a mintát.
- Tepsi mérete: Ne zsúfoljuk túl a tepsit! Hagyjunk helyet a pogácsáknak, hogy sütés közben is tovább kelhessenek. Inkább süssük két adagban, ha szükséges.
- Sütő figyelése: Minden sütő más. Figyeljük a pogácsákat sütés közben, és ha szükséges, állítsuk az időt vagy a hőmérsékletet. Akkor jó, ha a teteje aranybarna, és az alja is szépen megsült.
- Tárolás: A frissen sült pogácsa a legfinomabb. Ha maradna, légmentesen záródó dobozban tárolva 1-2 napig friss marad. Lefagyasztani is lehet, sütés után, kihűtve. Kiolvasztás után érdemes kicsit átmelegíteni a sütőben.
Összegzés: Egy falat szerencse az új évre
Akár a klasszikus tejfölös pogácsa, akár a különlegesebb túrós pogácsa, töpörtyűs pogácsa vagy burgonyás pogácsa mellett döntünk, a házi készítésű finomság utánozhatatlan élményt nyújt. Ne feledjük, a szilveszteri pogácsa nem csupán egy sütemény, hanem a jövő évi szerencse és bőség ígéretét hordozza. Szánjunk rá időt, élvezzük a sütés folyamatát, és osszuk meg a családdal, barátokkal ezt a finom, szerencsehozó falatot.
Kívánunk mindenkinek boldog, békés és finom új évet, tele házi készítésű finomságokkal és persze rengeteg szerencsével!